Criza medicamentelor, provocată de... modificarea ambalajelor!
Dimensiune font:
La finalul anului trecut, o veste privind retragerea unor medicamente de pe piaţă a provocat panică printre pacienţi, în special cei cu afecţiuni cronice. În cazul unor produse expirau preţurile, în cazul altora era vorba despre alte motive. Din medicamentele indisponibilizate, cele mai multe sunt pentru afecţiunile cardio-vasculare şi oncologice.
Potrivit preşedintelui Colegiului Farmaciştilor Iaşi, conf. univ. dr. Gabriela Tătărângă, nu este vorba despre o retragere, ci despre o indisponibilitate temporară pentru cele mai multe dintre ele. „Sunt, într-adevăr, probleme cu un număr mare de medicamente, dar pentru cele mai multe dintre ele este vorba despre o indisponibilitate temporară motivată de faptul că, pe de o parte, majoritatea ţărilor din UE trebuie să se conformeze unei directive legate de serializarea medicamentului pentru a împiedica utilizarea de către populaţie a produselor contrafăcute. Pe de altă parte, producătorii au modificat şi unele ambalaje. Spre exemplu, de la cutii de 28 sau 30 de comprimate vor fi cutii cu 60, iar acest lucru necesită timp pentru că trebuie modificată linia de fabricaţie”, a spus Gabriela Tătărângă. Lista a fost anunţată pe siteul Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Procedura cere ca producătorul să informeze agenţia, apoi reprezentanţii companiilor anunţă, de obicei, şi farmaciile. „Acesta este un aspect pentru că ne aliniem şi schimbăm forma farmaceutică ori modul de condiţionare. Pe de altă parte, unele medicamente lipsesc şi din cauza acelui export paralel, prin care unele produse din România pleacă spre o piaţă mai scumpă. Ar fi etic să se facă un astfel de export doar dacă există un exces pe piaţa din România, altfel nu. Nu sunt de acord că pacienţii să nu aibă acces la un anumit medicament pentru că producătorul pune preţ mai mult pe câştig”, a continuat Gabriela Tătărângă.
O altă cauză a fost trecută şi în dreptul importatorilor, care renunţă la unele medicamente mai ieftine, câştigul lor fiind mult mai important decât decât sănătatea oamenilor. Probabil că la nivel naţional se va stabili o altă strategie de calcul pentru aceste medicamente. „Eu vreau să cred că toţi cei care am ales să lucrăm în acest domeniu am vizat sănătatea şi nu exclusiv câştigul. Trebuie să existe un echilibru între financiar şi sprijinul oferit pacienţilor”, a completat preşedintele Colegiului Farmaciştilor.
Tratamentele, greu de procurat de peste hotare
Evident, vestea a stârnit panică printre pacienţi. Unii şi-au făcut stocuri, alţii au apelat la alte produse. Cât despre posibilitatea ca tratamentele să fie procurate de pe piaţa externă, preşedintele Colegiului Farmaciştilor a atras atenţia că lucrurile stau diferit: „Oriunde în lume, medicamentele se eliberează pe bază de prescripţie. Eu, ca pacient, chiar dacă am cunoştinţe pe hotare, ar trebui să trimit reţeta, iar lucrurile se complică. Există variante locale şi chiar dacă medicamentul pe care l-au folosit nu este de găsit, pot apela la un alt produs, după un dialog cu medicul. Este posibil ca pe piaţă să existe şi un alt produs cu aceeaşi concentraţie şi aceeaşi substanţă activă, dar pot exista diferenţe. Fiecare producător are reţeta lui de fabricaţie, care este foarte importantă pentru că dictează şi efectul terapeutic”.
O altă cauză este şi taxa de clawback, lucru susţinut de către producătorii români, care spun că este o povară, fiind vorba despre foarte mulţi bani pe care trebuie să-i plătească.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau