Criza tractoriștilor ia amploare
Dimensiune font:
Deși utilajele sunt moderne acum, iar salariile mari, fermierii din Iași, dar și de peste tot din țară, se plâng ca nu reușesc să găsească tractoriști. Unii dintre ei, deși sunt ingineri, ajung să manevreze singuri tractoarele de sute de mii de euro. În medie în România un tractorist câștigă 4.000 de lei lunar, net, iar în plin sezon agricol salariile sar de 6.000 de lei.
În plin sezon agricol, fermierii se plâng că nu găsesc forța de muncă. În special tractoriștii sunt căutați, dar și cel mai greu de găsit. Într-o ferma din localitatea Prisăcani, județul Iași, se cultivă, pe o suprafață de peste 150 de hectare, porumb, cereale, rapiță și floarea soarelui. Aici, administratorul fermei și inginerul horticultor au ajuns să își conducă singuri utilajele. Ar avea nevoie de cel puţin doi colegi care să le mai ia din treburi, însă oamenii nu sunt interesați să ocupe locurile de muncă. „Tractorul eu îl conduc. În 80% din timp, eu. Eu sunt inginerul, dar ne şi urcăm pe utilaje. Este destul de greu, nu prea mai sunt oameni specializaţi pe meseria de tractorist sau mecanic agricol. Nu mai sunt şcoli şi nu mai sunt tineri dornici de a învăţa. Iar cei care sunt dornici de a învăţa vin, stau o perioadă foarte scurtă, apoi fac altceva, pleacă. Ne-ar mai trebui cel puțin doi oameni. Noi le dăm în plin sezon chiar și salarii de 5.000 de lei, dar nu vor să vină. În plus, utilajele sunt moderne, scumpe, nici nu le poți lăsa pe mâna oricui”, explică Cristi Boghiu, inginer horticol la ferma din Prisăcani.
Tractoarele moderne se conduc aproape singure
Noile utilaje agricole oferă condiții de muncă departe de ceea ce însemna cândva să fii tractorist. Câteva apăsări de buton și utilajul greu de câteva tone, dar cu o valorea de peste 300.000 de euro, este pus în mișcare. Din tractoarele acestea noi nu lipește nici aerul condiționat și nici sistemele de ultimă generație care le fac să muncească aproape singure. „Pentru rabatarea semănătoarei, totul, display, cu touch screen. Nu vorbim de chestii super grele, dar trebuie atenţie sporită”, explică inginerul.
Nici salariile mari nu îi motivează
Un raport recent arată că, în medie, pe parcursul unui an, un tractorist ajunge să câştige lunar în jur de 4.000 de lei. Salariile diferă, însă, în plin sezon agricol, când sunt puţin mai mari.
De asemenea, sunt diferite şi în funcţie de regiunea ţării unde lucrează. În sud ar fi salariile cele mai mici, în zona de Est şi Nord-Est, ajung să fie în jur de 6.000 de lei, în timp ce în Vest, sunt cele mai mari, peste 10 mii de lei lunar. Cele mai mari salarii ar fi în
Fermierii cu state vechi au renunțat la terenuri din lipsa de forța de muncă
În localitatea Comarna, Miluță Cojocaru mai are în grijă, în ferma sa, în jur de 15 hectare pe care cultivă cereale, porumb, dar și vița de vie și livezi cu pomi fructiferi. Cu ani în urmă, acesta avea sute de hectare, dar cum găsea cu greu oameni care să muncească terenurile a redus simțitor suprafața.
În present, tractoarele le conduce el și uneori fiul său. „Nu am avut niciodată tractorist. Numai eu am muncit. Vin, stau puţin şi pleacă. Nu, nu găseşti. Eu şi cu fi-miu le folosim câteodată, când vine el de la catedră. Astea sunt din 1985. Am avut un băiat la muncă, vara trecută, a stat jumătate de zi și a plecat. Nici dacă le dai 4.000 de lei nu stau. Preferă ajutoarele sociale”, spune Miluță Cojocaru, fermier din Cormarna.
„Tractoriști” cu studii superioare
În cadrul Universităţii Ştiinţele Vieţii din
Potrivit estimărilor trimise de asociațiile agricole către Ministerul Agriculturii, într-un memoriu recent, în România lipsesc între 300 și 400 de tractoriști din fermele agricole.
Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau