Dublu transplant, la Spitalul Parhon
Dimensiune font:
* la Spitalul „Parhon” din Iași s-a reuşit un dublu transplant în urma cărora doi copii, a căror viață depindea de dializă, au primit șansa la o copilărie normală de la Carol, băiatul de doi ani din Botoşani, aflat în moarte cerebrală * unul dintre beneficiarii transplantului este un copil dintr-un centru de plasament
Doi copii, de 11 și 17 ani, au primit o șansă la o viață normală în urma transplanturilor de rinichi realizate luni, 21 februarie, în Compartimentul de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”. Intervențiile chirurgicale au fost posibile în urma prelevării de organe care a avut loc în aceeași zi, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria”. Astfel, băiatul de doi ani care a fost declarat în moarte cerebrală după ce a căzut de la etaj a devenit salvatorul a doi copii ce se aflau pe lista de așteptare pentru un organ sănătos.
Unul dintre pacienții transplantați este un băiat de 11 ani, din Iași, care a început ședințele de dializă din 2020. A fost diagnosticat încă de la naștere cu o malformație urologică, iar la vârsta de 9 ani a fost necesară inițierea dializei. Copilul este crescut şi îngrijit într-un centru de plasament din Iaşi. Cei de la Protecţia Copilului spun că băiatul mai are acasă şapte fraţi, dar că doar mezinul se află în familie, ceilalţi fiind în plasament, la asistenţi maternali sau în centre de protecţie a copiilor.
Celălalt pacient transplantat este o fată de 17 ani, din Suceava, care făcea dializă din anul 2016. A fost diagnosticată din primii ani de viață cu insuficiență renală. Amândoi se aflau în evidențele Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași, unde făceau și ședințele de dializă, de trei ori pe săptămână. „A fost implicată o echipă multidisciplinară, a fost o amploare mai mare având în vedere că au fost două transplanturi în același timp. Este o colaborare strânsă între colectivul de la Spitalul Parhon și cel de la Sf. Maria - partea de recoltare s-a realizat împreună cu echipele de medici urologi și de chirurgie pediatrică și anestezie, care au participat inclusiv la intervenție. Evoluția celor doi este favorabilă, copiii se află în Compartimentul de Transplant Renal, unde se recuperează după intervenție”, a declarat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”.
În astfel de situaţii, anestezia este dificilă, spun medicii cu vastă experienţă în domeniu. „Am avut emoţii pentru că aveam un donator de doi ani, donator cu organe neformate, cu o recolare dificilă. Ne-am gândit de comun acord şi să riscăm să maximizăm eficienţa acestui act şi să redăm vieţii şi societăţii doi copii. Ambii copii se aflau de mult timp în dializă şi de aceea sunt subdezvoltaţi. Apariţia unei afecţiuni renale la un copil înseamnă nedezvoltare conform vârstei, nanism, o greutate mai mică, o înălţime mai mică. Analiza este dificilă în astfel de situaţii. Odată cu transplantul, există posibilitatea de a se dezvolta normal. Intervenţia a fost coordonată de profesorul Moroşanu, dar au fost medici şi din spitalul nostru, şi din spitalul de pediatrie. Post operator, copiii sunt în parametri normali, deja funcţia renală începe să se amelioreze”, a spus prof.univ.dr Adrian Covic, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Renal.
Pe lista de aşteptare mai sunt 14 copii...
Aceşti copii vor fi supravegheaţi în continuare în Centrul de Transplant. Ei primesc o terapie imunosupresoare. Aceste medicamente sunt adaptate pentru greutatea şi vârsta lor dar trebuie luate pentru tot restul vieţii. Cu toate acestea, ei îşi pot relua viaţa, pot face ceea ce nu au mai făcut niciodată: să meargă în colectivitate. „Aceşti copii vor putea merge la şcoală, fapt imposibil până acum. Să mergi de trei ori pe săptămână de la Suceava la Iaşi, de la Botoşani la Iaşi, să stai patru ore la dializă, după care să reiei drumul înapoi spre casă înseamnă trei din şapte zile pierdute pe drum. Practic, nu pot ţine pasul cu şcoala, cu cerinţele pentru fiecare elev”, a spus conf.univ.dr Ionuţ Nistor.
Intervenţiile de transplant au fost posibile după ce familia bebeluşului din Botoşani, aflat în moarte cerebrală după ce a căzut de la etaj, şi-a dat acordul. „În acest caz a fost decizia a fost a părinţilor, care ştiau că copilul lor nu mai are nicio şansă doneze organele, lucru care e demn de toată admiraţia. Efortul a fost din partea tuturor, în sensul în care pentru recoltare au fost implicate cinci echipe medicale care s-au coordonat foarte bine. Înafară de cele cinci echipe care s-au ocuptat de recoltare au fost şi multe alte echipe care s-au implicat în prelevarea şi transplantarea organelor”, a declarat dr Corneliu Paiu, şeful Clinicii de ATI de la Spitalul de Copii.
Intervenţiile de prelevare şi transplant renal nu sunt primele de acest gen făcute la Iaşi. În total, în cei 22 de ani de când s-a făcut primul transplant de rinichi la Iași, au fost transplantați 14 copii, iar șase dintre aceștia au primit șansa de la un donator în moarte cerebrală. Cel mai recent transplant a fost realizat la începutul lunii februarie, când tatăl unui adolescent în vârstă de 17 ani a donat fiului un rinichi.
Din nefericire, pe lista de aşteptare mai sunt 14 copii care aşteaptă o şansă la viaţă. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau