După secole de nepăsare, Biserica lui Cujbă va fi restaurată

1biserica

Dimensiune font:

| 28-11-2021 13:39
* una dintre cele mai vechi construcții istorice din România va reabilitată, iar pentru a valorifica construcția se va amplasa un element din sticlă prin care se va putea face distincția între zidurile vechi și acoperiș * timp de câteva decenii, credincioșii din Poiana cu Cetate au fost nevoiți să facă naveta către biserica din satul învecinat 
Nu este o noutate faptul că românii nu știu să prețuiască lucrurile, iar monumentele lăsate în paragină dovedesc, de la sine, lucrul acesta. În categoria monumentelor-ruină se încadrează și „Biserica lui Cujbă”, un lăcaș de cult ce datează din anul 1609, în localitatea Poiana cu Cetate, comuna Grajduri, la doar câțiva km de municipiul Iași. Biserica a fost ctitorită de boierul Ionașcu Cujbă, mare vornic al Țării de Sus, de aici și denumirea acesteia. 
„Biserica lui Cujbă” este una dintre cele mai vechi construcții istorice din România, iar localnicii spun că ultima slujbă săvârșită în incinta acesteia a fost în urmă cu peste 140 de ani. Nimeni nu știe motivul pentru care monumentul a fost părăsit și de ce oamenii acestei localități au fost lăsați de izbeliște, neavând o altă biserică. Timp de câteva decenii, credincioșii din Poiana cu Cetate erau nevoiți să facă naveta, pe jos, prin pădure, către biserica din satul învecinat, asta dacă doreau să participe la slujbele de duminică sau la cele de sărbători. Bătrânul Lazăr ne-a povestit că, încă de când era el copil, lumea se chinuia și mergea la biserica din satul vecin, dar mai rar pentru că este vorba de o distanță de aproape 7 km, neavând la dispoziție un mijloc de transport. „Până să vină părintele ăsta tânăr, până să se facă biserica asta mică, improvizată, oamenii mergeau la Slobozâi. De exemplu, de Paște, mergeau acolo, pe jos, prin pădure, pe lângă stejarul ăla bătrân de 400 de ani și așa mergeau. Fie că era cald sau frig, prin ger. Așa mergeau părinții mei”, ne-a mărturisit bătrânul, care este revoltat de faptul că, ani de zile, satul nu a avut parte de un preot sau o biserică unde să își poată îngriji sufletele.
Biserica va fi restaurată
În sfârșit, după aceste timpuri grele, localnicii se pot bucura de faptul că Dănuț Lazăr, preotul tânăr venit în parohie, s-a hotărât să restaureze monumentul, luptându-se timp de doi ani pentru a reuși să obțină actul de proprietate de la Primăria comunei Grajduri. Timp de alți aproape doi ani, managerul de proiect Cristian Matachi a realizat documentația, aceasta constând în expertiză, cercetare arheologică și studiu geotehnic. După nenumărate ședințe la Comisia de Monumente Istorice Iași s-a hotărât că biserica poată fi reabilitată, cu acoperișul din lemn, iar pentru a valorifica construcția se va amplasa un element din sticlă prin care se va putea face distincția între zidurile vechi și acoperiș. Costurile documentației au ajuns la suma de 100 de mii de lei, și vor putea fi acoperite cu sprijinul Comisiei de Cultură Iași. Momentan sunt așteptate noile finanțări de la Uniunea Europeană, deoarece costurile reabilitării sunt estimate la aproximativ un milion de euro.
Din fericire, lucrurile încep să se închege, iar ceea ce, în urmă cu puțină vreme părea imposibil a devenit deja realitate - „Biserica lui Cujbă” va dăinui peste veacuri.
Document de la Ștefan cel Mare
Despre satul Poiana cu Cetate, unde a fost construit monumentul ecleziastic pentru prima dată se vorbește într-un document de la Ștefan cel Mare, din 7 octombrie 1503, când marele domn al Moldovei, prezentând hotarul Mănăstirii Dobrovăț și a celor 5 sate, pe care tocmai le cumpărase de la boierul Crîstina, vorbește și de poiana Poiana Cetății. Aceeași poiană, dar cu numele de Poiana cu Cetate, este prezentă și într-un document de la 12 noiembrie 1628, emis de Mitropolitul Sucevei, Anastasie, prin care se întărea Mănăstirii Bârnova și jumătate din această poiană, poiană cu fâneață, cumpărată de la Marica, fiica Chirenei, o strănepoată a vornicului Duma Negru, care avuse o cetate în zonă. Proprietatea avea să fie întărită în același an și de domnul Moldovei, Miron Barnovschi. Gabriela RUSU
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Eleganță pe muchie de toc. Maratonul urban al ieșencelor
07/11/2024 13:33

Dimineata devreme, cand soarele abia aruncă primele raze peste clădirile vechi ale Iasiului, trotuarele orasului incep să se umple de pasi grăbiti si sunete de tocuri care dansează pe asfaltul neregulat. & ...

AEROSTAR Bacău a pus Iașul pe harta mentenanței aeronautice mondiale!
07/11/2024 10:00

* milioane de pasageri călătoresc astăzi in sigurantă prin grija specialistilor de la AEROSTAR, acestia reusind performanta de a reda, in conditii excelente de exploatare, 100 de aeronave deservite in hanga ...

Statul oferă 780 milioane de euro pentru construirea a 33 km de autostradă, lângă Pașcani!
07/11/2024 08:01

 Trei oferte au fost depuse pentru atribuirea contractului de proiectare şi execuţie aferent primului lot al Autostrăzii A7 din judeţul Iaşi, Paşcani - Roşcani, care face legătura cu Suceava. Contr ...

Invitație la conferința „Educație, etică și moralitate sexuală în spațiul public”
07/11/2024 00:24

Vineri, 8 noiembrie, de la ora 19:00, iesenii sunt invitati la conferinta „Educatie, etică si moralitate sexuală in spatiul public. Cum a acaparat stanga educatia in Occident si ce facem pentru copiii s ...

Zilele TUIASI 2024 - Politehnica ieșeană își premiază elitele
06/11/2024 22:11

* joi, 14 noiembrie, in Sala de Conferinte „Cristea Niculescu-Otin”, va avea loc ceremonia de acordare a premiilor si distinctiilor TUIASI, fiind premiati cercetătorii stiintifici cu cele mai bune ...

Like și limonadă. Cronica bunicuțelor cu Smartphone
06/11/2024 20:44

* „Bunicute la butoane: Amintiri, retete si glume pe internet”, asa ar putea incepe povestea multor varstnici pentru care social media nu mai are multe secrete. În timpuri in care tinerii par ...

  Plăcinta moldovenească, în duel cu prăjiturile sofisticate în cofetăriile ieșene
06/11/2024 20:43

Într-un colt aromat de Iasi, unde plăcinta cu branză caldă incă iese din cuptor si unde glazurile prăjiturilor sclipesc in vitrine, ia nastere un duel dulce: traditia moldovenească versus tentatiile ...

Cămara virtuală a Iașului. Investiții în dulceață și murături cu profit aromat
06/11/2024 17:40

Piata online din Iasi s-a transformat intr-un adevărat loc de pelerinaj digital pentru iubitorii de produse traditionale. În zilele de week-end mai ales, o astfel de „piată” se deschide in s ...

Accident de muncă la Bacău. Un mal de pământ s-a prăvălit peste doi muncitori
06/11/2024 15:48

Două persoane au fost surprinse, miercuri, de un mal de pămant, in timpul unor lucrări pe care le efectuau in municipiul Bacău, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău. ‘P ...

Incendiu pe 10 hectare de teren la Dofteana
06/11/2024 15:27

Un incendiu a afectat, miercuri, cel puţin 10 hectare de vegetaţie uscată din pădurea aflată in satul Bogdana, comuna Dofteana, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău. ‘ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei