Discursuri sterile, avertismente sindicale și prea puține certitudini

1festivitati1

Dimensiune font:

| 06-09-2022 07:59

După doi ani de pandemie, clopoţelul a sunat din nou, iar curţile școlilor s-au umplut de copii şi părinţi. A fost o zarvă nemaipomenită făcută de copiii nerăbdători să se întoarcă la şcoală şi să îşi revadă colegii. Asta în timp ce directorii şi mulți, foarte mulți oficiali se întreceau în discursuri sterile.

 

Deschiderea oficială a anului şcolar 2022-2023 a constat în mai multe festivităţi organizate în şcoli încă de la primele ore ale dimineţii. Şefa inspectoratului şcolar a participat la nu mai puţin de patru astfel de oficieri de deschidere a anului şcolar. Doar una a fost la oraş, ce de la Şcoala „Ion Creangă” din Iaşi. Celelalte trei festivităţi au fost în satele din judeţ. „Mă adresez colegilor mei, profesori, învăţători, elevi, reamintindu-le că ne aşteaptă o reformă legislativă de mare substanţă în acest an şcolar. Prevederile legale presupun, înainte de toate, o repoziţionare a statutului cadrului didactic în contextul şcolii şi, evident, o reaşezare din perspectiva evoluţiei în cariera didactică. Ne vom recâştiga, aşa cum promite această nouă Lege a Educaţiei, un statu special, pe care îl merităm, în comunitate, şi un prestigiu. Nu vom face doar apostolat, ci vom prezenta acea categorie profesională care construieşte viitorul”, a spus inspectorul general Luciana Antoci.

Şefa de la ISJ Iaşi a avut un mesaj şi pentru părinţi, nu doar pentru colegii din învăţământul preuniversitar sau pentru elevi. Mă adresez părinţilor cu rugămintea de a fi aproape de şcoală. Şcoala este a comunităţii dar prezenţa dumneavoastră alături de copii în dialogul cu profesorii este foarte importantă”, a spus Luciana Antoci.

Chirica: „Lăsați copiii să întrebe, să spere, să se joace, să se aventureze...”

Primarul Mihai Chirica a făcut şi el un adevărat maraton în prima zi de şcoală. Acesta a fost prezent la festivităţile organizate la Grădiniţa Codrescu, Colegiul Naţional, Colegiul „Mihai Eminescu”, Şcoala „Varlaam Mitropolitul” şi Şcoala Gimnazială „Ion Creangă”. Despre educație s-a spus că reprezintă principala linia de apărare a unui stat. Această definiție a devenit cu atât mai actuală cu cât, după doi ani de pandemie de COVID-19, cu restricțiile și schimbările sale, ne confruntăm cu oroarea unui război în apropierea granițelor noastre, dar și cu o criză economică cu efecte pentru fiecare dintre noi. Aceste crize au perturbat grav toate domeniile societății, inclusiv învățământul. Deschiderea anului școlar 2022 - 2023 înseamnă, totuși, o întoarcere la școală în condiții de normalitate. Dincolo de noutățile organizatorice, elevii își reiau cursurile cu cu prezență fizică și fără restricțiile de anii trecuți, astfel încât există premisele pentru un an școlar fructuos”, a spus primarul Mihai Chirica.

Primarul a avut un mesaj pentru elevi: Calea spre cunoaștere nu e simplă, dar va fi mult mai ușor de străbătut cu ajutorul școlii. Respectați-vă dascălii, fiindcă ei, alături de părinții voștri, vă vor ajuta să deveniți oameni adevărați”.

Un alt gând a fost îndreptat spre profesori: Continuați să fiți veritabile modele pentru elevii domniilor voastre, încurajați-le dragostea pentru învățătură și dezvoltare personală și învățați-i să zboare cât mai sus”.

 La început de an şcolar gândurile primarului s-au îndreptat şi spre părinți: „Lăsați copiii să întrebe, să spere, să se joace, să se aventureze cât mai departe”. „Am spus-o de numeroase ori: rostul educației trebuie să fie acela de a îndrepta sufletul omului spre frumos, adevăr și bine. Să formăm în școala românească tineri de calitate și nu mașini de memorat, oameni călăuziți de imaginație și creativitate, capabili să găsească și să propună soluții la marile probleme ale lumii contemporane. Dar, pentru ca demersul nostru de eliminare a ignoranței și de cultivare a curiozității și fascinației pentru orice domeniu al cunoașterii să aibă succes, suntem obligați să colaborăm cu toții, întru binele copiilor noștri: administrație locală și centrală, profesori și părinți. Am spus-o și o repet: pentru mine, ca primar, școala are prioritate și veți avea întotdeauna în mine un partener onest și un susținător neabătut, a spus primarul Mihai Chirica.

Costel Alexe a alergat de la o şcoală la alta

De alergat de la o şcoală la alta a alergat şi președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, a preferat să fie prezent la deschiderea anului de învățământ la „Colegiul Costache Negruzzi”. Şeful judeţului are convingerea că „școala rămâne cel mai important mediu din viața unui copil, iar întâlnirile directe dintre elevi și profesori vor aduce, pentru fiecare parte, cele mai eficiente experiențe de învățare”. Începutul de an școlar aduce pentru noi toți, fie că suntem elevi, profesori sau părinți, noi idealuri de atins și speranța că ne vom îndeplini obiectivele cu succes. Ne aflăm după doi ani de pandemie care, din păcate, și-au pus amprenta pe sistemul de învățământ, dar care nu ne-au închis orizonturile în ceea ce privește educația. Am învățat cu toții, fără ca cineva să ne pregătească, ce înseamnă studiul online. Nu ne-am pierdut însă dorința de a perfoma și asta se datorează profesorilor care au continuat să croiască adevărate caractere”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.

El a avut un mesaj pentru elevi: Îmi doresc să vă bucurați de toate momentele ce vor veni. Să fiți într-o continuă cunoaștere, să descoperiți frumos lumea și să aveți mereu încredere în voi. Să reflectați asupra provocărilor și fiecare zi să devină o nouă oportunitate. Vă doresc să aveți parte de experiențe care să vă stârnească entuziasmul și să vă aducă doar satisfacții. Să vă găsiți bucuria în reușite și să priviți cu mândrie spre orice lecție învățată. Să rămâneți devotați celor de lângă voi și să prețuiți educația indiferent de vremuri”.

Un alt mesaj a fost adresat de preşedintele CJ profesorilor şi învăţătorilor. Nu au fost uitaţi educatorii. Devotamentul vostru este cel care deschide lumea și creează un nou univers copiilor noștri. Performanța școlară a fiecărui elev vi se datorează, iar întrebările își găsesc răspunsul datorită cunoștințelor, înțelepciunii și răbdării dumneavoastră. V-ați adaptat unui context nou prin conștientizare și ați fost deschiși în fața provocărilor, dar iată că sentimentul întoarcerii la școală în acest început de an școlar este infinit mai puternic și prețios”, a spus preşedintele CJ.

Sindicatele avertizează

La început de an şcolar un mesaj a avut de adresat şi liderul USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă. El lansat un avertisment privind provocările acestui an şcolar. Data de 5 septembrie este o zi specială pentru elevii noștri. Cei de la clasa pregătitoare, în special, vor înțelege că școala și educația sunt singurele opțiuni pentru a reuși în viață! Noi vom fi lângă ei la bine și la rău. Dincolo de entuziasmul şi speranţa pe care fiecare nou an şcolar le generează cred că ne vom afla şi în faţa unor dificultăţi. Mă gândesc în primul rând la problemele salariale agravate şi de criza economică tot mai vizibilă. Cârpelile financiare făcute de Guvern sunt departe de a rezolva şi îmbunătăţi starea materială a angajaţilor din învăţământ. În această zonă vom face tot ce putem pentru a recupera din urmă sumele neacordate. De asemenea va trebui să găsim soluţii pentru a pune în plată Legea 153 aşa cum a fost ea proiectată în 2017. Mai sunt cam opt procente restante, a spus liderul USLIP.

Încă din prima zi de şcoală, sindicaliştii din învăţământul preuniversitar cer o mai bună Lege a Educaţiei. Va trebui să ne implicăm și mai mult pentru a face o lege a educației mai bună decât actualul proiect. E necesar ca profesorii să aibă parte de o reală recunoaștere a importanței sociale pe care o implică munca la catedră! Statutul personalului din învățământ trebuie să conțină prevederi și facilități pentru a menține și atrage tinerii în sistem. Nu poți avea pretenții de performanță și stabilitate cu salarii de 2.500-3.000 de lei”, a spus Laviniu Lăcustă.

Din clase direct la terase

Clopoţelul a sunat şi la licee însă după scurt timp elevii din anii mai mari de studiu puteau fi văzuţi pe terasele barurilor în faţa unui croissant, a unei cafele şi un pahar cu suc. Terasele au fost pline de elevi dornici să îşi împărtăşească din amintirile şi întâmplările prin care au trecut de când nu s-au mai văzut. Aglomeraţie a fost şi pe străzile din centru, unde elevii treceau în grupuri mari, vorbeau tare şi zâmbeau zgomotos. Şi staţiile de autobuz sau tramvai s-au animat de elevi aflaţi în căutarea unui mijloc de transport, din când în când în apropierea lor putea fi văzută şi câte o profesoară. O recunoşteai imediat, după buchetele de flori din braţe. Însă se pare că tradiţia buchetelor mari de flori a cam trecut, dovadă că unii dascăli s-au întors acasă cu ghivece de flori sau cu orhidee.

Trafic aglomerat

Singurele nemulţumiri de ieri au vizat traficul. Maşinile parcate aiurea, în special în apropierea şcolilor, au dus la aglomerarea acestor zone şi la un trafic încetinit, deşi poliţiştii locali au fost prezenţi în proximitatea tuturor unităţilor şcolare. Şi mijloacele de transport s-au văzut prizoniere în acest trafic, iar situaţia se va acutiza începând de astăzi, când se reiau cu adevărat cursurile, ieri fiind vorba de o zi, să-i ziceam festivă sau de acomodare. La fața locului au fost trimiși mai mulți polițiști de la Rutieră, însă chiar și în aceste condiții s-au format cozi de mașini.  Laura RADU, Lucian STATE

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
S-a finalizat ancheta privind drona din Ucraina prăbușită în Botoşani
18/05/2024 14:23

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, in februarie, in judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nic ...

Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Casnica din România care și-a depus actele de pensionare, deși nu a lucrat o zi în viața ei. Cum s-a tranșat situația
18/05/2024 13:36

O femeie din Suceava a incercat să obtină pensionarea pentru limită de varstă cu o adeverintă falsă, din care reiesea că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Functionarii casei de pensii au făcut ve ...

A fost semnat contractul pentru noul Spital Județean de Urgență. Finanțarea este asigurată prin PNRR
18/05/2024 13:11

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, au semnat, vineri, in prezenţa prim-ministrului Marcel Ciolacu, contractul pentru construirea noului Spit ...

Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic
18/05/2024 00:13

Rusia a plasat Romania pe un fel de “listă neagră”, aceea a tărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicand precis si ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că n ...

Tot mai mulți traficanți de droguri au căzut în plasa procurorilor DIICOT
18/05/2024 00:10

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamt au dispus, ieri, retinerea a patru inculpati. Ei sunt cercetati pentru săvarsi ...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0. Aldair a dat lovitura în prelungiri! Moldovenii, avantaj minim pentru retur
17/05/2024 22:37

FC Botosani a invins-o pe CS Mioveni, scor 1-0, intr-un meci care a putut fi văzut la Digi Sport 1, in turul barajului de mentinere/promovare in SuperLiga. FC Botosani - CS Mioveni 1-0. Aldair a făcut difere ...

Câte arme precum cea cu care a fost împușcat premierul slovac sunt într-un mare oraș din România
17/05/2024 22:07

 Atentatul recent din Slovacia, in care un bărbat l-ar fi impuscat pe premier cu o armă cu bile, a pus pe ganduri autoritătile din Romania. În judetul Iasi există in prezent la populatie, inregis ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei