Excesul de precauţie i-a adus unui traficant de droguri un spor de pedeapsă
Dimensiune font:
* mai întâi, acesta a testat potenţialul pieţe ieşene * apoi, a expediat din Bruxelles un colet ce conţinea trei sticle cu balsam pentru rufe, în care se aflau 1.450 comprimate MDMA, învelite în spumă poliuretanică * a supravegheat discret transportul coletului la Iaşi * nu s-a grăbit să-l ridice, se simţea filat * a fost dovedit în urma supravegherii tehnice * la proces, traficantul a spus că drogurile erau pentru consumul propriu, că e un om de afaceri de succes şi nu-i trebuie acest gen de comerţ
Atunci când s-a gândit la „afacere”, ieşeanul Marius Merinde (38 de ani) era convins că a conceput un plan infailibil şi că se va îmbogăţi dintr-o singură lovitură. Găsise în Belgia o sursă excelentă de droguri, e vorba de Ecstasy (comprimate MDMA). Ideea a fost să facă un singur transport şi să vândă stupefiantele en-gros către dealerii locali.
Extrem de precaut, Merinde nu s-a pripit deloc. A venit în ţară la începutul lui august 2020, fără a aduce cu el ceva marfă. A discutat cu mai mulţi dealeri, analizând cererea de pe piaţă. Şi-a făcut calculele, iar pe 23 august s-a întors la Bruxelles plin de entuziasm. Nu ştia că fusese turnat la DIICOT şi că procurorii, împreună cu poliţişti de la BCCO Iaşi, obţinuseră de la judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Iaşi autorizarea măsurilor de supraveghere tehnică...
Dar a luat în calcul şi această eventualitate. Ajuns la Bruxelles, a împrumutat bani de pe la diverşii săi prieteni din capitala belgiană şi a cumpărat 1.450 comprimate MDMA. Le-a disimulat în trei sticle cu balsam pentru rufe, drugurile au fost învelite în spumă poliuretanică, detergentul fiind turnat abia la urmă. A făcut un colet, la expeditor şi destinatar trecând numele a doi prieteni. Iar ca număr de telefon, pe cel al ajutorului său în această afacere, Narcis Gabriel Ciulin (33 de ani). Au pus pachetul la o firmă de transport, şi-au luat şi ei bilete şi au venit în ţară cu acelaşi microbuz. Supravegheau discret, nu cumva să le dispară marfa.
Pe 26 septembrie, în jurul orei 22.00, microbuzul a intrat în vama Borş. Fapt rarisim, poliţiştii de frontieră au efectuat un control riguros asupra bagajelor, coletelor şi persoanelor. N-au găsit drogurile. În dimineaţa ce a urmat, imediat ce microbuzul a ajuns la Iaşi, cei doi au fost opriţi de către un echipaj din cadrul Secţiei 2 Poliţie, care i-a legitimat şi i-a mai controlat încă o dată.
Coletul rămăsese singurul neridicat de la depozitul firmei de transport
Merinde a devenit mai mult decât suspicios, îi era clar că investigatorii îl filează îndeaproape. L-a căutat pe amicul al cărui nume îl trecuse în dreptul destinatarului şi i-a spus să nu ridice coletul. A căutat pe altcineva, o persoană care să nu fie din anturajul său, pentru ca organele de urmărire penală să nu facă legătura dintre el şi coletul cu droguri. N-a găsit pe nimeni, aşa că s-a hotărât să mai aştepte. Coletul rămăsese singurul neridicat de la depozitul firmei de transport. Cei de la BCCO n-au avut tot atâta răbdare, au riscat şi, pe 1 octombrie, au efectuat o percheziţie domiciliară acasă la Merinde. Au ridicat mai multe sisteme informatice şi au început să studieze datele stocate. Aşa au făcut legătura dintre suspect şi pachetul abandonat. Au mers la firma de transport au desfăcut coletul şi au tăiat cele trei sticle cu balsam, găsind imediat cele 1.450 comprimate. Merinde şi Ciulin şi-au petrecut noaptea în arestul poliţiei, dând declaraţii.
Procurorii DIICOT au continuat ancheta şi au trimis rechizitoriul în instanţă pe data de 11 martie 2021. Ciulin scăpase de acuzaţii, rămăsese doar cu calitatea de martor, Merinde fiind singurul inculpat.
Trimis în judecată în stare de arest preventiv, traficantul a cerut punerea în libertate. El a invocat faptul că nu există elementele probatorii care să ateste faptul că s-ar sustrage cercetării judecătoreşti, că e, de fapt, un om de afaceri onest şi că drogurile ar fi fost pentru uz propriu. Totodată, a depus la dosar extrase de cont din care rezultă contabilizarea unor sume importante de bani pe cele două firme ce le deţine în Belgia. Asta ca să arate că are venituri suficient de mari din activităţi licite şi că nu trebuie să apeleze la traficul de droguri pentru a-şi asigura bunăstarea.
Ca să fie şi mai convingător, a ataşat copie tradusă şi legalizată după cazierul din Belgia, arătând astfel că nu a fost sancţionat din punct de vedere penal, ci doar a primit câteva „amenzi contravenţionale pentru chestiuni minore, ce nu au nimic de-a face cu traficul de droguri”.
Potenţial criminogen major, ingeniozitate folosită în scop ilicit
Strategema nu a fuzncţionat şi, spre marea lui decepţie, Merinde a fost condamnat, pe 11 noiembrie, la şase ani şi două luni de închisoare. A făcut imediat apel, cerând micşorarea pedepsei.
De partea cealaltă, procurorii DIICOT au atacat, la rândul lor, sentinţa primei instanţe, solicitând majorarea către zona superioară a limitelor de pedeapsă pentru această faptă penală. Magistraţii de la Curtea de Apel au dat verdictul vineri, 25 martie. „Faptele comise prezintă o gravitate extrem de ridicată, inculpatul prezintă un potenţial criminogen major. Cantitatea de 1.450 comprimate MDMA este una impresionantă, mai ales în contextul în care a făcut obiectul unor acţiuni unice de procurare/introducere în ţară. Dacă această cantitate ar fi ajuns la consumatorii finali, aşa cum inculpatul intenţiona, consecinţele ar fi fost extrem de grave, atât din perspectiva numărului de doze de consum (cel puţin 1.450), cât şi din perspectiva sumelor de bani ce s-ar fi obţinut în mod ilicit. Modul în care cele 1.450 comprimate au fost introduse în ţară, prin disimulare în interiorul a trei sticle de balsam de rufe (prin acoperire cu spuma poliuretanică, prin folosirea mai multor straturi de ambalaj şi lipirea acestora de fundul recipientelor pentru a nu se sesiza în cazul verificării recipientelor prin agitarea substanţei lichide din interior sau desfacerea lor) este unul care dovedeşte ingeniozitate, folosită însă în scop ilicit, context în care este evident că potenţialul criminogen al inculpatului este unul major”, au subliniat judecătorii în motivarea sentinţei.
Merinde a fost condamnat, definitit, la şapte ani de închisoare. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau