Crizantemele, cinci decenii în Grădina Botanică din Iași

1crizanteme
1crizanteme1

Dimensiune font:

| 31-10-2021 22:13

Flori de toamnă 2021, aşa este denumită expoziţia de flori, fructe şi seminţe organizată în secţiile exterioare şi complexul de sere ale Grădinii Botanice din Iași. Evenimentul, aflat la a 45-a ediţie, a atras încă de la deschiderea inaugurală sute de vizitatori. În secţiile exterioare şi serele Grădinii Botanice pot fi văzute dumitriţe, crizanteme, verze ornamentale, dar şi unii dintre cei mai rari şi mai scumpi ardei iuţi din lume. Colaje cu flori şi fragmente din plante presate după tehnica artei japoneze pot fi admirate la rândul lor până pe 21 noiembrie, cât durează expoziţia, zilnic, între orele 9.00 şi 17.00.  

Cu prilejul aniversării a 165 de ani de la fondarea primei grădini botanice din România, în Grădina Botanică din Iaşi sunt prezentate soiuri româneşti şi internaţionale ale genului Chrysanthemum, atât cele pentru floare tăiată (Chrysanthemum grandiflorum) care reunesc 215 varietăţi horticole cultivate în sere şi solarii, dar şi 425 de soiuri de dumitriţe sau tufănele (Chrysanthemum indicum) cultivate în exterior. „Ediţia a 45-a este dedicată aniversării a 165 de ani de la înfiinţarea Grădinii Botanice din Iaşi, prima din România. Expoziţia este deschisă până pe 21 noiembrie. Sub genericul Flori de toamnă sunt expuse 425 de soiuri de crizanteme, unele fiind soiuri internaţionale, altele sunt soiuri româneşti. În cadrul acestei ediţii sunt prezentate două noi soiuri de crizanteme care au fost create în cadrul activităţii de cercetare din ultimii 4 ani. Aceasta este o activitate minuţioasă de ameliorare şi realizată de dr biolog Ana Cojocariu, coordonatorul secţiei de crizanteme”, a spus Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice din Iaşi.  

 „Promisiunea vieţii”, în Grădina Botanică

În această perioadă în Botanică sunt expuse şi 25 de specii ale genului Chrysanthemum, atât din flora spontană a diferitelor continente, cât şi soiuri decorative prin flori sau frunze, anuale sau perene. Speciile menţinute în colecţie reprezintă o bază pentru înţelegerea evoluţiei genului de-a lungul timpului, prin evidenţierea originii dar şi a nivelului la care a ajuns crizantema prin practicile horticole de ameliorare şi de creare a soiurilor cu valoare decorativă.

Cultura crizantemei în Grădina Botanică din Iaşi este practicată de cinci decenii, aici fiind create noi soiuri care au o deosebită valoare ştiinţifică şi decorativă. „În cadrul colecţiei preocupările au fost de a îmbogăţi colecţia nu atât doar cu soiuri internaţionale cât şi cu soiuri care sunt create aici la noi în instituţie. cum ar fi preocupările legate de tehnici de ameliorare a crizantemelor. Astfel, în ultimii 4 ani prin aceste tehnici de ameliorare am practicat pentru început polenizarea încrucişată între anumite specii de crizantemă. Am obţinut până acum cinci tipuri diferite de inflorescenţe, din care două se pot vedea de anul acesta în cadrul Expoziţiei Flori de toamnă, restul de trei fiind soiuri mai târzii. Am încercat să selectăm plantele cu mare rezistenţă la boli şi dăunători, pentru că şi aceasta este o mare problemă, iar în ceea ce priveşte inflorescenţa am obţinut două tipuri de inflorescenţă, de tip anemonă, respectiv simplă şi dublă”, a spus Ana Cojocariu, coordonatorul colecţiei de crizanteme.

Soiurile obţinute şi testate în cadrul Grădinii Botanice excelează prin calitate, productivitate şi rezistenţă biologică superioară. Ele sunt remarcate pentru culoarea care variază de la galben auriu până la roşu şi cărămiziu, şi tipul de inflorescenţă. „Culorile obţinute, având în vedere că genitorii parentali sunt un soi de culoare galbenă de tip anemonă, şi un soi de culoare roşie cărămizie, virează tot către acestă gamă. Sunt trei soiuri, dar de culoare mult mai intens, şi două soiuri de culoare cărămiziei şi roşu”, a spus Ana Cojocariu, coordonatorul colecţiei de crizanteme.

În această expoziţie de toamnă un rol important este acordat tufănelelor şi dumitriţelor tradiţionale, întâlnite de obicei în gospodăriile ţărăneşti. 

În cadrul expoziţiei, sunt expuse fructe şi seminţe de la specii de plante cultivate în spaţiile exterioare şi în serele Grădinii Botanice.

Sub genericul „Promisiunea vieţii”, această expoziţie invită publicul să exploreze rolul biologic al seminţelor şi semnificaţia acestora pentru diferite culturi. Colecţia de ardei iuţi decorativi reuneşte 10 specii şi subspecii ale genului Capsicum, dar şi specii sălbatice.

Sute de soiuri exotice

Vizitatorii pot admira şi 130 de soiuri şi hibrizi, dintre care 13 taxoni nou introduşi în colecţie, unul dintre aceştia, chinense Aji Charapita, fiind considerat cel mai scump ardei iute din lume. Un kilogram costă între 11.000 și 25.000 dolari. Într-un kilogram intră  aproximativ 75.000 de fructe, iuţeala lor fiind una medie. Aceşti ardei iuţi sunt extrem de apreciaţi pentru aroma deosebită de citrice ce le conferă un gust unic, fiind un condiment de bază al multor preparate culinare peruane. De asemenea, primele trei cele mai iuţi soiuri de ardei din lume sunt expuse într-o zonă special amenajată a Grădinii Botanice.

În serele Grădinii Botanice peste 200 de soiuri de dovleci decorativi sunt expuse într-un spaţiu tradiţional inedit. Vizitatorii pot admira dovleacul de ceară sau pepenele de iarnă şi tărtăcuţa şarpe, tigve, bureţi vegetali, castraveţi teposi africani şi mexicani, insulina vegetală sau castravetele amar, specii originare din America de Sud, Africa sau Asia.

În spaţiile exterioare sunt expuse forme topiare vegetale şi colecţia de varză decorativă care reuneşte 76 de astfel de exponate. Sunt expuşi pentru prima dată opt hibrizi ornamentali şi 13 hibrizi cu valoare alimentară.

În Expoziţia de toamnă din acest an, vizitatorii Grădinii Botanice pot admira colaje cu flori şi fragmente din plante presate, inspirate din artă de origine japoneză intitulată „Oshibana”. Colecţia de colaje cu flori şi fragmente din plante presate, inspirate din arta japoneză este expusă de biologul principal dr. Ana Cojocariu, coordonatorul colecţiei de crizanteme. „În japoneză, Oshibana înseamna flori presate. Tehnica de colaje cu flori şi fragmente din plante presate datează ca artă din secolul al XVI-lea, când războinicii samurai din Japonia au dezvoltat Oshibana ca una dintre disciplinele lor principale, cu scopul de a exersa şi de a întări armonia cu natura, răbdarea şi puterea de concentrare. În mod similar, pe măsură ce botaniştii din Europa au început colectarea şi conservarea sistematică a diferitelor specii de plante s-au dezvoltat diverse forme de artă cu materiale vegetale presate, în special în perioada victoriană. Această artă cuprinde mai multe etape, începând cu alegerea materialului vegetal, presarea corespunzătoare, până la realizarea lucrării finale”, spune Ana Cojocariu, coordonatorul colecţiei de crizanteme.

Preţul unui bilet este de 15 lei, dar pentru grupurile organizate biletul costă 8 lei. Fotografiatul este liber. Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Șoc pentru o familie venită la iarbă verde: grenadă de mână defensivă, găsită într-o pădure
06/05/2024 23:04

Grenada a fost transportată in poligonul militar de la Copălău in vederea distrugerii la o dată ulterioară.>O grenadă de mană defensivă a fost găsită, luni, intr-o pădure din localitatea Lozna, au a ...

O noapte de amor, un an de nopți dormite pe sub poduri şi prin şanţuri
06/05/2024 18:59

* femeia a adus destule bunătăţuri şi aştepta să inceapă petrecerile * n-a fost loc, Florin a venit mai mult decat cherchelit şi cu mare chef de sex * doi pumni zdraveni in mandibula nevestei * i-a pus ...

Licitația pentru construcția depoului din Dacia a intrat pe ultima sută de metri
06/05/2024 18:57

Firmele care doresc să construiască noul depou din Dacia au la dispozitie mai putin de trei săptămani pentru a se inscrie la licitatie, data limită de depunere a ofertelor fiind 27 mai 2024. Licitatia est ...

Copertinele din stațiile pentru călători vor fi consolidate și reabilitate
06/05/2024 18:56

Copertinele pentru protejarea călătorilor amenajate in statiile mijloacelor de transport in comun din municipiu vor fi consolidate si reabilitate in cadrul unei actiuni care vizează igienizarea punctelor de ...

500 de autovehicule vor dispărea, în acest an, de pe străzile Iașului
06/05/2024 18:55

* prima de casare anuntată in cadrul Programului „Rabla local” este de 3.000 de lei, jumătate din sumă urmand să fie suportată de la bugetul AFM, iar cealaltă de către primării * la editia d ...

Ieșenii cer ajutorul președintelui pentru transformarea Pădurii Bârnova-Repedea în Parc Natural
06/05/2024 18:54

Asociatia civică „Codrii Iasului” solicită demararea de urgentă a procedurilor pentru desemnarea sit-ului „Natura 2000 Pădurea Barnova-Repedea”, situat in imediata apropiere a muni ...

Poli Iași câștigă la Sibiu și reaprinde speranța salvării
06/05/2024 18:50

* FC Hermannstadt – FC Politehnica Iasi 0-1 * a marcat Bettaieb, minutul 74 Poli Iasi a reusit, ieri după-amiază, la Sibiu, imposibilul. Dacă ar fi să judecăm după forma sportivă arătată de ie ...

Mircea Geoană, după ce Macron a reluat ideea trimiterii trupelor NATO în Ucraina: „Nu există discuții în acest sens”
06/05/2024 14:31

NATO nu are nicio intentie să trimită soldati pe teritoriul ucrainean, a asigurat vineri secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană,după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a reiterat posibilita ...

Trei case distruse de un incendiu la Vatra Moldoviței
06/05/2024 07:15

Patru case din localitatea Valea Moldovei au fost afectate, duminică, in prima zi de Paşte, de un puternic incendiu, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava. Potrivi ...

Caz halucinant la Cluj-Napoca. Pacient cu accident vascular, transferat cu elicopterul la Suceava, după ce a fost refuzat de 5 clinici
05/05/2024 09:50

 Un pacient cu accident vascular a fost transferat cu elicopterul SMURD la Suceava, după ce a fost refuzat de 5 clinici. Practic, in tot Centrul Universitar Cluj nu s-a găsit o clinică unde să fie oper ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei