Doar câțiva moldoveni mai plătesc accize pentru rachiul de cazan produs acasă!
Dimensiune font:
* în acest an, 16 gospodării din județul Bacău urmează să contribuie la bugetul de stat, 4 în Botoșani și doar una în Suceava * nimic în Iaşi, Neamț şi Vaslui! * în cele șase judeţe ale regiunii de Nord-Est sunt înregistrate în evidenţe mai puțin de 370 de gospodării individuale în care se produc spirtoase şi care sunt scutite de plata accizelor, majoritatea la Bacău (258)
Conform Direcţiei Regionale Vamale Iaşi, cetăţenii ce produc ţuică, rachiu ori alte spirtoase în gospodăriile proprii sunt scutiţi de la plata taxelor şi accizelor doar dacă respectă cu stricteţei şi atenţie câteva reguli.
În primul rând, cantitatea de băutură produsă într-un an agricol nu trebuie să fie mai mare de 50 litri per gospodărie. Mai exact, de familie. Alcoolul e obligatoriu să fie produs printr-un alambic simplu, iar materia primă să fie reprezentată exclusiv de fructele din ograda proprie. Nu cumpărate de la magazin ori culese de pe jos, de la marginea drumului.
Copiii căsătoriţi ori care nu învaţă n-au voie să bea din ţuica părinţilor
Următoarea condiţie e ca alambicul să fie simplu, de mici dimensiuni şi înregistrat la Direcţia Regională Vamală. În niciun caz, nu se admite vânzarea rachiului. Nici măcar a unui păhărel de 50 ml! Se bea doar în familie.
Şi noţiunea de familie e strict reglementată. Soţul, soţia şi copiii lor, dar aceştia nu trebuie să fie căsătoriţi şi să locuiască împreună cu părinţii. Dacă au peste 18 ani şi nu mai urmează cursuri liceale, universitare ori ale unei şcoli profesionale, nu mai sunt eligibili. Adică, în cazul în care lucrează, se află în şomaj, sunt asistaţi social ori s-au căsătorit, nu mai au voie să bea din ţuica părinţilor. Nici gratis, nici cu bani. Altfel, producătorii celor 50 litri de alcool sunt nevoiţi să plătească taxe şi accize. Aşa zice legea.
Preparatorii de rachiu artizanal au obligaţia de a depune o declaraţie la unitatea vamală teritorială în raza căreia îşi au domiciliul până la data de 15 ianuarie a anului următor celui în care au tras „trotilul”!
Prin alambic se înţelege o instalaţie de distilare alcătuită dintr-un cazan de distilare, denumit blază, o serpentină de răcire, denumită refrigerent, şi un recipient de colectare a distilatului. Nu se îndeplinesc aceste condiţii, utilajul nu este omologat, iar producţia e considerată clandestină.
Altă obligaţie a celui ce face „tărie” din fructe e să completeze un aviz de însoţire a mărfiim pe care să înscrie menţiunea "scutit de la plata accizelor".
N-ai voie să serveşti musafirii din producţia proprie, nici să vinzi
Scutirea de la plata accizelor se aplică cu condiţia ca niciun fel de vânzare să aibă loc. Această condiţie se consideră a fi îndeplinită, dacă nu are loc nicio formă de înstrăinare a produselor respective, urmată de o „formă de reprezentare a beneficiului pe care deţinătorul o poate obţine ca rezultat al înstrăinării. Se consideră ca fiind un rezultat al înstrăinării, fără a se limita la acestea, următoarele: încasarea oricăror sume de bani, realizarea sau promisiunea realizării unei contraprestaţii, achiziţia altor bunuri sau servicii la o fracţiune din valoarea acesteia, diferenţa fiind reprezentată de valoarea produselor înstrăinate”.
Altceva, deţinătorii de distilării trebuie să dea declaraţie pe proprie răspundere despre cantitatea obţinută, fructele folosite, tăria băuturii, dar şi cantitatea estimată pentru anul următor.
În caz că nu respectă aceste cerinţe, micii producători riscă amenzi cuprinse între 2.000 şi 10.000 lei.
În aria de competenţă a Direcţiei Regionale Vamale Iaşi sunt şase judeţe: Iaşi, Vaslui, Bacău, Neamţ, Suceava şi Botoşani. Conform datelor furnizate de această instituţie, în clipa de faţă sunt înregistrate în evidenţe următoarele gospodării individuale în care se produc spirtoase şi care sunt scutite de plata accizelor: Neamţ (una), Botoşani (opt), Bacău (258), Suceava (cinci), Vaslui (patru), Iaşi (86).
15 amenzi, în cuantum de 54.000 lei
Cât îi priveşte pe cei care nu s-au încadrat în rigorile necesare scutirii de dări, atât numărul lor, cât şi plăţile aferente sunt spre limita de jos. Astfel, în 2021, la Biroul Vamal de Interior Botoşani s-au plătit 3.554 lei pentru o producţie de 191 litri alcool pur, realizată în şapte gospodării individuale. La Bacău, 219 litri de alcool pur, în 22 gospodării. În Neamţ, o singură gospodărie a fost pusă la plată. Aceeaşi situaţie şi la Suceava, nimic la Iaşi şi Vaslui.
Situaţie similară în 2022. Botoşani, producţie de 69 litri alcool pur, trei gospodării au contribuit la bugetul de stat. Bacău, 218 litri alcool pur, 15 gospodării. Neamţ, una singură, cu 49 litri alcool pur. Nimic în Suceava, Iaşi şi Vaslui.
Datele pentru anul curent indică pentru judeţul Botoşani faptul că patru gospodării urmează să contribuie la bugetul de stat, sunt 16 în Bacău şi una în Suceava.
Referitor la sancţiuni, în perioada 2021-2023, structura de echipe mobile a aplicat 15 amenzi, în cuantum de 54.000 lei, s-au emis şase decizie de impunere şi s-au calculat accize în valoare de 5.261 lei. Claudiu CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau