Curatoarea festivalului de artă video VIDEONALE, Tasja Langenbach, vine la Art+Design
Dimensiune font:
Luni și marți, 2, 3 august 2021, curatoarea festivalului de artă video VIDEONALE, Tasja Langenbach, vine la Art+Design să prezinte o selecție de filme din edițiile 18, respectiv 17 ale festivalului. Proiecțiile vor fi urmate de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu invitata din Germania.
Scurte informații despre festivalul VIDEONALE în general:
Din 1984 Asociația Videonale organizează the biennial VIDEONALE – Festival for Video and Time-Based Arts, cu programul său ambițios expozițional și de festival, a devenit în scurt timp unul dintre cele mai importante festivaluri pentru video și arte de tip time-based din Germania și Europa. Încă din 2005, locația principală a festivalului este la Muzeul de Artă din Bonn. Până în prezent, festivalul VIDEONALE a rămas fidel principiului său fondator de a pune în lumină tendințele actuale ale artele care abordează acest tip de mediu și continuă să susțină tinerii artiști, prezentând totodată lucrări consacrate ale artei video.
În perioada dintre edițiile bienalei VIDEONALE, asociația Videonale organizează ateliere, prelegeri și proiecții, precum și o serie anuală de film VIDEONALE.scope. Asociația își continuă programul ca Videonale on Tour cu prezentări la instituții din întreaga lume.
Scurtă descriere VIDEONALE.18 (2021):
Temele abordate de edițiile anterioare “The Call of the Wild” VIDEONALE.15, “PERFORM!” VIDEONALE.16 și “Refracted Realities” VIDEONALE.17, reflectă fenomele egocentrice și escapiste din societate. În ce direcție continuăm să ne gândim de aici? Cu 31 de lucrări selectate din aproximativ 1.900 de propuneri, VIDEONALE.18 intitulată “Fluid States. Solid Matter” deschide un spațiu de referință pentru a reflecta asupra unei lumi în schimbare, în care relațiile sociale, politice, economice și ecologice sunt reevaluate și ordinea se reinventează în dinaminici complexe.
Care este baza modului în care trăim și acționăm astăzi? Și cum modelăm această bază în viitor? Conceptele vestice antropocentrice comune care au fost aplicate restului lumii de-a lungul istoriei - de la drepturile omului via noțiunea de proprietate privată, până la fondarea statelor naționale - se bazează pe asumarea unui individ suveran, a unui individ fix și organism autonom cu contururi distincte și limite clare raportat la mediul său. Dar cum se schimbă acest corp, percepția noastră asupra acestuia, poziționarea sa în lume atunci când îl concepem ca pe un corp fluid angajat într-un schimb constant cu alte corpuri și împrejurimile sale umane, naturale și mai-mult-decât-umane? Această idee a „Corpurilor de Apă” (Astrida Neimanis) nu numai că ne lichefiază concepția despre o separare clară între oameni și natură, ci și răstoarnă multe alte ierarhii și limite până acum valabile, oferind spațiu pentru gândirea la noi sisteme de referință mai complexe în care ne deplasăm împreună cu corpurile noastre.
Dacă acceptăm acest lucru ca bază pentru o formă viitoare de coexistență, cum ne modifică percepția asupra lucrurilor? Ce noi posibilități de cooperare socială, politică, ecologică și economică ar putea fi concepute? Adesea bazate pe locuri, lucruri sau constelații autobiografice foarte concrete, cele 31 de lucrări din cadrul VIDEONALE.18 iau în considerare modul în care lichefierea constelațiilor ferme - de la materie solidă, până la stări fluide - condiții noi, mai permeabile - pot avea un efect asupra ființei noastre în lume. Prin modelele și gândurile lor, ei arată că conturarea viitoarelor utopii este posibilă nu prin excludere și delimitare, ci prin încheierea de noi alianțe și solidarități.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau