Echipa Sidoniei Susanu a mai salvat o viaţă
Dimensiune font:
O nouă minune înfăptuită de echipa de medici de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi. Medicul Sidonia Susanu şi o întreagă echipă de ortopezi, medici de ATI, au replantat piciorul amputat de tren unui adolescent de 15 ani, în urma unui cumplit accident feroviar care a avut loc marţi dimineaţa, la Vatra Dornei.
Băiatul de 15 ani a fost lovit de tren cu câteva minute înainte de ora 8 dimineaţa, în apropierea staţiei CF Vatra Dornei Băi. Martorii spun că ar fi avut căşti pe urechi şi nu ar fi observat că se apropie un tren. El a fost transferat în cursul zilei de marţi după amiaza cu un elicopter SMURD la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” din Iaşi.
Treisprezece ore au petrecut doctorii în sala de operaţie. În acest interval de timp, chirurgii plasticieni i-au reataşat piciorul, echipa de ortopezi i-a reansamblat fragmentele osoase şi le-au fixat pentru a nu leza arterele ori nervii din jurul fracturilor, echipa de medici chirurgi pediatri au efectuat o operaţie în timpul căreia i-au scos splina. Toate aceste intervenţii au fost necesare pentru salvarea vieţii adolescentului. „Copilul a fost admis în spitalul nostru cu o ambulanţă aeriană de tip SMURD. A fost internat în terapie intensivă pentru terapii complementare concomitent cu replantarea membrului inferior amputat. Înafara acestui membru amputat, cu ajutorul investigaţiilor făcute la computerul tomograf copilul a fost diagnosticat cu un traumatism cranio-cerebral, fractură de omoplat, ruptură de splină pentru care s-a efectuat de altfel şi splenoctomie. Intervenţia chirurgicală efectuată cu mai mare dificultate din cauza traumelor asociate a fost realizată cu succes deocamdată”, a declarat dr. Sidonia Susanu, şefa Compartimentului de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arşi.
Operaţiile maraton de replantare a membrelor, o adevărată provocare
Medicii au intrat în sala de operaţie marţi după amiază la ora 14.00 şi au ieşit abia la ora 3.00 dimineaţa. La 11 ore după terminarea acestor intervenţii chirurgicale, băiatul avea o evoluţie favorabilă, fără a exista deocamdată complicaţii. „Sperăm că membrul îşi va păstra viabilitatea în următoarele 24 de ore, aceasta fiind confirmarea că membrul va fi viabil definitiv. Contează mai ales starea pacientului şi gravitatea leziunilor. O amputaţie simplă are o rată de succes mult mai mare. Dacă aceste amputaţii sunt asociate şi cu un traumatism sever, cum este cel produs prin accident feroviar, are un impact mult mai mare”, a spus dr Sidonia Susanu.
Astfel de intervenţii chirurgicale sunt o adevărată provocare pentru medici şi pentru pacient, şi aduc în egală măsură o satisfacţie pentru întreaga echipă medicală, mai ales pentru medicii de la anestezie-terapie intensivă. „În primele zile de evoluţie suportul echipei de terapie intensivă este mai important decât cel al echipei chirurgicale. Ei reuşesc să asigure suportul fără de care pacientul nu doar că nu ar putea fi operat, dar şi-ar putea pierde viaţa”, a spus dr. Sidonia Susanu.
A treia mare operaţie pe parcursul unui an
Aceasta nu este prima provocare de acest fel cu care se confruntă „îngerii” salvatori de la Spitalul de Copii. În decembrie 2022, echipa de medici condusă de medicul Sidonia Susanu a reuşit să replanteze ambele braţe unei adolescente în vârstă de 15 ani, care fusese victimă a unui accident de autocar care a avut loc la Paşcani. Operaţia a durat 20 de ore şi este a doua de acest gen din lume.
Aceeaşi echipă de medici condusă de dr. Sidonia Susanu a replantat în ianuarie 2022 piciorul unei fete de 13 ani. Ea a rămas fără piciorul stâng după ce a fost lovită de o locomotivă de tren în timp ce traversa liniile ferate din apropiere de gara Bacău.
Semnal de alarmă tras de medici
Medicii de la Spitalul de Copii atrag atenţia că se înregistrează un trend crescător în ceea ce priveşte numărul pacienţilor care ajung la spital din cauza traumatismelor suferite în urma accidentelor. „Numărul traumatismelor severe a crescut foarte mult. În decembrie anul trecut au fost trei copii din accidentul de la Paşcani în care a fost implicat un autocar, dar în aceeaşi zi cu ei la noi au ajuns şi o victimă a unui alt accident, produs la Vaslui, iar cu o zi înainte au ajuns alţii copii, victime şi ei ai unui accident rutier. Acum există în fiecare zi accidente rutiere deosebite, printre victime fiind şi copii care suferă nu neapărat amputaţie de membre, dar au traumatisme foarte severe şi complexe”, a spus dr Sidonia Susanu.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau