Dintre şomerii ieșeni, doar cei cu facultate mai au şanse bune de angajare
Dimensiune font:
28% din posturile vacante de pe raza judeţului se adresează celor cu studii superioare * scăderi pe linie a ofertelor de lucru * nici la nivelul continentului lucrurile nu stau grozav* danezii caută 30 de îngrijitori de persoane, cu condiții: cunoştinţe de anatomie, igienă, prevenirea infecţiilor şi nutriţie
Săptămâna trecută scriam că se prefigurează sărbători triste pentru şomerii ieşeni, pronostic bazat pe centralizatoarele AJOFM din ultimele două luni. Acestea au relevat o scădere permanentă a numărului locurilor de muncă disponibile pe raza judeţului. Tendinţă care continuă şi în clipa de faţă. Acum mai sunt vacante doar 567 posturi (faţă de 636, săptămână trecuă).
Cel mai puţin afectaţi de acest fenomen sunt absolvenţii de facultate. Şi aici se constată o scădere a ofertei de lucru, dar nu atât de abrupt ca în cazul cerlorlalte categorii de personal. Astfel, ponderea posturilor vacante ce presupun studii superioare a urcat la 28% (157 din 567).
Posesorii diplomă universitară se pot angaja ca administrator bază de date, analist, asistent logistică, analist ajutor, asistent comercial, asistent manager, asistent logistică, cartograf, consilier cadastru, consilier juridic, referent/economist în economie generală, contabil, economist, electronist depanator utilaje de calcul, expert achiziţii publice, geograf, inginer (CFDP, CCIA, construcţii hidrotehnice, de sistem în informatică, de sistem software, ecolog, energetică industrială, geograf, geodez, instalaţii pentru construcţii, mecanic, proiectant energetician, topograf, confecţii-tricotaje), inspector salarii, inspector/referent resurse umane, manager marketing, manager de proiect, manager tehnologia informaţiilor şi comunicaţii, medic veterinar, peisagist, programator, arhitect, specialist în domeniul proiectării asistate pe calculator, specialist marketing, specialist resurse umane, tehnician cadastru, tehnician reţele de telecomunicaţii.
Cei aflaţi la polul opus în ce priveşte şcolarizarea, necalificaţii, încă mai pot găsi câte ceva. . În HoReCa (ajutor bucătar, ajutor ospătar), construcţii, ca femeie de serviciu, îngrijitor clădiri sau manipulant mărfuri.
Din punctul de vedere al domeniilor de activitate, diminuare pe toată linia a ofertei de lucru: comerţ (21/22), HoReCa (23/32), servicii altele (229/235), construcţii (201/255), industrie (28/40).
Danemarca oferă posturi de îngrijitor persoane, dar cu cunoştinţe de anatomie și nutriție
Nici la nivelul continentului lucrurile nu stau grozav, pe platforma EURES sunt afişate 118 locuri de muncă disponibile. Au dispărut cele de arhitect în Malta, dar au apărut 30 posturi de îngrijitor persoane în Danemarca. Pentru a obţine un asemenea job, pretendentul trebuie să aibă cunoştinţe de anatomie, igienă, prevenirea infecţiilor şi nutriţie. Cei admişi vor face, timp de două luni, un curs online de limbă daneză. Angajaţii vor învăţa să utilizeze cele mai noi tehnologii digitale în domeniu. Salariul porneşte de la aproximativ 2.050 euro net/lună. În rest, nicio modificare faţă de intervalul precedent. În Finlanda, 50 culegători de fructe de pădure şi zece mecanici auto. Un tehnician electronist pentru energia şi tehnologia clădirilor în Germania, ceva tinichigii/vopsitori auto şi un farmacist în Norvegia, lituanienii au nevoie de un instalator/montator de ţevi, iar în Polonia e aceeaşi ofertă de luni de zile. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau