Efectele școlii online - elevi mai puțin răbdători și mai frustrați

3copii scoala online

Dimensiune font:

| 28-01-2022 15:33

 

 În urmă cu doi ani, o dată cu pandemia generată de SARS-COV-2, ne-am trezit brusc aruncați într-o lume virtuală, într-o sferă a educației în care banca era doar un chenar însemnat cu un nume și chipul dezorientat al elevului care, de cele mai multe ori, părea că nu înțelege de ce camera în care se odihnea și se juca a devenit sală de clasă. Totuși, nu poți aduce în întregime școala acasă pentru că nu este doar o clădire impunătoare, ci și un monument de cultură și emoții. Ei bine, emoțiile nu pot fi aduse acasă pentru că vin de la oameni și nu pot fi tehnologizate.

 

Copiii de vârste mici, în special cei din ciclul primar, par a fi resimțit mai puternic impactul negativ al izolării. Efectul  unei școli online prelungite va crea însă nepotriviri pentru cei din această generație. Pe de-o parte, primii dezavantajați sunt cei care aveau nevoie de susținere și în trecut pentru a putea depăși dificultările de învățare și au nevoie de îndrumarea de la școală pentru a o suplini pe cea care lipsește în familie. Pe de altă parte, pentru cei care au un sprijin din partea părinților și au avut un parcurs bun și până acum, trecerea la lecțiile online este mai ușor de făcut.

Copii mai puțin răbdători

Carențele se văd în special la vârstele mici, unde a lipsit interacțiunea umană și învățarea unor lucruri esențiale pregătirii pentru viața de adult și care nu puteau fi dobândite de la părinți. Presiunea emoțională la care au fost supuși copiii s-a văzut  și în reîntoarcerea la școală : sunt mai puțin răbdători, mai frustrați. „Pentru clasele Pregătitoare-IV e dramatic pentru că a învăța să scrii, să socotești, să te orientezi și să te organizezi în pagină, să citești un text logic și să vezi profunzimile lui este o aventură, foarte greu se pot forma aceste deprinderi la distanță. Reglajul fin al unui copil atunci când scrie, socotește sau organizează lucrurile în pagină se face din limbajul non-verbal pe care învățătorul îl are în clasă, cu el; sau capacitatea copilului de a se aduna, de a lucra cu mai multă atenție, se face dintr-un singur deget, pe care îl pune învățătorul când trece printre bănci. Copilul învață la școală să se replieze, să se uite încă o dată la ce a lucrat, deci capacitatea aceasta de a a se autoanaliza, se întâmplă din proximitatea fizică a celui care vrea să imprime un anume stil de lucru. Noi, învățătorii, nu  putem suplini asta online, copiii au învățat literele, le recunosc, au niște automatisme, citesc, silabisesc, dar această interacțiune este ratată.  Copiii trebuie să exploreze natura, să folosească cele cinci simțuri, să interacționeze între ei, să-și comunice ideile, impresiile. Suntem responsabili de formarea lor și  trebuie să fim mai atenți la reactivitatea emoțională, la stările lor sufletești”, a spus Creola Caras, profesor-învățător pentru ciclul primar la Școala „Carol I” din Iași.

Colegul de bancă, pericol de infectare

Cu profesorii și colegii ne întâlnim de la primul sunet al platformei educaționale care a anunțat că a reușit conexiunea, până când „la revedere” ia forma semnului roșu de închidere a întâlnirii. Din păcate, copiii nu au mai fost părtași emoțiilor colective sau jocurilor de echipă și, în acest fel, pot deprinde mai greu anumite valori precum răbdarea, fidelitatea sau fair-play-ul. În aceeași măsură, a dispărut emoția când învățătoarea se apropie să dirijeze mâna în așa fel încât literele să fie redate corect sau mâna fermă a profesorului care se așază încurajator pe umărul elevului deznădăjduit. Înainte de școala în mediul online, colegul de bancă se îndepărta doar dacă era nemulțumit sau supărat, dar acum această noțiune a dispărut pentru că poate reprezenta un pericol de infectare. Din acest punct de vedere, riscul mai mare este că generațiile viitoare vor fi lipsite de empatie, pentru că nu au împărtășit afectivitate față de cei din jur, dar nici nu au avut parte situații în care să experimenteze viața în colectiv, cu avantajele și greutățile care apar.  Până la urmă, și copacul pentru a deveni mai puternic își încordează rădăcinile să nu fie doborât de bătaia vântului, dar și pentru a susține greutatea roadelor, a adăugat și Teodor Mocăniță, profesor de religie la aceeași unitate de învățământ.

Dezinteres și o stare de gol interior

Nici copii nu sunt foarte bucuroși de acest sistem, cei mai mulți dorindu-și să fie alături de colegi, în sălile de clasă. Astfel își fac prieteni, socializează, relaționează mult mai ușor și devin mai comunicativi. „Este bine la școală, îmi place de doamna și de colega mea de bancă. Din păcate, când suntem acasă, la cursuri online, nu este foarte bine pentru că nu înțelegem mereu ceea ce ni se cere, a spus Alina, o copilă de 8 ani, elevă în clasa a II-a la Școala „George Coșbuc”.

Potrivit psihologilor, școala în regim online relativ constant vine la pachet cu afectarea deprinderilor de lucru sistematic și achiziționarea informațiilor și abilităților în salturi fără a permite crearea unui proces de învățare profund. „În consecință, cantitatea de efort mental alocată se mărește căci acesta nu este distribuit constant și nu duce la construirea deprinderilor, iar motivația scade pe măsură. Copilul nu mai poate fi stimulat astfel pe multiple canale senzoriale și nu are contact direct cu starea de contagiune emoțională specifică unui grup de învățare. Astfel se instaurează rutina mentală, apar multiple distrageri și intervine o deprimare pas cu pas a stării afective manifestată prin inapetență, dezinteres și stare de gol interior, a atras atenția psihoterapeutul Mirela Dracinschi.

Soluțiile vin din socializare și implicarea copiilor în diferite activități ce presupun prezența fizică, lucru greu de realizat în actualele condiții, în care numărul cazurilor de COVID este în creștere, din păcate.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
 Liviu-George Maha, noul rector al UAIC!
18/03/2024 22:32

* prof. univ. dr Liviu-George Maha a fost votat, in turul al doilea al alegerilor, de 487 cadre didactice, cercetători stiintifici si reprezentanti ai studentilor * contracandidatul său, prof.univ.dr. Tu ...

„Fiecare pacient care intră pe ușa cabinetului este o provocare”
18/03/2024 21:32

În tesătura delicată a practicii medicale, mereu se conturează o melodie subtilă a fortei si elegantei feminine. Empatia rafinată a femeilor, acea capacitate de a asculta si de a simti dincolo de cuv ...

Nou născut găsit mort în mașina de spălat a unei femei din România
18/03/2024 21:11

O femeie, in varstă de 32 de ani, si-a invelit copilul nou născut intr-o pătură si l-a ascuns in masina de spălat din gospodărie. Trupul neinsufletit al bebelusului a fost descoperit ziua următoare de oa ...

Un polițist din Neamț s-a sinucis în timpul serviciului: Era testat psihologic, apt, în termen
18/03/2024 17:04

Un politist de 39 de ani din Roman, Neamt, s-a sinucis, luni după-amiază, in timpul serviciului. Era testat psihologic, apt, in termen, fiind angajat din sursă externă in urmă cu sapte ani, notează Mediaf ...

Aryan, copilul de doi ani dispărut, a fost găsit în pădure. Va fi transportat la spital
18/03/2024 16:34

Aryan, copilul in varstă de doi ani, dispărut in comuna Tudora din judeţul Botoşani, a fost găsit de autorităţi. Potrivit unor surse, băieţelul dispărut de acasă ieri, 17 martie 2024, a fost găsit ...

Un polițist din Vaslui a fost sfâșiat de un câine chiar în curtea secției de poliție. Cum a fost posibil
18/03/2024 15:55

Un politist din Vaslui a ajuns la spital in stare extrem de gravă după ce a fost muscat in repetate randuri de un caine chiar in curtea sectiei de politie. Omul legii a fost atacat de un ciobănesc caucazian ...

Camion încărcat cu lemn, confiscat de poliţiştii din Siret, în urma apelului unui activist de mediu
18/03/2024 15:44

Politistii din orasul Siret (Suceava) au fost sesizati telefonic de către activistul de mediu Dănut Ghinghiloschi, din echipa Străjerii Pădurilor, asupra unui transport ilegal de material lemnos. Camionul, ...

Autorizaţie de exploatare a lemnului din pădurea care nu îi aparținea. Ce a pățit bărbatul care a făcut această cerere
18/03/2024 15:36

Poliţiştii au deschis un dosar penal care vizează comiterea mai multor infracţiuni, intre care şi cea de tulburare de posesie, cand un bărbat din Suceava a cerut autorizaţie de exploatare a lemnului dint ...

Copil de trei ani, găsit de jandarmi când mergea cu tricicleta pe mijlocul drumului, la Rădăuţi. Tremura și îi era foame
18/03/2024 15:27

Un copil de trei ani a fost găsit, vineri, 15 martie, de jandarmii din Rădăuţi, judeţul Suceava, in timp ce se deplasa cu tricicleta pe mijlocul unui drum. Băiatul a fost dus la sediul Jandarmeriei, iar u ...

„Raport final și zdrobitor” în cazul morții avocatei Monica Cioată: „A fost aruncată de la balcon” de iubitul ei
18/03/2024 15:17

Noi detalii au iesit la iveală in cazul mortii avocatei iesene Monica Cioată. Tanăra avocată, care a murit in conditii suspecte in luna iunie a anului 2021, a fost „aruncată de la balcon” de către iub ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei