Demența și depresia fac ravagii la Vaslui
Dimensiune font:
* statisticile arată că o cincime dintre vasluienii cu vârsta de peste 60 de ani suferă de o tulburare mintală sau neurologică, cele mai frecvente fiind demența și depresia
Conform statisticii întocmite de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, în primele nouă luni ale anului 2021 erau luați în evidențe 13.196 de pacienți cu tulburări mintale și de comportament, alte câteva sute fiind diagnosticate în celelalte trei luni.
Conform specialiștilor, pandemia de COVID-19 a contribuit decisiv la înmulțirea cazurilor, față de întregul an 2020, când s-au înregistrat 12.867 de pacienți cu tulburări psihiatrice, creșterea fiind de 329 de cazuri. Cifrele arată că o cincime din vârstnicii de peste 60 de ani suferă de o tulburare mintală sau neurologică, cele mai frecvente fiind demența și depresia.
În anul 2018 au fost luați în evidență 11.772 de pacienți cu tulburări mintale și de comportament, în 2019, numărul a crescut la 12.367, iar în anul 2020 a ajuns la 12.867. „Din analiza datelor statistice, se constată o creştere a numărului de persoane cu tulburări mintale şi de comportament. Vârstnicii se confruntă cu o serie de provocări ale sănătății somatice, dar și psihice, care trebuie recunoscute, iar sănătatea mintală este la fel de importantă la vârste mai înaintate ca în orice alt moment al vieții. Peste 20% dintre adulții în vârstă de 60 de ani și peste suferă de o tulburare mintală sau neurologică, iar 6,6% din totalul dizabilităților în rândul persoanelor cu vârsta peste 60 de ani este atribuită tulburărilor mintale și neurologice. Cele mai frecvente tulburări mintale și neurologice din această grupă de vârstă sunt demența și depresia, care afectează aproximativ 5%, respectiv 7% din populația vârstnică a lumii. Tulburările de anxietate afectează 3,8% din populația în vârstă, problemele legate de consumul de substanțe afectează aproape 1% și aproximativ un sfert din decesele cauzate de auto-vătămare aparțin persoanelor cu vârsta de 60 de ani sau peste. Problemele legate de abuzul de substanțe în rândul persoanelor în vârstă sunt adesea trecute cu vederea sau diagnosticate greșit”, spun reprezentanții DSP Vaslui.
Potrivit acestora, ca și în anii precedenți, și în ianuarie 2022, DSP Vaslui organizează o campanie cu tema „Sănătate mintală este o prioritate. Protejați sănătatea mintală!”, ce are drept scop creșterea nivelului de informare și conștientizare a vârstnicilor și aparținătorilor acestora, precum și a profesioniștilor din domeniul medical privind problematica sănătății mintale. Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau