Coronavirusul face ravagii în capitala Moldovei
Dimensiune font:
Medicii se confruntă cu un număr tot mai mare de persoane care au COVID-19. Într-o singură zi, de la ieşirea din pandemia de COVID-19 la Spitalul de Boli Infecţioase au fost confirmat un număr record de pacienţi. Cazuri de COVID-19 sunt şi la Spitalul „Sf. Spiridon”. Cei mai afectaţi sunt vârstnicii care au comorbidităţi.
Medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, spune că într-o singură zi au fost internate peste 30 de persoane din cauza COVID-19, varianta Omicron. Boala este în forma medie şi nu necesită mai mult de 5 zile de izolare sau internare. „Sunt peste 35 de pacienți care au necesitat internare în spital şi monitorizare/ Discutăm de forme medii. Desigur, în fiecare zi sunt 10 pacienți care se prezintă pentru evaluare, pe lângă cei internați. Nu discutăm de evaluarea pacientului, adică consul de specialitate. Pacientul evaluat în prespital de către un cadru medical şi este trimis la noi să-l evaluăm din punct de vedere analizelor de laborator, analize radiologice, iar în funcţie de rezultat pacientul primește o rețetă și poate să urmeze tratamentul la domiciliu fără să necesite internare. De aceea insist, așa cum am spus tot timpul, după primele simptome este bine să mergeţi la medic. Aceste simptome sunt angină, adică durere în gât, durei musculare, febră, rinoree”, a spus dr Florin Roşu.
„Există o creștere, pentru că, așa cum îmi place mie să spun, și așa este corect, aglomerațiile populaționale nu fac decât să aduc un plus răspândirii virale. Dar astăzi nu putem să discutăm de un nou val în ceea ce reprezintă COVID-19. În niciun caz” - dr Florin Roşu.
Pacienţii care vin la Spitalul de Infecţioase din cauza COVID-19 au vârste cuprinse între 60 şi 90 de ani şi prezintă comorbidităţi importante. Au fost şi cazuri care au fost internate în terapia intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase, pentru că din cauza COVID-19 alte boli cronice mai vechi s-au decompensat şi s-au agravat. „Există o creştere a numărului de cazuri de COVID-19. În momentul de faţă nu ne aflăm într-o situaţie alarmantă. Urmărim cu mare atenţie şi cu precauţie această creştere. Infecţia SARS-CoV-2 nu este una sezonieră, aşa cum ne aşteptam la celelalte forme de cornavirus să le întâlnim din toamnă până în primăvară, atunci când există perioada temperaturilor mai scăzute iar infecţiile virale pot să să aibă un impact mai mare din punct de vedere al sănătăţii populaţiei”, a explicat dr. Roşu.
Medicii explică faptul că numărul mare de persoane care au COVID-19 se datorează perioadei în care ne aflăm, pentru că plecăm în concedii, călătorim sau avem întâlniri cu prietenii şi familia sau participăm la evenimente cu participare numeroasă. „Există o creștere, pentru că, așa cum îmi place mie să spun, și așa este corect, aglomerațiile populaționale nu fac decât să aduc un plus răspândirii virale. Dar astăzi nu putem să discutăm de un nou val în ceea ce reprezintă COVID-19. În niciun caz”, a spus dr Florin Roşu.
La Spitalul „Sfântul Spiridon” sunt înregistrate, în medie, două cazuri de COVID-19 pe zi. Majoritatea cazurilor prezintă forme uşoare, dar din cauza vârstei şi a comorbidităţilor riscul de deces este ridicat. „În medie, sunt două cazuri pe zi. Cel mai grav caz este al unui pacient de 87 de ani care s-a prezentat la Urgenţe cu insuficienţă respiratorie. A fost nevoie de intervenţie non-invazivă. A fost internat la Clinica de Cardiologie. Sunt şi cazuri înregistrate în rândul personalului medical – asistenţi şi infirmieri, nu şi medici. De când au fost declaraţi pozitiv, aceştia sunt fie în concediu medical, fie în concediul de odihnă”, a spus dr. Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al spitalului „Sf.Spiridon”.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau