Energia geotermală, folosită la încălzirea apartamentelor ieşenilor!
Dimensiune font:
În esenţă este vorba de folosirea unor pompe de căldură geotermale de tip reversibil * acestea transferă căldură de la o sursă de joasă temperatură la o sursă de înaltă temperatură * municipalitatea speră că, astfel, sistemul de încălzire centralizat poate recâştiga interesului populaţiei şi, implicit, ieşenii pot reveni la agentul termic furnizat de Veolia
În scopul accesării unor surse de finanţare prin POIM Axa prioritara 6, pentru exploatarea energiei geotermale locale, municipiul Iaşi, împreună cu operatorul sistemului centralizat de termoficare, a derulat o serie de activităţi în vederea pregătirii documentaţiei necesare aferentă aplicaţiei de finanţare pentru proiectul „Crearea unei capacităţi noi de producere a energiei termice în cadrul SACET Iaşi cu ajutorul unor surse regenerabile”. Practic, se urmăreşte crearea unei noi capacităţi de producere a energiei termice, atenţie, din sursă geotermale, iniţiativă unică şi de referinţă în eficientizarea sistemelor termoenergetice şi reducerea preţului de vânzare către agenţii economici şi mai ales, către populaţie. „Proiectul se încadrează în prevederile Directivei 2012/27/UE, din 25 octombrie 2012 privind eficienţa energetică şi implicit în strategia europeană Energie 2020. De asemenea, proiectul se încadrează în prevederile Directivei (UE) 410/2018 de modificare a Directivei 2003/87/CE în vederea rentabilizării reducerii emisiilor de C02 şi a sporirii investiţiilor în acest domeniu”, spun reprezentanţii Primăriei.
Beneficii
Prin realizarea proiectului propus se vor obţine mai multe efecte. În primul rând, este vorba de reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră (C02). Apoi, se asigură energia termică către populaţie la un preţ sustenabil în raport cu venitul minim pe gospodărie, în condiţiile liberalizării preţului energiei în România. Nu în ultimul rând, sistemul de încălzire centralizat (SACET) poate recâştiga interesului populaţiei şi, implicit, ieşenii pot reveni la agentul termic furnizat de Veolia Iaşi.
Cum va funcţiona sistemul
Energia geotermală de suprafaţă este energia stocată sub formă de căldură în scoarţa solidă a pământului şi care, până la adâncimi de 100 - 120 metri, are temperatura în plaja 14-16 grade Celsius. Extragerea acestei călduri din pământ este posibilă folosind pompele de căldură geotermale de tip reversibil. „Pompele de căldură sunt maşini termice capabile să transfere căldură de la o sursă de joasă temperatură la o sursă de înaltă temperatură. Acestea folosesc un fluid frigorific prietenos cu mediul ambient care realizează un ciclu închis cu următoarele etape succesive: etapa de evaporare la temperatură joasă a pământului, urmată de o comprimare de vapori care foloseşte un compresor acţionat electric, care ridică temperatura vaporilor la o temperatură de peste 120 °C, urmată de o condensare de vapori la valori de până în 65°C, pentru ca în final, prin laminare lichidul frigorific să revină la starea iniţiala. Aşadar evaporarea se realizează pe baza unui lichid, de obicei apa în circuitul primar al pompei de căldură, apă care circulă între un schimbător de căldură implantat în sol care realizează creşterea temperaturii apei de la cca. 5-7°C la cca. 10-12°C, la revenirea în circuitul primar al pompei de căldură, acolo unde evaporatorul pompei de căldură preia cei 5 °C câştigaţi în pământ”, se arătă într-un studiu realizat la comanda operatorului de termoficare.
Clădire nouă
Toate echipamentele modulului care va exploata energia geotermală (pompe de căldură, pompe de circulaţie, schimbătoare de căldură cu placi, elemente de închidere şi de automatizare, etc.) vor fi amplasate într-o clădire nouă amplasată în incinta CET I Iaşi (Calea Chişinăului). Infrastructura clădirii va adăposti un stocator de energie termică realizat din 3 compartimente ce comunica între ele prin goluri realizate în pereţii despărţitori, precum şi 2 încăperi ce vor adăposti o parte din pompele de circulaţie ale sistemului (pompele de circulaţie aferent sistemului geotermic, pompele ce alimentează cu agent termic primar pompele de căldură, pompele de circulaţie aferente secundarului schimbătoarelor de căldură, precum şi distribuitorul şi colectorul de agent geotermic). Partea supraterană a clădirii va fi realizată pe structura uşoară din oţel placată cu panouri termoizolante. Aici vor fi adăpostite marea majoritate a componentelor sistemului precum pompele de căldură, pompele de circulaţie aferente circuitului secundar pentru pompele de căldură precum şi pompele de circulaţie ale circuitului primar pentru schimbătoarele de căldură. Tudor DAMASCHIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau