Doar 5,72% dintre casele din zona rurală a Iașului sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale!
Dimensiune font:
* în ultimii ani, numărul ieșenilor care au încheiat o astfel de poliță de asigurare a crescut cu 12.134, de la 56.939 în octombrie 2021, la 69.073 la 1 decembrie 2023 * creșterea cea mai mare, de 30,19%, a fost înregistrată în mediul rural, unde numărul imobilelor asigurate a ajuns la 21.482 * cu toate acestea, numărul locuitorilor din zona rurală a Iașului care au apelat la asigurările PAID rămâne unul foarte redus
Dezastrele naturale tot mai des întâlnite în ultima perioadă (inundații, cutremure, alunecări de teren), i-au făcut pe mulți dintre ieșeni să-și reconsidere poziția față de Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor. Prin urmare, doar în ultimii ani, numărul ieșenilor care au încheiat o astfel de poliță de asigurare a crescut cu 12.134, de la 56.939 în octombrie 2021, la 69.073 la 1 decembrie 2023.
Creșterea cea mai mare, de 30,19%, a fost înregistrată în mediul rural, unde numărul imobilelor asigurate a ajuns la 21.482. Cu toate acestea, numărul locuitorilor din zona rurală a Iașului care au apelat la asigurările PAID rămâne unul foarte redus, mai puțin de 6% (doar 5,72%) dintre imobilele de la țară fiind asigurate împotriva dezastrelor naturale.
În celelalte județe ale regiunii de Nord-Est, numărul asigurărilor împotriva dezastrelor naturale rămâne unul destul de redus, cele mai multe astfel de polițe fiind încheiate în județul Suceava – 50.392 polițe (grad de cuprindere de 17,66%), Bacău – 45.546 polițe (15,88%), Neamț - 28.742 polițe (12,39%), Botoșani - 16.310 polițe (8,9%), Vaslui – 16.063 polițe (9%).
Ieșenii au solicitat despăgubiri PAID în valoare de 413.596 lei
La nivel național, județele cu gradul cel mai mic de cuprindere a polițelor PAID sunt Teleorman – 8,84%, Olt – 8,88%, Botoșani – 8,9% și Vaslui – 9%.
De menționat faptul că, în acest an, ieșenii au solicitat, în baza asigurărilor PAID pe care le au încheiate, despăgubiri în valoare totală de 413.596 lei. Suma este una destul de redusă în comparație cu solicitările locuitorilor din alte zone ale țării – la Gorj, de exemplu, unde gradul de cuprindere a asigurărilor PAID este de doar 13,33%, au fost solicitate despăgubiri în valoare totală de peste 10 milioane de lei, iar la Caraș Severin, cu un grad de cuprindere de 18,91%, daunele plătite au atins suma de 3,41 milioane lei.
În România, în acest an, 3.875 asigurați PAID au solicitat plata daunelor provocate de cutremure - 3.051 cazuri (în valoare totală de 19,4 milioane lei), inundații – 656 cazuri (2,92 milioane lei), alunecări de teren – 160 cazuri (1,12 milioane lei).
Polițele PAID costă între 50 și 130 lei anual
Dezastrele naturale la care Romania este expusă pot afecta arii extinse geografic și pot distruge multe gospodării. Cele mai periculoase sunt cutremurele, alunecările de teren și inundațiile. Pericolul real este nu doar individual, ci extins asupra întregii comunități.
Prin Legea nr. 260 din 4 noiembrie 2008 (republicată) privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor s-a instituit obligativitatea asigurării împotriva dezastrelor naturale a tuturor construcțiilor cu destinația de locuință.
Polul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) este compania care administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor. Polița de asigurare obligatorie a locuinței este numită și PAD (poliță de asigurare a dezastrelor).
PAD acoperă daunele produse locuințelor de oricare dintre cele trei riscuri de catastrofe naturale ce pot apărea în România – inundații, cutremur, alunecări de teren, precum și pentru daune care pot apărea ca efect indirect al producerii acestor dezastre. Se acordă despăgubiri numai pentru acele daune care au rezultat din manifestarea unuia/unora dintre cele trei riscuri, nu și din cauza altor fenomene (naturale sau cauzate de om).
Tipurile de locuinţe pentru care se încheie asigurări obligatorii sunt cele de Tip A – construcţia cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic; de Tip B – construcţia cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic.
PAD este un produs social, având cost fix, stabilit prin lege: 130 lei anual pentru locuințele de tip A, cu o valoare limitată a despăgubirilor de 100.000 lei și 50 lei pentru locuințele de tip B, cu o valoare limitată a despăgubirilor de 50.000 lei.
De menționat faptul că nu intră sub incidenţa PAD anexele, dependinţele, dotările și utilităţile care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuinţa asigurată și nici bunurile din interiorul locuinței.
În plus, locuinţele situate în clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic nu se asigură pentru niciunul dintre riscurile menţionate, până la data recepţiei la terminarea lucrărilor de consolidare a clădirilor.
Conform legislației în vigoare, persoanele fizice sau juridice care nu îşi asigură locuinţele aflate în proprietate nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit legii, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuinţelor.
Nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare a locuinţelor se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 lei.
Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau