Crăciun în pandemie – daruri pentru peste 600 de copii
Dimensiune font:
De la Iași la Mădârjac nu faci mult. Cam jumătate de oră, pe o șosea bună, asta spre liniștea șoferilor. Însă poți parcurge același traseu într-o secundă, dacă te gândești la copilașii de la Grădinița și Școala Mădârjac, și poate peste un ceas dacă un microbuz pleacă înspre ei încărcat cu daruri, așa cum au făcut generoșii donatori din campania „Moșule, umple și ghetuțele mele”, lansată în cadrul proiectului Kre@tivIS, o inițiativă de promovare a talentelor și de susținere a faptelor bune.
Povestea a început la finele lui noiembrie, când a fost lansată campania „Moș Nicolae, umple și ghetuțele mele”, dedicată, inițial, unui grup de copii de la Școala Scânteia. Cu ajutorul oamenilor pentru care cuvântul „dar” are o semnificație aparte, copiii de la Scânteia au primit dulciuri, fructe, rechizite, hăinuțe și chiar un calculator, dotat cu tot ceea ce trebuie. Apoi, campania s-a extins. „Am primit vești despre alți copii și ne-am dorit să le venim în ajutor. Așa am ajuns la Centrul Maternal Hecuba, apoi la câteva familii cu mulți copii, una dintre ele având 12 prunci”, a spus Geanina Enache, unul dintre fondatorii proiectului Kre@tivIS și unul dintre inițiatorii campaniei caritabile căreia i s-au alăturat mulți ieșeni dornici de fapte bune. „Orice ajutor cât de mic, pentru cei care au nevoie, contează enorm. E mare nevoie ca noi, cei care putem să oferim acest ajutor, să o facem. Eu particip cu tot sufletul la proiectele caritabile în care sunt implicați copiii. Recunosc, am o sesibilitate aparte pentru astfel de inițiative. Îmi doresc ca să simtă bucuria darului și să spere într-o viață mai bună”, a spus dr. ing. Irina Obrocea, fondatorul singurului Club de criminalistică pentru copii și adolescenți din România, unul dintre făptuitorii faptelor bune.
În timp ce pregătirile pentru Scânteia erau în toi, a venit un mesaj legat de cei 270 de copii de la Școala și Grădinița Mădârjac. „Toate campaniile Kre@tivIS au în spate o poveste. Povestea de la Mădârjac a început cu o discuție despre cărți, mai exact despre ajutorul adus pentru crearea unui fond de carte, Bibliotecile Kre@tivIS fiind un alt proiect drag nouă. Identificând nevoia de carte pentru lectură în școala de la Mădârjac și făcând cunoștință cu directorul lor, un învățător tânăr, implicat, care s-a întors de la Cluj ca să predea în satul natal, am ajuns la cei 270 de copii, majoritatea provenind din familii defavorizate. Deși trecem prin această criză, cu pandemie și restricții, nu ne-am oprit în a oferi o bucurie micuților. Am fost foarte impresionată și sunt foarte recunoscătoare persoanelor care s-au implicat și au oferit o mână de ajutor, fără a se scuza de criza prin care trecem toți mai mult sau mai puțin”, a mai spus Geanina Enache. Nici nu s-a încheiat bine acțiunea de la Mădârjac că pe biroul celor de la Kre@tivIS a apărut o altă poveste, a copiilor din Parohia Medeleni, satul natal al lui Ionel Teodoreanu. Localitatea se află aproape de Prut, în Republica Moldova, și nu este una în care să se vorbească despre îndestulare, ba dimpotrivă. Sătenii o duc greu, copiii lor la fel și singurul sprijin îl au în Cel de Sus, căruia i se roagă în taină, în bisericuța renovată cu sprijinul comunității. În Ajun de Moș Nicolae, cei 40 copii au primit daruri trimise de la Iași prin mijlocirea preotului Florin Mihai Acatrinei. Tot el s-a ocupat și de procurarea unui brad și de toate cele necesare unei adevărate sărbători. Inimoșii de la Kre@tivIS au spus „Da” și unui alt proiect inițiat de JCI Iași, prin care copiii de la Centrul Caritas vor primi daruri, dar și altuia lansat de Rotaract Curtea Domnească și celelalte cluburi similare din Iași, prin intermediul căruia au contribuit la darurile primite ieri de copiii din Dagâța. Și cum donatorului îi șade bine cu donația, a fost oferit sprijin și unui alt proiect derulat de către psihoterapeutul Oana Dănilă, lector la Facultatea de Psihologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Ea și-a propus să ofere daruri la 24 de copii de la Parohia „Sfântul Dumitru” din Bacău, iar mâine pachetele, garnisite și cu dulcuri oferite de Kre@tivIS vor pleca spre destinație, întru bucuria celor mici.
Povestea a continuat la Mădârjac, unde călătoria începuse deja. Trei echipe de oameni inimoși și cu drag de copii au dorit să ofere daruri de Crăciun Școlii de la Mădârjac și Centrului „Mia CASA” Inculeț - Bârnova. Clubul de Motociclism Guerrilla MC Iași, Alexandru Ionuț Popa, partener OMV, și GSM Zone au muncit cot la cot și, la final, au donat calculatoare (complet echipate) viitorului Laborator de Informatică de la Școala Mădârjac. Mesagerii Kre@tivIS au pus bazele primei biblioteci din Școala Mădârjac, 150 de volume găsindu-și loc în spațiul școlii. „Am avut ocazia să cunoaștem și să colaborăm cu trei echipe de oameni foarte inimoși, empatici la nevoile copiilor pentru o dezvoltare adecvată în cadrul școlii rurale. Împreună am creat în cadrul Școlii Generale de la Mădârjac începutul primei biblioteci în cadrul acestei instituții de învățământ, a doua din proiectul nostru Bibliotecile Kre@tivIS, și un laborator de informatică cu ajutorul calculatoarelor donate de către echipa de la GSM Zone. Am ajuns apoi la Centrul Mia CASA Inculeț Bârnova, unde am sprijinit o mână de copii frumoși, talentați, hazlii. Nu a fost ușoară mobilizarea având în vedere situația de anul acesta la nivel global, dar am avut noroc de oameni buni”, a mai spus Geanina Enache. Campania se încheie cu mulțumiri și recunoștință tuturor persoanelor care au oferit ajutor, prietenilor și voluntarilor implicați activ, care au primit rolul de SuperSpiridușii Moșului, mai exact copiii de la Clubul de Jurnalism și Atelierele JoyHill for All. Ca de fiecare dată, Ziarul Evenimentul Regional al Moldovei a fost un partener de nădejde și a sprijinit campania în cadrul căreia peste 600 de copii au primit daruri.
După cum se vede, drumul de la Mădârjac la Iași este mai rapid pentru că dorințele de ajutorare sunt mai multe și mai arzătoare. Ce ar trebui să facem? Să creionăm o hartă a bunei-voințe, pe traseul căreia fiecare dintre noi să își aleagă destinația preferată, adică bucuria copiilor fără de ajutor.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau