Dorel Vişan: „Niciodată în omenire nu a fost aşa o bătaie de joc faţă de om cum este astăzi”
Dimensiune font:
Drumul omenirii de la această oră, fie că le place unora, fie că nu le place, se îndreaptă spre animalizarea omului. Asta e părerea unuia dintre titanii teatrului şi cinematografiei româneşti, l-am numit aici pe Dorel Vişan, despre societatea actuală. Tot el are un mesaj pentru tinerii actori şi le transmite că, pentru artă, efortul nu este niciodată prea mare.
Aflat la Iaşi ca invitat al organizatorilor Festivalului Serilor Filmului Românesc, Dorel Vişan, unul dintre titanii artei teatrale şi cinematografice româneşti, a declarat că îi pare rău că artiştii au uitat că pentru artă nu trebuie precupeţit niciun efort. „Niciodată pentru artă efortul nu-i prea mare. Asta au uitat artiştii, îmi pare rău. Am cuvinte frumoase şi de laudă pentru cei care au ostenit şi ostenesc în continuare pentru acest festival al filmului românesc, care e ca o întâlnire de suflet foarte bine organizată. Sunt foarte calzi, atenţi, cu multă condescendenţă şi cu mult respect. M-am mirat că într-o lume atât de urâtă în care trăim oamenii pot să se mai regăsească”, a spus Dorel Vişan.
Nostalgic şi nu prea, marele actor a evocat timpurile de mult trecute când organizarea unor festivaluri cultural artistice făcea parte din politica naţională. „Aceste festivaluri aveau odată o importanţă extraordinară pentru că ele erau încadrate într-o politică culturală naţională. Din păcate această politică culturală naţională a murit odată cu Cântarea României dar de obicei ele sunt nişte mici insuliţe care rămân pe plan local sau înafara planului local care ne fac să ne reamintim că am avut odată suflet. Şi am avut odată chiar suflet românesc”, a spus Dorel Vişan.
„Teatrul şi filmul sunt nişte altare laice”
Celebrul actor care de-a lungul carierei a interpretat 40 de roluri în teatru şi alte 50 în producţii naţionale şi internaţionale a ţinut să atragă atenţia asupra condiţiei actorului în societatea modernă. „Noi artiştii nu suntem nişte instrumente ca să-i facem pe ceilalţi să râdă. Noi facem un apostolat sau cel puţin aşa făceau cei care nu mai sunt şi îi vom evoca mâine. Teatrul şi filmul sunt nişte altare laice. Nu sunt nişte locuri de şmecherii şi de manifestare a gărgăunilor din capul unora, ci sunt locuri în care se transmit mesaje de bine, de adevăr şi de frumos. Aceste trei cuvinte artiştii nu le pot despărţi. Unul faţă de celălalt nu au valoare”, a spus Dorel Vişan.
Fără a încerca să filosofeze prea mult, Dorel Vişan a făcut şi o radiografie a lumii artistice moderne, şi nu numai. „Noi am uitat un lucru, că suntem duali. Suntem formaţi din materie şi spirit, din trup şi suflet. Fiind formaţi din aceste două lucruri avem două gândiri: o gândire materialistă şi o gândire spiritualizată. Tragedia lumii moderne este că omul nu mai participă cu toată gândirea fiinţei lui, ci participă numai cu gândirea materialistă, cu gândirea în maşină, este robul telefonului, este robul calculatoarelor, este robul reclamelor idioate. Este tot ce vrei dar nu mai participă cu gândirea lăuntrică, gândirea lăuntrică care te deschide pentru a-ţi depăşi necazurile şi care te deschide spre revelaţia divină, singurul lucru care dă sens”, a spus Dorel Vişan.
Actorii devin simple instrumente de divertisment
Mai împăciuitor, marele artist a spus totodată că deşi mul şi-a pierdut sensul vieţii el izbucneşte în alte moduri viciate precum iubirea de sine, dorinţa de putere, în sexualitate. „Nu trebuie decât să vă uitaţi în jur săi veţi vedea cum se manifestă aceste lucruri. Sufletul este singurul lucru pe care poţi să-l pierzi fără să-ţi dai seama. Orice pierzi fie o carte, un copil, o iubită, un iubit, un părinte, se simte. Sufletul poţi să-l pierzi fără să simţi nimic, să trăieşti ani de zile, să ai şi funcţii de răspundere, să ai familie, şi să trăieşti fără suflet. Se pare că şcolile de teatru şi de film nu mai prelucrează aceste lucruri. Actorii devin simple instrumente de divertisment, şi nu e bine. Acest festival atât de frumos organizat, poate şi pentru anii viitori, ar trebui să ţină cont pentru că la anul vom fi şi mai urâţi decât suntem în acest an”, a spus Dorel Vișan.
Fie că le place sau unora sau altora, marele actor a spus că în prezent omenirea se îndreaptă spre animalizarea omului. „Niciodată în omenire nu a fost aşa o bătaie de joc de om cum este astăzi. Să nu mai poţi intra în biserică, să nu mai poţi intra în teatru, numai dacă te supui unor ticăloşi. Este foarte grav ce se întâmplă astăzi în lume şi trebuie să fim conştienţi de acest lucru”, a încheiat Dorel Vişan. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau