Educația în România, o luptă pentru viitor

Opera Snapshot_2023-11-27_061003_ziaruldebacau.ro

Dimensiune font:

| 08-12-2023 16:08

 Zeci de grădinițe, școli și licee din zona Moldovei au mari probleme cu dotările * plecând de la lipsa mobilierului, a microbuzului școlar, a bibliotecilor și ajungând până la instalațiile electrice precare ori acoperișuri găurite, toate arată dezinteresul mai-marilor de la București față de educație * în lipsa banilor guvernamentali care i-ar ajuta să păstreze copiii la școală, ajutoarele pot veni din partea comunităților, prin donații

În inima României, departe de strălucirea orașelor mari, există o realitate adesea ignorată, dar care clamează atenția și resursele națiunii: starea precară a educației în zonele rurale și defavorizate. Toți cei cărora le pasă de viitorul copiilor ar trebui să arunce lumină asupra acestor probleme și să evidențieze nevoile urgente ale elevilor și profesorilor.

În lipsa transportului, copiii renunță la școală

Un prim aspect care cere imediată intervenție este lipsa transportului școlar. Mulți copii parcurg zilnic distanțe considerabile pe jos, indiferent de vreme, pentru a ajunge la școală. „Avem nevoie de un microbuz școlar”, spun cadrele didactice de la Școala Făget, din județul Bacău, „pentru că unii elevi renunță la educație din cauza distanței”.

Mai mult, multe școli se confruntă cu infrastructuri vechi și nesigure. Refacerea instalației electrice nu este doar o necesitate, ci o obligație pentru siguranța elevilor. „Fără curent, nu putem folosi tehnologia modernă în educație”, explică un profesor de la Școala Izvoru Berheciului, tot din județul Bacău, apoi se întreabă „cum putem vorbi despre educație digitală când prizele sunt un pericol?”, școala având nevoie de refacerea instalației electrice.

Laboratoarele sunt alt punct nevralgic. Într-o lume care avansează rapid în domeniul tehnologic, elevii români sunt dezavantajați. „Utilarea unor laboratoare de informatică și științe este esențială”, afirmă un profesor de la Liceul „Ion Borcea”, din Buhuși (Bacău), în același gând cu un coleg de-al său de la Școala Gimnazială nr 10 Bacău. „Copiii noștri au potențial, dar fără resurse, acesta rămâne neexploatat”, spun multe cadre didactice din zona Moldovei, aceeași părere fiind unanimă în toată țara.

Situația precară a școlilor amplifică riscul de abandon școlar. Mulți tineri se văd nevoiți să aleagă între a susține familiile lor și educație. „Copii care promit sunt forțați să renunțe la școală”, spune cu tristețe o profesoară de Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” din Bârlad, județul Vaslui, unde este nevoie de refacerea instalației electrice în atelietele de instruirepractică. Este un cerc vicios, unde sărăcia perpetuează lipsa educației, și care poate fi rupt doar prin implicare. Implicarea statului, care ar trebui să fie mai atent la nevoile din educație și să aloce fondurile necesare, a companiilor, care ar trebui să privească mai atent înspre manualul de responsabilitate socială și să-și asume măcat ideile generale.

Și totuși există speranță

În ciuda acestor condiții, există și povești de succes. Elevi care, împotriva tuturor probabilităților, obțin rezultate remarcabile așa cum este la Școala Gimnazială ,,Al. I. Cuza” Podu Iloaiei, care are nevoie de instrumente și costumație pentru cor. Înființat în urmă cu aproape 30 de ani, sub îndrumarea profesoarei Stephanida Postelnicu, a devenit un adevărat refugiu pentru glasurile tinere și talentate. Cu pasiunea și angajamentul membrilor săi, corul a reușit să obțină nu mai puțin de 341 de premii I și 29 de trofee la festivaluri, concursuri la nivel județean, național și internațional. Cu două albume lansate, înregistrări, numeroase concerte și apariții în emisiuni radio și TV, Corul „Lie Ciocârlie” și-a făcut cunoscut talentul și pasiunea pentru muzică în întreaga comunitate. De asemenea, implicarea sa în proiecte muzicale europene Erasmus + a dus numele școlii și al corului în Spania, Turcia, Polonia, Italia, Franța, Republica Moldova și multe altele, contribuind astfel la promovarea valorilor culturale și artistice. Ei bine, corul are nevoie de instrumente și de costumație, motiv pentru care a lansat un apel public, la fel ca și zeci de grădinițe, școli și licee din Moldova, care se adaugă altor sute din toată țara.

Târg pentru educație

La Liceul Special „Moldova” din Târgu Frumos este nevoie de amenajarea unei biblioteci cu cărți în limbaj Braille, pentru care din nou s-a cerut ajutor public. Povești despre perfomanță făcută în condiții precare pot fi cititate pe siteul hartaedu.ro, unde au fost lansate multe apeluri din partea unităților școlare. Pentru ajutorarea lor, coordonatorii platformei vor organiza un târg, pe 18 octombrie. Din zona Moldovei, apelul va fi deschis pentru Școala Gimnazială „Elena Cuza” din  Iași, care are nevoie de dotarea cu echipament medical și cursuri de prim-ajutor pentru elevi, Școala Gimnazială ,Al. I. Cuza, Podu Iloaiei, Școala Gimnazială Bălțați (are nevoie de schimbarea mobilierului din incinta grădiniței și dotarea cu materiale) și Școala Gimnazială "Petru Rareș" Hârlău (amplasarea unui spațiu outdoor pentru elevi). Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman are nevoie de schimbarea instalatiei electrice, Colegiul Tehnic Rădăuți are nevoie de amenajarea curții, la fel și Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Buhuși. Liceul Tehnologic „Jacques M.Elias” Sascut are nevoie de dotarea sălii de sport, la fel și Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Podu Turcului. Pentru Școala Gimnazială „Răducanu Rosetti” Căiuți (jud. Bacău) este nevoie de achiziționarea unui microbuz școlar.

Acestea sunt doar câteva din unitățile de învățământ din zona Moldovei unde este este nevoie de intervenție urgentă, lista fiind destul de lungă. Asta arată nu doar nevoile din sistemul educațional, ci și fragilitatea politicilor guvernamentale, care pare-se că nuprea pun preț pe carte. Iar fără educație este greu să ne imaginăm o lume civilizată!

 

Este nevoie nu doar de un apel la conștientizare, ci și un strigăt către responsabilii din domeniul educației și guvern. Investițiile în educație nu sunt un lux, ci o necesitate absolută pentru viitorul unei națiuni. Educația nu este doar despre clădiri și echipamente, ci despre a oferi fiecărui copil șansa de a-și împlini potențialul și de a contribui la progresul societății. Este timpul pentru acțiune, pentru ca niciun copil din România să nu fie lăsat în urmă.

 Maura ANGHEL

Sursa foto - Florina Fabian

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:10

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
ApaVital devine principalul operator de apă al municipiului Roman
23/06/2024 19:12

După ce a semnat, anul trecut, primul contract de delegare a serviciilor publice de alimentare cu apă si de canalizare in afara Romaniei, la Fălestii Noi, Republica Moldova, ApaVital SA continuă campania ex ...

Bani mai mulți pentru modernizarea infrastructurii de apă
23/06/2024 19:09

* pandemia si conflictul militar din regiunea Mării Negre, suprapuse pe o crestere de preturi in sectorul de energie si al materiilor prime, au făcut necesară o reajustare a preturilor, implicit a valorii co ...

Muzeul „Mihail Sadoveanu” intră în conservare
23/06/2024 19:08

Muzeul „Mihail Sadoveanu” va fi scos de pe lista muzeelor ce pot fi vizitate de către ieseni si turisti si inlocuit cu Muzeul „Nicolae Gane”, in cadrul „traseelor culturale” ...

Noi centre de zi destinate persoanelor cu dizabilități
23/06/2024 19:07

Începand cu 1 iulie, in judetul Iasi vor fi infiintate noi unităti de servicii sociale destinate persoanelor cu dizabilităti, care vor functiona in cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi ...

Zeci de bombe neexplodate, într-o pădure din Bârnova
23/06/2024 19:05

* primele elemente de muniţie au fost găsite de doi cetăţeni care se plimbau prin pădurea din localitatea Păun, zona Releu Bucium, comuna Barnova Un număr de 45 de bombe de aruncător, datand din Al Doi ...

Caporalul ţepar a fost condamnat. O prietenie veche de 40 de ani, năruită pentru câteva bancnote
23/06/2024 19:04

În sfarşit, la Tribunalul Militar Iaşi s-a dat sentinţa şi in altă speţă decat cele de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului. E vorba de un dosar de inşelăciune, in care inculpat e un ...

Şofer ieşean angajat în curieratul britanic, condamnat pentru consum de droguri
23/06/2024 19:03

Ieşeanul D.I.L. are 31 de ani, este şofer profesionist şi găsise un post excelent in Marea Britanie. Asta incă de acum şase ani. Lucra ca livrator - curier pentru un lanţ de pizzerii din sud-estul Anglie ...

Ieșenii îmbrăcați cu ie vor circula gratuit cu tramvaiul!
23/06/2024 19:02

* „Tramvaiul Iei” aduce in prim plan, prin limbaj grafic, portul traditional romanesc, reprezentat in acest caz de ie, avand ca obiectiv sustinerea valorilor traditionale pe plan local si national. ...

Peste 7.000 de elevi ieșeni participă la Evaluarea Națională
23/06/2024 19:01

* pentru 95 de elevi din 49 de scoli ale judetului Iasi, Comisia judeteană de evaluare natională a propus adaptarea procedurilor de sustinere a examenului in vederea asigurării conditiilor de egalizare a san ...

Festivalul Arhitecturii de la Iași, un liant cultural și profesional
23/06/2024 17:21

Festivalul Arhitecturii de la Iasi, un liant cultural si profesional * dialog cu Alin Enver Hoblea, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, filiala Iasi - Iasul găzduieste in aceste zile Regionala ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei