Criza de medici se adâncește
Dimensiune font:
* mai multe spitale din orașele mai mici se luptă în continuare cu deficitul de medici * potrivit președintelui Colegiului Medicilor Iași, dr. Liviu Oprea, acest fapt devine tot mai îngrijorător, de la un an la altul, deoarece, pe de o parte, nu sunt suficiente locuri la rezidențiat pentru anumite specialități, pe de altă parte, spitalele din aceste orașe nu sunt atractive pentru medicii tineri
An de an, criza medicilor în anumite zone se adâncește. În orașe mici precum Hîrlău, Pașcani, Târgu Frumos, găsirea unui medic care să lucreze pe o anumită specialitate poate fi o adevărată provocare. Potrivit președintelui Colegiului Medicilor Iași, dr. Liviu Oprea în multe cazuri sunt medici care ies la pensie în aceste orașe și continuă să profeseze deoarece nu vine nimeni la concurs. „Ne confruntăm cu deficit de medici pe anumite specialități, deficit care se adâncește de la an la an. Vorbim în special de spitalele din orașele mici precum Hîrlău, Pașcani, Târgu Frumos. Acolo sunt și cazuri de medici ieşiţi la pensie care vin în continuare, pentru că nu are cine să le ia locul ”, a declarat dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi.
Sunt județe unde situația este și mai tragică. Spre exemplu, la Bistrița e nevoie stringentă de o sumedenie de medici. Fiindcă nu se găsesc specialiști, cei de acolo au transmis o solicitare Colegiului Medicilor Iași pentru a oferi sprijin în acest sens
„Ne-au cerut sprijin de la Spitalul din Bistrița pentru a găsi doctori care să lucreze la ei, măcar periodic. Era o întreagă listă, ceea ce înseamnă că deficitul acolo este și mai mare”, susține dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi.
Condițiile din spitale fugăresc medicii tineri
Deși a scăzut numărul celor care vor să profeseze în străinătate, criza de docotori în anumite zone persistă iar o cauză a acestui fapt o constituie condițiile din orașele mici. Foarte muți tineri refuză să meargă în unități sanitare din zone mai slab dezvoltate. Mai mult, faptul că la rezidențiat nu se scot locuri în funcție de nevoia populației, este principala problemă, mai spune dr. Liviu Oprea. “Acum medicii nu mai pleacă în străinătate atât de mult, însă, în orașele mici este greu fiindcă toți se îndreaptă spre orașe mari. Condițiile nu sunt atractive pentru tineri. Nu mai spun că o problemă importantă în România este aceea că la rezidențiat nu sunt locuri pe anumite specialități în funcție de nevoia de îngrijire a populației. Spre exemplu, sunt puține locuri pentru medicina de familie, pediatrie, medicină internă. Ar trebui o reformă în acest sens”, a mai declarat dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi, punctând, totodată că și la sate este aceeași situție.
În ultimii ani, în județ, numărul medicilor de familie a scăzut cu 8%, în continuare existând comune fără medic.
Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau