Direcţia Silvică Iaşi face recensământul animalelor sălbatice
Dimensiune font:
* pădurarii ieşeni au în grijă peste 10.000 de animale - cerbi, căprioare, mistreţi, iepuri de câmp, fazani, potârnichi * „Avem datoria de a gospodări şi gestiona cele 9 fonduri de vânătoare, iar vânatul, pentru a fi protejat şi menţinut în aceste zone, are nevoie de linişte, adăpost şi hrană”, susţine Gabriel Doncean, directorul Direcţiei Silvice Iaşi
An de an, pădurarii din cadrul Direcţiei Silvice Iaşi fac recensământul animalelor sălbatice. Această acţiune este una laborioasă şi implică un număr mare de angajaţi care în fiecare lună februarie numără animalele din fondurile de vânătoare din pădurile de pe raza judeţului.
Conform datelor furnizate de către reprezentanţii instituţiei, în anul 2019 au fost înregistraţi 175 de cerbi, 1.277 de căprioare, 704 mistreţi, 5.130 iepuri de câmp, 2.200 de fazani şi 300 de potârnichi. Pe lângă evidenţa pe care o au asupra acestor animale, pădurarilor le revine şi sarcina de a le asigura hrană în cazul în care iarna este una grea şi liniştea pentru a avea un climat cât se poate de natural.
Numărătoarea este una laborioasă şi cere multă atenţie din partea pădurarilor care trebuie să identifice urmele pe care animalele le lasă pe zăpadă sau la nivelul solului.
„Prima dată se fac observaţii pe urmele de vânat, pe zăpadă. În sensul acesta noi facem nişte grafice pe fondurile de vânătoare pe care le avem de gestionat şi pădurarii pe care îi avem pe teren au de calculat pe nişte suprafeţe de probă. Văd dacă este urmă de mistreţ, iepure, căprioară, urmele sunt centralizate şi după aceea se face o extrapolare a suprafeţei respective la tot fondul forestier. Mai avem o metodă pe care o calculăm la locurile de hrană unde se fac anumite intervale orare. Se punctează fiecare specie în parte, ce vânat avem acolo, în zonă”, ne-a declarat Gabriel Doncean, directorul Direcţiei Silvice Iaşi.
În funcţie de numărul acestor animale se pot stabili şi cotele de vânătoare aprobate pe Ordinul de Ministru pentru sezonul de vânătoare în curs. Conform numărătorilor efectuate, în acest sezon s-au putut vâna şase cerbi, 85 de căprioare, 367 mistreţi, 160 de iepuri, 430 fazani şi 70 de portârnichi. „Ceea ce a venit ca prădător din partea sudică ar fi şacalul, care nu a fost semnalat la noi pe fondurile de vânătoare, ci doar la limita dintre judeţul Iaşi şi judeţul Vaslui. El era mai mult în zona Delta Dunării, însă probabil că populaţia de acolo s-a înmulţit şi au migrat”, a mai spus Gabriel Doncean.
Pe timpul iernii, pădurarii pun hrana pentru animalele sălbatice în locuri special amenajate în păduri, pentru ca vietăţile să nu fie nevoite să meargă în zone populate pentru a găsi mâncare. „Avem datoria de a gospodări şi gestiona cele 9 fonduri de vânătoare, iar vânatul, pentru a fi protejat şi menţinut în aceste zone, are nevoie de linişte, adăpost şi hrană. Pe timp de iarnă le asigurăm la cerbi, căprioare, iepuri fân, pe care îl pregătim încă din timpul verii. Avem terenuri care sunt destinate pentru culturi destinate vânatului, facem lucerniere, porumb. Vânatul consumă foarte multă sare, pe care o distribuim permanent prin sărăriile pe care le avem amenajate în fondurile de vânătoare. Pentru mistreţi punem porumb mai ales când nu este zăpadă. Pentru anul acesta am achiziţionat 120 de tone de boabe de porumb”, a mai spus directorul Direcţiei Silvice Iaşi. Ruxandra CAŞU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau