Doi bărbaţi au fost infectaţi cu virusul West Nile
Dimensiune font:
Doi bărbaţi au fost infectaţi cu virusul West Nile. Ei sunt din Iaşi şi din Paşcani şi au fost internaţi în Spitalul de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva" din Iaşi.
Diagnosticul celor doi bărbaţi a fost stabilit la Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj, unde probele de sânge au fost trimise spre analiză specifică.
"În data de 23 august s-au primit rezultatele care confirmă prezenţa infecţiei cu virusul West-Nile. În urma confirmării celor două cazuri, DSP Iaşi a solicitat primăriilor din Iaşi şi Paşcani intensificarea măsurilor de dezinsecţie împotriva ţânţarilor, întrucât aceştia pot fi transmiţători ai virusului West-Nile. Totodată, medicilor de familie li s-a cerut să direcţioneze toţi pacienţii cu simptomatologie specifică acestei boli către Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi. Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor i s-a solicitat informaţii cu privire la circulaţia virusului West Nile la animale şi păsări", spun cei de la Direcţia de Sănătate Publică.
Medicii recomandă evitarea expunerii la ţânţari prin purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, utilizarea de insecticide în locuinţă şi în jurul acesteia, utilizarea plaselor de protecţie la ferestre.
Dr Florin Roşu a explicat că meningita este o afecţiune caracterizată prin inflamaţia meningelui, adică a membranei formate din trei straturi, care înveleşte şi protejează creierul şi măduva spinării.
“Simptomatologia se caracterizează prin cefalee, febră, vărsături şi fatigabilitate. Diagnosticul de infecţie cu virusul West Nile este stabilit de către medical infecţionist pe baza anamnezei, a datelor clinice cât şi paraclinice- examenul lichidului cefalorahidian obţinut prin puncţie lombară. Tratamentul constă în administrarea simptomaticelor, în cazul pacienţilor cu meningită fiind necesară spitalizarea şi monitorizarea. Doar 1% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile dezvoltă o formă gravă de infecţie, cum ar fi meningita. Nu există vaccin”, spune dr Florin Roşu.
Meningita este cea mai frecventă formă de infecţie a sistemului nervos central. “Este o afecţiune severă, cu risc letal şi cu risc de vindecare cu sechele grave. În aceste condiţii, punerea cât mai rapidă a unui diagnostic şi, implicit, începerea de urgenţă a tratamentului reprezintă aspecte cheie în managementul acestei urgenţe medicale. Virusurile pot fi transmise prin muşcătura de ţânţar, numite arborivirusuri, cum ar fi virusul West Nile. Cele mai multe dintre infectări au loc în sezonul cald, atunci când ţânţarii sunt mai activi. Perioada de incubaţie ajunge până la două săptămâni, dar sunt situaţii când primele simptome apar în 2-3 zile de la momentul muşcăturii. În cazul persoanelor imunocompromise, simptomele pot să apară şi mult mai tardiv, adică în 21 zile. Virusului este transmis prin muşcătura de ţânţar”, a declarat dr. Florin Roşu.
In ceea ce priveste preventia, se recomanda utilizarea hainelor lungi care sa acopere mainile si picioarele si folosirea repelentilor cand se viziteaza zone unde tantarii care transmit virusul West Nile sunt prezenti.Deasemenea, este recomandata evitarea vizitarii zonelor cu apa statute ( lacuri, piscine). Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau