Doar 4 din 10 elevi ieșeni ar lua, astăzi, Bacul!
Dimensiune font:
În județul Iași, au fost transmise spre evaluare 31.253 de lucrări, asociate celor trei probe de examen. În total, au fost obținute 66 de note de 10. Niciuna la Română! A plouat cu 5. Nicio unitate de învățământ nu a înregistrat sută la sută promovare. Cei mai mulţi elevi au trecut la examenul de la Informatică.
La simularea din acest an, 84.77% dintre cei 5.987 elevi înscriși în clasele a XII-a și a XIII-a au participat la toate probele simulării, cu 0.45% peste prezența înregistrată la simularea din martie 2023. Față se simularea organizată de Ministerul Educației în luna martie 2023, se constată o prezență mai ridicată a elevilor din județul Iași la simularea din luna martie a acestui an, însă fără variații semnificative pentru cele trei probe ale examenului.
În contextul simulării examenului de Bacalaureat, nicio unitate de învățământ nu a înregistrat sută la sută promovare în județul Iași.
În total, au fost obținute 66 de note de 10.
La Matematică, cele mai multe medii de 10 au fost obţinute la Matematică de la Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași, de către opt elevi, doi elevi de la Colegiul Național Iași sunt trei, la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași, şi câte un elev de 10 de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași, Liceul Teoretic „Varlaam Mitropolitul” Iași.
Medii de 10 s-au obţinut şi la alte discipline: 18 la Istorie, 9 la Anatomie și fiziologie umană, genetică și ecologie umană, 3 la Chimie, 1 la Geografie, 6 la Informatică, 1 la Filosofie şi 12 la Logică, argumentare și comunicare.
În județul Iași nu s-a înregistrat nicio notă de 10 la proba de limba și literatura română, cel mai bun rezultat, nota 9.95, fiind obținut de un elev al Liceului Teoretic „Miron Costin” Pașcani. „Simularea examenului de Bacalaureat reprezintă o radiografie de moment a nivelului de pregătire pentru probele scrise, cu rolul de a orienta și structura programul de pregătire al candidaților, atât la nivel individual, cât și în cadrul unităților de învățământ. Pentru școli, simularea examenului va dicta imperativele programelor de pregătire din perioada următoare – promovarea examenului sau atingerea tranșelor din zona superioară a notării”, spune Antonina Bliorţ, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar.
A plouat cu note de la 4 la 5
La simularea probelor scrise organizată de Ministerul Educației pentru examenul de Bacalaureat, 2.372 de elevi din județul Iași au promovat, obținând cel puțin nota 5.00 la fiecare dintre cele trei probe de examen și cel puțin 6.00 media probelor.
Candidații declarați „reușit” reprezintă 46.74% din totalul celor 5.075 care au participat la toate probele, un rezultat cu 16,85% sub cel înregistrat la simularea organizată de Ministerul Educaţiei în luna martie 2023, când nivelul general de promovare a fost de 63.59%.
Numărul candidaților nepromovați este de 2.703 din totalul de 5.075, dintre care 118 candidați au obținut note cel puțin egale cu 5.00 la fiecare dintre cele trei probe, însă media probelor a fost sub 6.00. „Rezultatele obținute la simulare de elevii din județul Iași reflectă, într-o măsură ridicată, nivelul general național, cu ponderi ale notelor peste 5.00 în scădere față de anii anteriori”, spune inspectorul şcolar Antonina Bliorţ.
Pe tranșe de note, cea mai notabilă reprezentare, la nivel județean, o are intervalul notelor cuprinse între 5.00 și 5.99, cu 21.78% dintre elevi încadrați la acest nivel.
De asemenea, notele cuprinse între 4.00-4.99, în proximitatea pragului de promovare, este amplu reprezentată, prin 20.43% dintre elevi.
Pe filiere de studiu, tranșa notelor cuprinse între 5.00-5.99 și 8.00-8.99 este în mod egal reprezentată pentru elevii filierei teoretice, cu 19.63% pentru fiecare interval.
Cea mai substanțială încadrare a elevilor de la filiera tehnologică are loc în intervalul notelor cuprinse între 4.00-4.99, cu 30.99%, în timp ce la filiera vocațională, numărul elevilor care au obținut note imediat sub pragul de promovare și al celor notați imediat peste acesta este aproape egal.
Mai buni la Info şi la Mate
Cea mai ridicată proporție a elevilor cu note de mai mari de 5 a fost înregistrată la disciplina Informatică, al cărei nivel de promovare este de 92.07%, cu 100% dintre candidați provenind din unități școlare asociate filierei teoretice.
Pe de altă parte, 4.46% dintre candidații care au susținut proba scrisă la Biologie vegetală și animală au promovat, 98.92% din totalul candidaților provenind din licee cu profil tehnologic.
Este de remarcat faptul că la Matematică nivelul de promovare este mai ridicat decât cel înregistrat la proba de limba și literatura română, diferența fiind de 5.38%.
Astfel, la simularea din acest an, 67.69% dintre elevi au obţinut nota 5.00. Cu toate acestea, nivelul este, ca și în cazul disciplinei limba și literatura română, cu 5.15% sub cel înregistrat la simularea din martie 2023.
Pe tipuri de probă, această comparație devine mai nuanțată, însă, în condițiile în care elevii de la profilurile Matematică-[1]informatică și Științe ale Naturii au obținut rezultate superioare simulării anterioare. „Rezultatele obținute evidențiază, însă, un decalaj care se conturează din momentul inițial al învățământului secundar superior, reflectat în mediile de admitere de la liceele asociate. În contextul în care elevii din liceele tehnologice nu beneficiază de programe de sprijin și recuperare educațională, lacunele acumulate pe parcursul învățământului general riscă să se transforme în obstacole greu de traversat, atâta timp cât baza de cunoștințe și competențe este precar”, spune Antonina Bliorţ.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau