Cuţitarul Michael s-a făcut bătăuş în închisoare
Dimensiune font:
Michael Lascarache Corobuţă (29 de ani) a fost cândva unul dintre durii care au băgat spaima în Târgu Frumos. A început cu bătăi şi tâlhării, după care şi-a descoperit marele talent în mânuirea cuţitului.
Se specializase în aruncatul şişului, iar un asemenea episod l-a dus după gratii la sfârşitul lui 2014, el primind apoi o condamnare la 9 ani, două luni şi 6 zile pentru tentativă de omor, sentinţă dată de Tribunalul Iaşi. Asta, deoarece Michael şi-a ajutat fratele Viorel la căsăpirea unui duşman mai vechi, aruncând cuţitul de la câţiva metri drept în umărul victimei.
Nici în Penitenciarul Iaşi nu s-a liniştit. În lipsa cuţitului, şi-a folosit forţa pumnului. De-a lungul acestor ani, nouă deţinuţi au ajuns în spital după ce au făcut cunoştinţă cu upercuturile lui Michael.
Din cauza comportamentului violent, lui Michael i s-a schimbat regimul de detenţie din cel închis în unul de maximă siguranţă. După trei ani de detenţie la Iaşi, cuţitarul a fost transferat la Penitenciarul Gherla.
Aici, el s-a mai potolit, a primit chiar trei recompense şi, conform caracterizării celor de la Penitenciar, „a fost receptiv la activităţile cultural-educative”. Crezând că-i de ajuns şi bazându-se pe faptul că a executat mult mai mult de 2/3 din pedeapsă, el a cerut, la sfârşitul lunii trecute, liberarea condiţionată.
Procesul s-a derulat tot la Gherla, dar judecătorii de aici nu s-au grăbit cu sentinţa, ci au cerut relaţii amănunţite celor de la Penitenciarul Iaşi. Săptămâna trecută, magistraţii au terminat de studiat actele. Deşi Michael executase, până pe 19 noiembrie, 2.628 zile închisoare, multe peste pragul de 2.245, sentinţa a fost una de respingere a demersului său. „Una dintre condiţiile necesare pentru liberare condiţionată, este aceea ca cel condamnat să execute pedeapsa în regim semideschis sau deschis. Aşa cum reiese din actul de la fila 4 verso, condamnatul execută pedeapsa în regim de maximă siguranţă. Prin urmare, nefiind îndeplinită una dintre condiţiile prevăzute cu caracter cumulativ (nu alternativ) de lege, se va respinge cererea de liberare condiţionată”, se specifică în motivarea judecătorilor. Mai mult, „instanţa nu are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate, existând un risc foarte mare ca persoana privată de libertate să-şi continue activităţile infracţionale”.
Deţinutul mai are de aşteptat încă 10 luni până să poată depune o nouă cerere de liberare condiţionată. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau