EXCLUSIV Iaşul, un oraş atractiv, însă cu probleme enorme!

1probleme2

Dimensiune font:

| 14-06-2021 00:00

Posibilităţile reduse de recreere, nesiguranţa în trafic, gradul ridicat de poluare, sunt doar câteva dintre problemele identificate în cadrul celui mai vast proiect civic iniţiat vreodată în oraş * un alt domeniu în care apar probleme se referă la bună guvernare și digitalizare - indiferent de spun autorităţile, există o birocraţie excesivă în interacțiunea cu Primăria Iași și instituțiile subordonate

 

 

Sâmbătă și duminică, la Palatul Culturii din Iași, s-a derulat prima ediție a unui atelier creativ de explorare și prototipare concepte de soluții pentru oraș în cadrul proiectului „Soluții Colaborative” pentru comunitate. Aproape 70 de ieșeni, grupați în şapte echipe multidisciplinare, oameni din sectorul de business, ONG, academic, împreună cu reprezentanții autorităților locale au lucrat pe parcursul a două zile la identificarea de idei de soluții inovatoare, centrate pe oameni.

Prima problemă identificată o constituie insuficiente spațiilor amenajate pentru recreere. „Posibilitățile de recreere în aer liber și în cadru natural sunt limitate la cele trei locuri din Copou (Parcul Copou, Parcul Expoziției și Grădina Botanică) și la zona Ciric. Opțiunile de petrecere a timpului liber în natură, în perimetrul orașului, sunt limitate, atât din perspectiva spațiului, cât și a activităților ce pot fi desfășurate”, susţin participanţii la dezbateri. Evident, au fost formulate şi propuneri, cea mai importantă referindu-se la amenajarea unui alt parc mare în oraş, lucru motivat şi de faptul că populaţia Iaşului este într-o continuă creştere. Ca locaţii, printre altele, sunt propuse zone precum Mircea cel Bătrân sau Piaţa CUG.

O altă idee rezultată în urma dezbaterilor se referă la faptul că oraşul oferă din plin zone urbane nevalorificate arhitectural şi peisagistic. Drept exemple, au fost oferite zona Hala Centrala, în faţă la BRD, Super Copou, Casa Sindicatelor (prea mult beton, prea puţine locuri de relaxare), în timp ce pietonalul Ştefan cel Mare are prea mult aspect de bazar la diverse sărbători. Nu au fost uitate nici spaţiile deschise generoase, în care copiii să poată utiliza role, trotinete, biciclete, să practice jocuri cu mingea sau alte jocuri precum tenis sau badminton. În fine, a fost abordată şi problematica zonelor verzi, frumos îngrijite, dar pe care doar ieşenii le privesc doar de pe trotuare. Fie pentru că nu e permis accesul pe gazon, fie pentru că nu există obiecte de mobilier care să te invite să petreci timp în interiorul acelui spațiu verde.

Maşini peste tot

Un alt doilea capitol dezbătut se referă la mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației. Principala concluzie ar fi că bicicliștii din Iași nu se simt în siguranță și nu sunt încurajați să traverseze orașul cu bicicleta. „Infrastructura existentă în prezent nu încurajează deplasarea în oraș ca pieton sau folosind alte mijloace de transport în locul mașinii personale. Consecința este traficul extrem de aglomerat, gradul ridicat de poluare și disconfortul tuturor cetățenilor”, spun cei prezenţi la dezbateri. Nu a fost omisă nici prezenţa maşinilor în spațiile pietonale și prima bandă auto. „Numărul de mașini existente în Iași depășește capacitatea prezentă a locurilor de parcare, atât în zone de interes (instituții, companii, centre comerciale), cât și în zone rezidențiale. Astfel, mașinile sunt staționate pe benzi de circulație, spații verzi sau trotuare, ceea ce creează neplăceri și dificultăți pentru participanții la trafic”, au mai spus vorbitorii. Cât priveşte situaţia persoanelor cu deficienţe locomotorii, a fost reiterat faptul rampele actuale de la nivelul străzilor nu respectă standardele și sunt impracticabile, nu există adaptări tactile și acustice pentru persoanele nevăzătoare iar stațiile de transport public nu sunt adaptate. De asemenea, clădirile instituțiilor publice nu sunt accesibilizate în conformitate cu legislația în vigoare.

Ieşenii nu găsesc locuri în creşe şi grădiniţe

Educația a fost cel de-al treilea domeniu abordat, iar deficienţele constatate sunt de ordin general, nefiind tocmai o problemă exclusivă a Iaşului. Astfel,

prin programa școlară actuală, elevii nu dobândesc abilități suficiente pentru provocările vieții reale. „Materiile predate în școli nu pregătesc suficient copiii pentru viața reală, pentru a deveni cetățeni responsabili și implicați. Nu sunt acoperite suficiente noțiuni precum civism, drepturi ale omului, educație rutieră, igienă, viață sănătoasă etc. sau lipsesc programele pentru integrarea copiilor veniți din diaspora”, au afirmat cei prezenţi la lucrări. Complementar, unii copii nu sunt atrași de actul educațional din cauza modului de predare și de interacțiune al unor cadre didactice.

Însă strict pentru Iaşi, părinții întâmpină dificultăți în găsirea de creșe și grădinițe publice unde să își înscrie copiii. O problemă majoră este lipsa locurilor, la care se adaugă și condițiile din spațiile existente sau proximitatea față de domiciliu. Nu în ultimul rând, mai multe școli din Iași au nevoie de modernizări legate de mobilier, instalații electrice și sanitare, tehnică pentru suport didactic, aspect vizual, spații destinate unor activități specifice, inclusiv asigurarea materialelor consumabile. În prezent, confortul elevilor este scăzut datorită mobilierului vechi și neadaptat nevoilor copiilor, a condițiilor din punctele sanitare, a absenței dotărilor tehnice care să facă lecțiile mai atractive și corelate cu realitatea prezentă. Evident, pentru a rezolva aceste lipsuri, unele clase apelează la tradiţionalul „fond al clasei”.

Praf şi zgomot

Gradul ridicat de poluare a aerului din oraş, dar şi poluarea fonică, au constituit alte teme de discuţie. „Aerul din Iași are o calitate scăzută cu impact negativ asupra sănătății. Acest lucru este cauzat de un cumul de factori poluanți: noxe de la numărul mare de mașini (inclusiv cele de mare tonaj care traversează orașul), mai ales în zonele unde traficul este foarte intens (gară, autogări), praf provenit din numeroasele șantiere, noroiul adus de mașini pe carosabil și material antiderapant, lipsa vegetației care să absoarbă particulele nocive, emanații din sistemul de canalizare în zone insuficient deservite de rețeaua existentă. În unele zone cu blocuri, nivelul zgomotului este deranjant pentru locatari, inclusiv în timpul nopții. Acest zgomot provine fie de la traficul intens în imediata vecinătate a apartamentelor, fie de la spații destinate activităților comerciale sau altor tipuri de servicii. În anumite zone, soluțiile implementate sunt inadecvate”, s-a mai arătat de către vorbitori. A fost atinsă şi problema spațiilor insalubre din oraş (între blocuri, spații virane, albiile râurilor Nicolina și Bahlui, trotuare, parcuri), şi subiectul Băii Publice, închisă de ceva timp, fapt ce-i pune pe oamenii din categoriile sociale vulnerabile în imposibilitatea de face un duș cald.

Birocraţie cât... Palatul Roznovanu!

Un alt domeniu în care apar probleme se referă la bună guvernare și digitalizare. Indiferent de spun autorităţile, există o birocraţie excesivă în interacțiunea cu Primăria Iași și instituțiile subordonate. „Operațiunile de eliberare sau schimbare a actelor, plățile taxelor ori amenzilor generează multiple drumuri și așteptări îndelungate în spații neprietenoase. Bazele de date a diverselor instituții nu sunt interconectate, iar accesarea informațiilor cu privire la diverse proceduri este anevoioasă. Deseori se cer numeroase acte în original sau copii ale actelor, care au mai fost prezentate sau există în evidențele instituțiilor”, este concluzia celor prezenţi la dezbatere.

În zona ordine și siguranță publică, s-a vehiculat ideea că unii ieșeni nu se simt în siguranță în oraș în raport cu modul în care forțele de ordine își fac simțită prezența. „Prezența Poliției Locale în cartiere, cât și pe arterele secundare este percepută ca fiind foarte scăzută; există și cazuri în care, deși prezenți, agenții de poliție nu au luat măsuri în cazul constatării unor acte de hărțuire, agresiune sau deteriorare a spațiului public”.

În fine, al şaptea domeniu analizat, cultura, a scos în evidenţă valorificarea insuficientă a clădirilor de patrimoniu și a spațiilor istorice din zona centrală.

„Lipsa unui centru vechi bine delimitat cu clădiri de patrimoniu puse în valoare sau lipsa renovării unora dintre ele. Există numeroase elemente arhitecturale și străzi istorice nedescoperite de cetățeni, din cauza evidențierii precare”, au mai spus vorbitorii. Tudor DAMASCHIN

 

* * *

„Am dat asigurări încă o dată că, în calitatea mea de primar, voi face toate eforturile pentru ca Iașul să fie orașul în care ne place să trăim și de care să fim mândri! Felicit Asociația CIVICA pentru acest proiect inovator și mulțumesc tuturor celor care se implică pentru ca, împreună, să găsim cele mai bune soluții pentru ca Iașul să fie orașul pe care ni-l dorim cu toții!”Mihai Chirica, primarul Iaşului

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Magistraţii i-au împlinit dorinţa. L-au băgat la zdup pe un hârlăuan ce înjurase un poliţist
24/11/2024 23:59

Oprit şi legitimat decătre agentul de poliţie Dumitru D., tanărul a devenit recalcitrant, s-a pus ope injurat şi ameninţat. Nici după ce a fost imobilizat şi dus la secţie, nu s-a potolit. Dimpotriv ...

Doi pumni daţi, trei ani de puşcărie primiţi
24/11/2024 23:58

 Întamplarea ce i-a adus atata ghinion popricăneanului s-a petrecut in seara de 19 mai 2023. Tanărul lucrase toată ziua in gospodăria consăteanului Iulian A., pe care-l ajutase să taie nişte l ...

 O păşcăneană a bătut un bărbat şi i-a sustras telefonul
24/11/2024 23:55

Păşcăneana Rada A. şi iubitul ei, Florin S., au fost trimişi in judecată pentru săvarşirea infracţiunilor de „talhărie calificată”, respectiv „lovire sau alte violenţe”, fapt ...

Doi soţi din Iaşi au demarat o afacere de turism sexual
24/11/2024 23:48

Prin incheierea finală de vineri, 22 noiembrie, judecătorul de cameră preliminară a dat undă verde intr-un nouă proces de proxenitism, inculpaţi fiind soţii Cătălin şi Andreea N., plus taximetristul ...

Incendiu la Volovăț. Șase echipaje de pompieri s-au luptat cu flăcările care au cuprins o casă
24/11/2024 18:47

Şapte echipaje de pompieri au intervenit, duminică după-amiază, pentru stingerea unui incendiu la o casă din localitatea Volovăţ, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ...

Expoziție în aer liber la Muzeul Unirii -  „Iași, oraș minunat”
24/11/2024 17:08

      Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi propune publicului expozitia in aer liber „Iasi, oras minunat” semnată de artistul fotograf Ozolin Dusa si organizată i ...

 Trotinetele electrice din Iași, între viteză, haos și revoluția mobilității urbane
24/11/2024 16:52

Trotinetele electrice au invadat străzile din Iasi cu o viteză ametitoare. În ultimii doi ani, mijloacele de transport usor si ecologic s-au transformat dintr-un trend urbanist inovator intr-un adevăra ...

Rugăciunea și tehnologia, între sacru și digital
24/11/2024 13:56

* intr-un univers dominat de algoritmi si notificări, unde smartphone-urile sunt extensii ale existentei noastre, rugăciunea isi găseste un nou loc * cei care altădată căutau linistea unei biserici sau in ...

Cei mai buni clarinetiști din lume vin la Iași
24/11/2024 13:39

Timp de o săptămană, Iasul va deveni centrul unei importante competittii - Concursul International de Clarinet, ajuns la editia a VII-a, care va reuni instrumentişti clarinetisti din intreaga lume. Competit ...

Endometrioza, boala invizibilă care schimbă vieți
24/11/2024 13:37

* in Romania, una din 10 femei sufera de endometrioză, iar 50% dintre femeile diagnosticate răman infertile * desi este o afectiune foarte răspandită, nu este foarte cunoscută, iar două din trei ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei