Direcția Silvică Iași a vândut fructe de pădure și plante medicinale de sute de mii de euro!
Dimensiune font:
* anul acesta, silvicultorii ieșeni vor recolta aproximativ 360 tone de plante medicinale și fructe de pădure, printre care 20 tone leurdă, 60 tone flori de tei, 40 tone păucel, 180 tone măceșe, 14 tone ghebe și fribi și 5 tone trufe
Fructele de pădure și plantele medicinale din județul Iași sunt la mare căutare pe piața farmaceutică. An de an, Direcția Silvică Iași obține venituri considerabile din exploatarea acestor produse din pădurile de pe raza județului.
Chiar dacă anul trecut Direcția Silvică Iași a avut autorizație pentru recoltarea și achiziționarea unor mari cantități de plante și fructe (aproximativ 265 tone), numărul mic de culegători a făcut posibilă livrarea a doar 158 tone - 5,9 tone de floare de tei, 151,7 tone de fructe de măceș, la acestea adăugându-se cesionarea dreptului de recoltare a unei cantități totale de 2,1 tone ciuperci comestibile – trufe.
În total, Direcția Silvică a încasat, doar din aceste produse, 210.000 euro.
Plantele medicinale achiziționate în stare uscată, prin punctele de colectare de la cantoanele silvice, contra cost de la culegători, s-au ambalat în saci de iută, tip saltele, și au fost livrate către beneficiar. Principalii cumpărători sunt societăți comerciale ce au ca domeniu de activitate fabricarea produselor farmaceutice, a altor produse alimentare și de prelucrare a ceaiului, precum Laboratoarele Fares Bio Vital, SILVEXIM și alte companii.
Condiții speciale de depozitare
În anul 2002 s-a luat inițiativa modernizării fostei crescătorii de nutrii de la Șanta, care era în stare de conservare, și transformarea acesteia în centru pentru congelarea și depozitarea de fructe de pădure. „Depozitul de la Șanta dispune de o hală pentru recepția, sortarea și ambalarea fructelor, o camera cu capacitatea de 30 tone pentru prerăcire până la -5 grade celsius, un tunel de congelare până la -25 grade celsius în 8 ore, cu o capacitate de 10 tone și o cameră pentru menținerea si păstrarea fructelor congelate cu o capacitate este de 50 t. Livrarea fructelor se face în stare congelată, în tiruri de tip frigorific”, a declarat ing.Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.
Direcția Silvică achiziționează aceste produse, prin punctele de colectare deschise la sediile de cantoane silvice, contra-cost, de la diverse persoane fizice ce le recoltează. „Prețurile de valorificare a florii de tei variază de la un an la altul, datorită cantității contractate și în functie de beneficiar, acestea fiind în medie de aproximativ 35-40 lei pentru un kilogram de floare în stare uscată. Pentru fructele de pădure prețurile sunt, în medie, de la 3,5-4,2 lei pentru un kilogram de fructe”, a mai spus Gabriel Doncean.
Pentru anul 2022 s-a demarat procedura de obținere a aprobărilor pentru recoltarea/achiziționarea a aproximativ 360 tone de de plante medicinale, fructe de pădure și ciuperci comestibile: flori de tei – 60 tone, leurdă – 20 tone, fructe de păducel (crategus monogyna) – 40 tone, fructe de măceș (rosa canina) – 180 tone, fructe de porumbar (prunus spinosa) – 40 tone, trufe – 5 tone, ghebe – 10 tone, hribi – 4 tone. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau