Efectele școlii online - elevi mai puțin răbdători și mai frustrați

3copii scoala online

Dimensiune font:

| 28-01-2022 15:33

 

 În urmă cu doi ani, o dată cu pandemia generată de SARS-COV-2, ne-am trezit brusc aruncați într-o lume virtuală, într-o sferă a educației în care banca era doar un chenar însemnat cu un nume și chipul dezorientat al elevului care, de cele mai multe ori, părea că nu înțelege de ce camera în care se odihnea și se juca a devenit sală de clasă. Totuși, nu poți aduce în întregime școala acasă pentru că nu este doar o clădire impunătoare, ci și un monument de cultură și emoții. Ei bine, emoțiile nu pot fi aduse acasă pentru că vin de la oameni și nu pot fi tehnologizate.

 

Copiii de vârste mici, în special cei din ciclul primar, par a fi resimțit mai puternic impactul negativ al izolării. Efectul  unei școli online prelungite va crea însă nepotriviri pentru cei din această generație. Pe de-o parte, primii dezavantajați sunt cei care aveau nevoie de susținere și în trecut pentru a putea depăși dificultările de învățare și au nevoie de îndrumarea de la școală pentru a o suplini pe cea care lipsește în familie. Pe de altă parte, pentru cei care au un sprijin din partea părinților și au avut un parcurs bun și până acum, trecerea la lecțiile online este mai ușor de făcut.

Copii mai puțin răbdători

Carențele se văd în special la vârstele mici, unde a lipsit interacțiunea umană și învățarea unor lucruri esențiale pregătirii pentru viața de adult și care nu puteau fi dobândite de la părinți. Presiunea emoțională la care au fost supuși copiii s-a văzut  și în reîntoarcerea la școală : sunt mai puțin răbdători, mai frustrați. „Pentru clasele Pregătitoare-IV e dramatic pentru că a învăța să scrii, să socotești, să te orientezi și să te organizezi în pagină, să citești un text logic și să vezi profunzimile lui este o aventură, foarte greu se pot forma aceste deprinderi la distanță. Reglajul fin al unui copil atunci când scrie, socotește sau organizează lucrurile în pagină se face din limbajul non-verbal pe care învățătorul îl are în clasă, cu el; sau capacitatea copilului de a se aduna, de a lucra cu mai multă atenție, se face dintr-un singur deget, pe care îl pune învățătorul când trece printre bănci. Copilul învață la școală să se replieze, să se uite încă o dată la ce a lucrat, deci capacitatea aceasta de a a se autoanaliza, se întâmplă din proximitatea fizică a celui care vrea să imprime un anume stil de lucru. Noi, învățătorii, nu  putem suplini asta online, copiii au învățat literele, le recunosc, au niște automatisme, citesc, silabisesc, dar această interacțiune este ratată.  Copiii trebuie să exploreze natura, să folosească cele cinci simțuri, să interacționeze între ei, să-și comunice ideile, impresiile. Suntem responsabili de formarea lor și  trebuie să fim mai atenți la reactivitatea emoțională, la stările lor sufletești”, a spus Creola Caras, profesor-învățător pentru ciclul primar la Școala „Carol I” din Iași.

Colegul de bancă, pericol de infectare

Cu profesorii și colegii ne întâlnim de la primul sunet al platformei educaționale care a anunțat că a reușit conexiunea, până când „la revedere” ia forma semnului roșu de închidere a întâlnirii. Din păcate, copiii nu au mai fost părtași emoțiilor colective sau jocurilor de echipă și, în acest fel, pot deprinde mai greu anumite valori precum răbdarea, fidelitatea sau fair-play-ul. În aceeași măsură, a dispărut emoția când învățătoarea se apropie să dirijeze mâna în așa fel încât literele să fie redate corect sau mâna fermă a profesorului care se așază încurajator pe umărul elevului deznădăjduit. Înainte de școala în mediul online, colegul de bancă se îndepărta doar dacă era nemulțumit sau supărat, dar acum această noțiune a dispărut pentru că poate reprezenta un pericol de infectare. Din acest punct de vedere, riscul mai mare este că generațiile viitoare vor fi lipsite de empatie, pentru că nu au împărtășit afectivitate față de cei din jur, dar nici nu au avut parte situații în care să experimenteze viața în colectiv, cu avantajele și greutățile care apar.  Până la urmă, și copacul pentru a deveni mai puternic își încordează rădăcinile să nu fie doborât de bătaia vântului, dar și pentru a susține greutatea roadelor, a adăugat și Teodor Mocăniță, profesor de religie la aceeași unitate de învățământ.

Dezinteres și o stare de gol interior

Nici copii nu sunt foarte bucuroși de acest sistem, cei mai mulți dorindu-și să fie alături de colegi, în sălile de clasă. Astfel își fac prieteni, socializează, relaționează mult mai ușor și devin mai comunicativi. „Este bine la școală, îmi place de doamna și de colega mea de bancă. Din păcate, când suntem acasă, la cursuri online, nu este foarte bine pentru că nu înțelegem mereu ceea ce ni se cere, a spus Alina, o copilă de 8 ani, elevă în clasa a II-a la Școala „George Coșbuc”.

Potrivit psihologilor, școala în regim online relativ constant vine la pachet cu afectarea deprinderilor de lucru sistematic și achiziționarea informațiilor și abilităților în salturi fără a permite crearea unui proces de învățare profund. „În consecință, cantitatea de efort mental alocată se mărește căci acesta nu este distribuit constant și nu duce la construirea deprinderilor, iar motivația scade pe măsură. Copilul nu mai poate fi stimulat astfel pe multiple canale senzoriale și nu are contact direct cu starea de contagiune emoțională specifică unui grup de învățare. Astfel se instaurează rutina mentală, apar multiple distrageri și intervine o deprimare pas cu pas a stării afective manifestată prin inapetență, dezinteres și stare de gol interior, a atras atenția psihoterapeutul Mirela Dracinschi.

Soluțiile vin din socializare și implicarea copiilor în diferite activități ce presupun prezența fizică, lucru greu de realizat în actualele condiții, în care numărul cazurilor de COVID este în creștere, din păcate.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Festival de vin cu primul concurs de brânzeturi din România
25/04/2024 20:10

Se apropie luna mai si Iasul se pregăteste să vibreze la multe evenimente cărora le dă valoare si care ii aduc consacrare, unul fiind festivalul „Vin la Cultură”. De la degustări delicioase la ...

Iașul ar putea avea 7 noi ”Cetățeni de onoare”
25/04/2024 18:55

Mai multe personalităti ale lumii academice si cultural-artistice sunt propuse pentru a deveni Cetăteni de onoare ai Iasului in cadrul sedintei de astăzi a Consiliului Local. Printre acestea se numără prof ...

Buget limitat pentru înmormântare? Iată de ce să alegi o agenție de servicii funerare.
25/04/2024 16:34

Buget limitat pentru inmormantare? Iată de ce să alegi o agentie de servicii funerare. Organizarea ceremoniei de inmormantare trebuie să se realizeze intr-un timp relativ scurt după ce un membru al fa ...

  Pelerinaje de Florii în Arhiepiscopia Iaşilor
25/04/2024 14:17

Sambătă, 27 aprilie 2024, in ajunul marii sărbători a Intrării Domnului in Ierusalim, Arhiepiscopia Iaşilor va organiza Pelerinajul de Florii, atat la Iaşi, cat şi in alte protopopiate de pe cuprinsul ...

Tradiții de Florii
25/04/2024 14:01

 Sărbătoarea Floriilor deschide săptămana cea mai importantă pentru pregătirile de Paşte * cunoscută ca şi ritual creştin, sărbătoarea a fost atestată incă din societatea romană ca şi zi de ...

Croitorașul cel Viteaz, în ritmurile prezentului
25/04/2024 13:51

Un nou titlu va imbogăti repertoriul permanent al Teatrului „Luceafărul” Iasi incepand din această săptămană: „Croitorasul cel Viteaz”. „Scenariul realizat de Constantin Breh ...

Daruri de la copiii Liceului UAIC prietenii lor de la o școală din Iași
25/04/2024 13:13

Privind cum copiii din clasa a II-a de la Liceul UAIC, coordonati de prof. inv. Raluca Gabriela Varga-Coneac impart darurile si zambetele lor cu prietenii de la o scoală din Iasi, simt că inimile noastre se u ...

Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
25/04/2024 10:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei