Dumitru Prunariu, la Iași: „Tinerii trebuie să viseze, să-și stabilească scopuri înalte!”
Dimensiune font:
Singurul român care a zburat pe în spaţiul cosmic, dr.ing. Dumitru Prunariu, s-a întâlnit cu studenţii şi profesorii de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. În Aula Magna „Mihai Eminescu”, Prunariu a povestit despre zborul său cosmic până pe Lună şi a răspuns întrebărilor venite din partea publicului. Evenimentul face parte din „Conferinţele UAIC”, prin care instituţia de învăţământ superior îşi propune să aducă în faţa tinerilor modele autentice.
Rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof.univ.dr. Tudorel Toader, a spus în deschiderea Conferinţei „Explorarea lunii de la Apollo la Artemis şi mai departe” că prin acest eveniment este reluată seria de manifestări prin care marile personalităţi nu doar au conferenţiat, dar au împărtăşit studenţilor şi profesorilor din experienţele lor. „Ne apropiem de data de 26 octombrie, când universitatea noastră serbează 162 de ani de la înfiinţare. Ea este prima universitate din România modernă. Universitatea are trecut – 162 de ani, are prestigiu – întreg corpul profesoral, cercetătorii ştiinţifici onorează prestigiosul patrimoniu primit de la predecesorii noştri, dar omagiem trecutul privind spre viitor. Suntem pregătiţi, prin cele 15 facultăţi pe care le avem, prin cele 207 specializări pe care le oferim tinerilor absolvenţi de liceu sau de studii universitare, 9 staţiuni de cercetare şi practică studenţească, dar avem şi observatorul astronomic pe care în foarte scurt timp îl vom pune în funcţiune, după finalizarea lucrărilor de restaurare, reconsolidare şi îl dotăm cu aparatură ultramodernă de ultimă generaţie pentru a se realiza cercetare ştiinţifică şi practică studenţească, aşa cum s-a făcut şi în precedent, unde ieşenii şi vizitatorii Iaşului vor avea ocazia să participe la evenimente astronomice mai importante”, a spus rectorul UAIC, Tudorel Toader.
Evenimentul organizat sâmbătă în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universităţii Cuza din Iaşi marchează totodată 60 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Fizică. Pentru singurul român care a ajuns în spaţiul cosmic, această întâlnire din Aula Magna „Mihai Eminescu” s-a dovedit a fi una de suflet. După cum singur a remarcat, Dumitru Prunariu este legat de Iaşi şi de Universitatea Cuza pentru că a participat la multe activităţi, dar şi prin prietenii care şi i-a făcut aici. „Am fost pe lună acum 50 de ani. Consider curiozitatea umană şi dorinţa de cunoaştere drept elementul principal care propulsează explorarea spaţiului cosmic. Vrem să ştim ce se află dincolo de limitele planetei noastre, dincolo de sistemul nostru solar, dincolo de limitele galaxiei noastre şi să descoperim noi mistere ale universului. Vrem să descoperim lumi asemănătoare cu ale noastre şi să înţelegem de unde venim şi încotro ne îndreptăm, ce evenimente cosmice şi ce pericole ne aşteaptă în viitorul apropiat, îndepărtat şi foarte îndepăratat. De unde am putea să începem înafară de o simplă observare a cerului, de la cele mai apropiate corpuri cereşti de Pământul nostru”, a spus Dumitru Prunariu.
Acesta le-a reamintit studenților că, pentru a-şi atinge visul, fiecare dintre noi trebuie să îşi stabilească scopuri şi drumul care trebuie parcurs până la atingerea acestora. „Sfatul pe care îl dau tinerilor este în primul rând să viseze, să stabilească scopuri înalte şi să ajungă undeva pe parcurs până la atingerea acelor scopuri. Să ştiţi că mulţi vor să ajungă astronauţi. Desigur, nu o să ajungă astronauţi. Dar dacă îşi doresc şi abordează un domeniu de activitate care este implicat în acest domeniu, vor ajunge să lucreze în domeniu, să construiască sateliţi, să construiască componente, să facă roboţi cu IA. Ceea ce înseamnă foarte mult. Vor deveni foarte competitivi în domeniul lor de activitate. Dacă vreodată vor participa şi la o selecţie de astronauţi, s-ar putea să aibă şansa să ajungă până în spaţiul cosmic”, a spus Dumitru Prunariu. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau