Este proiectul „Rabla Local” o soluție pentru a diminua poluarea din Iași?
Dimensiune font:
Începând de luni, 31 iulie 2023, persoanele fizice se pot înscrie în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local. Potrivit Administrației Fondului pentru Mediu, la nivel național au fost înregistrate deja aproximativ 15.000 de cereri.
În cazul Iașului, vorbim despre 2.000 de vehicule ce ar putea fi casate. Pentru acest program, municipalitatea va aloca, de la bugetul local, câte 600 de lei pentru fiecare autovehicul uzat, parte a stimulentului pentru casare în valoare de 3.000 de lei. Restul sumei, de 2.400 de lei, va fi acordată de către AFM, care este și principalul finanțator al acestui program.
Iașul, unul dintre cele mai poluate orașe ale țării
Când vine vorba despre poluare, statisticile nu arată deloc bine pentru Iași. Conform datelor, capitala Moldovei este unul dintre cele mai poluate orașe din țară. Conform municipalității, la acest lucru contribuie și parcul auto învechit, ce ar putea beneficia de modificări cu ajutorul programului Rabla Local. Conform datelor deținute și oferite de Primăria Municipiului Iași, procentul autoturismelor mai vechi de 10 ani este unul covârșitor. Astfel, consideră municipalitatea, trebuie luate măsuri pentru ca factorii poluatori să fie eliminați. „Parcul auto al Iașului este unul foarte vechi. Putem spune că peste 75% dintre autoturismele din oraș sunt mai vechi de zece ani. Totodată, peste 20% dintre mașini sunt mai vechi de 20 de ani. Cu ajutorul programului Rabla Local, 2.000 de autoturisme uzate vor dispărea de pe străzile orașului iar acest lucru va ajuta, credem noi, și la diminuarea gradului de poluare din Iași”, a precizat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.
Pe lângă eliminarea autoturismelor foarte vechi de pe străzile orașului, municipalitatea susține că o soluție pentru diminuarea poluării o reprezintă și utilizarea transportului în comun. Astfel, autobuzele electrice care au ajuns și urmează să mai ajungă în oraș vor fi un factor important. Totodată, îmbunătățirea condițiilor la nivel de transport public reprezintă un element care i-ar putea convinge pe ieșeni să folosească tramvaiele și autobuzele, cred autoritățile locale.
Ce cred oamenii de știință
Conform oamenilor de știință, statisticile înregistrate de stațiile de monitorizare a poluării nu sunt neapărat relevante. Aceștia susțin că oamenii sunt primii care sunt afectați de calitatea aerului și că autoritățile ar trebui să gândească o strategie pentru viitor. „Ar fi foarte important să plantăm arbori care pot reține praful și alți factori poluanți. Astfel, am putea să scădem foarte mult poluarea din Iași și să creștem calitatea vieții cetățenilor. Aceasta este principala măsură care ar trebui luată la nivelul Iașului”, a precizat prof. univ. dr. Silviu Gurlui. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau