EXCLUSIV Iaşul, un oraş atractiv, însă cu probleme enorme!

1probleme2

Dimensiune font:

| 14-06-2021 00:00

Posibilităţile reduse de recreere, nesiguranţa în trafic, gradul ridicat de poluare, sunt doar câteva dintre problemele identificate în cadrul celui mai vast proiect civic iniţiat vreodată în oraş * un alt domeniu în care apar probleme se referă la bună guvernare și digitalizare - indiferent de spun autorităţile, există o birocraţie excesivă în interacțiunea cu Primăria Iași și instituțiile subordonate

 

 

Sâmbătă și duminică, la Palatul Culturii din Iași, s-a derulat prima ediție a unui atelier creativ de explorare și prototipare concepte de soluții pentru oraș în cadrul proiectului „Soluții Colaborative” pentru comunitate. Aproape 70 de ieșeni, grupați în şapte echipe multidisciplinare, oameni din sectorul de business, ONG, academic, împreună cu reprezentanții autorităților locale au lucrat pe parcursul a două zile la identificarea de idei de soluții inovatoare, centrate pe oameni.

Prima problemă identificată o constituie insuficiente spațiilor amenajate pentru recreere. „Posibilitățile de recreere în aer liber și în cadru natural sunt limitate la cele trei locuri din Copou (Parcul Copou, Parcul Expoziției și Grădina Botanică) și la zona Ciric. Opțiunile de petrecere a timpului liber în natură, în perimetrul orașului, sunt limitate, atât din perspectiva spațiului, cât și a activităților ce pot fi desfășurate”, susţin participanţii la dezbateri. Evident, au fost formulate şi propuneri, cea mai importantă referindu-se la amenajarea unui alt parc mare în oraş, lucru motivat şi de faptul că populaţia Iaşului este într-o continuă creştere. Ca locaţii, printre altele, sunt propuse zone precum Mircea cel Bătrân sau Piaţa CUG.

O altă idee rezultată în urma dezbaterilor se referă la faptul că oraşul oferă din plin zone urbane nevalorificate arhitectural şi peisagistic. Drept exemple, au fost oferite zona Hala Centrala, în faţă la BRD, Super Copou, Casa Sindicatelor (prea mult beton, prea puţine locuri de relaxare), în timp ce pietonalul Ştefan cel Mare are prea mult aspect de bazar la diverse sărbători. Nu au fost uitate nici spaţiile deschise generoase, în care copiii să poată utiliza role, trotinete, biciclete, să practice jocuri cu mingea sau alte jocuri precum tenis sau badminton. În fine, a fost abordată şi problematica zonelor verzi, frumos îngrijite, dar pe care doar ieşenii le privesc doar de pe trotuare. Fie pentru că nu e permis accesul pe gazon, fie pentru că nu există obiecte de mobilier care să te invite să petreci timp în interiorul acelui spațiu verde.

Maşini peste tot

Un alt doilea capitol dezbătut se referă la mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației. Principala concluzie ar fi că bicicliștii din Iași nu se simt în siguranță și nu sunt încurajați să traverseze orașul cu bicicleta. „Infrastructura existentă în prezent nu încurajează deplasarea în oraș ca pieton sau folosind alte mijloace de transport în locul mașinii personale. Consecința este traficul extrem de aglomerat, gradul ridicat de poluare și disconfortul tuturor cetățenilor”, spun cei prezenţi la dezbateri. Nu a fost omisă nici prezenţa maşinilor în spațiile pietonale și prima bandă auto. „Numărul de mașini existente în Iași depășește capacitatea prezentă a locurilor de parcare, atât în zone de interes (instituții, companii, centre comerciale), cât și în zone rezidențiale. Astfel, mașinile sunt staționate pe benzi de circulație, spații verzi sau trotuare, ceea ce creează neplăceri și dificultăți pentru participanții la trafic”, au mai spus vorbitorii. Cât priveşte situaţia persoanelor cu deficienţe locomotorii, a fost reiterat faptul rampele actuale de la nivelul străzilor nu respectă standardele și sunt impracticabile, nu există adaptări tactile și acustice pentru persoanele nevăzătoare iar stațiile de transport public nu sunt adaptate. De asemenea, clădirile instituțiilor publice nu sunt accesibilizate în conformitate cu legislația în vigoare.

Ieşenii nu găsesc locuri în creşe şi grădiniţe

Educația a fost cel de-al treilea domeniu abordat, iar deficienţele constatate sunt de ordin general, nefiind tocmai o problemă exclusivă a Iaşului. Astfel,

prin programa școlară actuală, elevii nu dobândesc abilități suficiente pentru provocările vieții reale. „Materiile predate în școli nu pregătesc suficient copiii pentru viața reală, pentru a deveni cetățeni responsabili și implicați. Nu sunt acoperite suficiente noțiuni precum civism, drepturi ale omului, educație rutieră, igienă, viață sănătoasă etc. sau lipsesc programele pentru integrarea copiilor veniți din diaspora”, au afirmat cei prezenţi la lucrări. Complementar, unii copii nu sunt atrași de actul educațional din cauza modului de predare și de interacțiune al unor cadre didactice.

Însă strict pentru Iaşi, părinții întâmpină dificultăți în găsirea de creșe și grădinițe publice unde să își înscrie copiii. O problemă majoră este lipsa locurilor, la care se adaugă și condițiile din spațiile existente sau proximitatea față de domiciliu. Nu în ultimul rând, mai multe școli din Iași au nevoie de modernizări legate de mobilier, instalații electrice și sanitare, tehnică pentru suport didactic, aspect vizual, spații destinate unor activități specifice, inclusiv asigurarea materialelor consumabile. În prezent, confortul elevilor este scăzut datorită mobilierului vechi și neadaptat nevoilor copiilor, a condițiilor din punctele sanitare, a absenței dotărilor tehnice care să facă lecțiile mai atractive și corelate cu realitatea prezentă. Evident, pentru a rezolva aceste lipsuri, unele clase apelează la tradiţionalul „fond al clasei”.

Praf şi zgomot

Gradul ridicat de poluare a aerului din oraş, dar şi poluarea fonică, au constituit alte teme de discuţie. „Aerul din Iași are o calitate scăzută cu impact negativ asupra sănătății. Acest lucru este cauzat de un cumul de factori poluanți: noxe de la numărul mare de mașini (inclusiv cele de mare tonaj care traversează orașul), mai ales în zonele unde traficul este foarte intens (gară, autogări), praf provenit din numeroasele șantiere, noroiul adus de mașini pe carosabil și material antiderapant, lipsa vegetației care să absoarbă particulele nocive, emanații din sistemul de canalizare în zone insuficient deservite de rețeaua existentă. În unele zone cu blocuri, nivelul zgomotului este deranjant pentru locatari, inclusiv în timpul nopții. Acest zgomot provine fie de la traficul intens în imediata vecinătate a apartamentelor, fie de la spații destinate activităților comerciale sau altor tipuri de servicii. În anumite zone, soluțiile implementate sunt inadecvate”, s-a mai arătat de către vorbitori. A fost atinsă şi problema spațiilor insalubre din oraş (între blocuri, spații virane, albiile râurilor Nicolina și Bahlui, trotuare, parcuri), şi subiectul Băii Publice, închisă de ceva timp, fapt ce-i pune pe oamenii din categoriile sociale vulnerabile în imposibilitatea de face un duș cald.

Birocraţie cât... Palatul Roznovanu!

Un alt domeniu în care apar probleme se referă la bună guvernare și digitalizare. Indiferent de spun autorităţile, există o birocraţie excesivă în interacțiunea cu Primăria Iași și instituțiile subordonate. „Operațiunile de eliberare sau schimbare a actelor, plățile taxelor ori amenzilor generează multiple drumuri și așteptări îndelungate în spații neprietenoase. Bazele de date a diverselor instituții nu sunt interconectate, iar accesarea informațiilor cu privire la diverse proceduri este anevoioasă. Deseori se cer numeroase acte în original sau copii ale actelor, care au mai fost prezentate sau există în evidențele instituțiilor”, este concluzia celor prezenţi la dezbatere.

În zona ordine și siguranță publică, s-a vehiculat ideea că unii ieșeni nu se simt în siguranță în oraș în raport cu modul în care forțele de ordine își fac simțită prezența. „Prezența Poliției Locale în cartiere, cât și pe arterele secundare este percepută ca fiind foarte scăzută; există și cazuri în care, deși prezenți, agenții de poliție nu au luat măsuri în cazul constatării unor acte de hărțuire, agresiune sau deteriorare a spațiului public”.

În fine, al şaptea domeniu analizat, cultura, a scos în evidenţă valorificarea insuficientă a clădirilor de patrimoniu și a spațiilor istorice din zona centrală.

„Lipsa unui centru vechi bine delimitat cu clădiri de patrimoniu puse în valoare sau lipsa renovării unora dintre ele. Există numeroase elemente arhitecturale și străzi istorice nedescoperite de cetățeni, din cauza evidențierii precare”, au mai spus vorbitorii. Tudor DAMASCHIN

 

* * *

„Am dat asigurări încă o dată că, în calitatea mea de primar, voi face toate eforturile pentru ca Iașul să fie orașul în care ne place să trăim și de care să fim mândri! Felicit Asociația CIVICA pentru acest proiect inovator și mulțumesc tuturor celor care se implică pentru ca, împreună, să găsim cele mai bune soluții pentru ca Iașul să fie orașul pe care ni-l dorim cu toții!”Mihai Chirica, primarul Iaşului

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor de la Spitalul Regional de Urgențe
19/04/2024 18:05

    Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor la cea mai importantă investiţie din Moldova ultimilor 30 de ani. Rafila are convingerea că Spitalul Regional de Urgenţe din Iaşi ...

Întâlnire transnațională în cadrul Proiectului „Folk Art and Culture”
19/04/2024 15:44

Complexul Muzeal National „Moldova” din Iasi este partener al proiectului Erasmus+ „Folk Art and Culture: Offering Educational Opportunities to Young People”, cod 2022-1-EL01-KA220-ADU ...

GALERIE FOTO - Primele utilaje au intrat pe șantierul viitorului Spital de Urgență
19/04/2024 13:11

 La Iasi, au inceput astăzi lucrările la viitorul Spital Regional de Urgentă, in prezenta ministrului Sănătătii, Alexandru Rafila. Ministrul a precizat că valoarea proiectului se apropie de 700 de ...

Maria, visează să danseze, dar are nevoie de ajutor
19/04/2024 10:30

Maria este o fetită de 10 ani veselă, deschisă, sociabilă. Iubeste muzica. Îsi doreste cu ardoare să ia ore de canto, să invete să cante la pian, să facă balet. Însă mai presus de orice vr ...

Șase copii de la Școala Carol I din Iași au dus joaca cu piesele Lego la un alt nivel
19/04/2024 07:33

* acestia, elevi in clasa a patra, vor reprezenta Romania la cea mai mare competitie de robotică la nivel mondial, in această vară, la Hong Kong * roboteii lor din Lego au cucerit juriul din Romania si urmea ...

 Concurs de ortografie la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”
19/04/2024 07:10

Sambătă, 20 aprilie 2024, de la ora 9:00, Colegiul National de Artă „Octav Băncilă” va găzdui a doua editie a Concursului Judetean de Limbă si Comunicare „Pastila Ortografică”, i ...

Se caută noi soluții pentru transportul metropolitan
19/04/2024 04:50

* imbunătătirea mobilitătii in Zona Metropolitană Iasi reprezintă o prioritate a autorităţilor, in conditiile in care populatia municipiului Iasi si a comunelor invecinate a depăsit deja 500.000 de locu ...

Chiar dacă temperaturile au scăzut, caloriferele rămân reci
19/04/2024 00:00

* pe adresa municipalitătii nu a venit pană acum, din partea asociatiilor de proprietari, nicio solicitare de furnizare a căldurii Scăderea accentuată a temperaturii inregistrată ultimele zile nu impune, ...

80% dintre români au luat măsuri pentru reducerea consumului de energie
18/04/2024 21:30

* cand vine vorba despre temperatura ideală din locuinte, aproape 50% dintre romani optează pentru o temperatură cuprinsă intre 22 si 24gradeC, si chiar peste, iar 45,8% spun că temperatura cuprinsă intre ...

Premieră absolută la Teatrul Național Iași - „De dinaintea amintirii”
18/04/2024 16:52

O nouă productie a Teatrului National Iasi este pregătită de lansare. Premiera absolută a spectacolului „De dinaintea amintirii” după David Vann, in regia lui Florin Caracala, va avea loc pe 20 ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei