Expoziţii de azalee, camelii şi plante carnivore, în Grădina Botanică
Dimensiune font:
În luna februarie, ieşenii au ocazia să viziteze o expoziţie de plante exotice la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, din Iaşi. În perioada 4 -26 februarie, în compartimentele Complexului de Sere, pot fi admirate azalee şi camelii care impresionează prin diversitatea cromatică şi dimensiuni.
Astfel de exemplare pot fi întâlnite de obicei în cadrul amenajărilor din grădinile asiatice. Alături de azalee şi camelii se remarcă şi culorile frunzelor exemplarele de croton (Codiaeum variegatum). „Devenit o tradiţie în perioada hibernală, evenimentul se desfăşoară într-un spaţiu impregnat de coordonate specific asiatice, deoarece originea majorităţii plantelor, dar şi a elementelor cu valoare de simbol provin din această zonă cu o istorie îndelungată şi o cultură de referinţă la nivel mondial. Elementele de noutate vor fi remarcate în spaţiul expoziţional animat de numeroase elemente decorative realizate cu pasiune şi pricepere de peisagiştii care îngrijesc aceste plante, toate fiind integrate într-un design unitar cu influenţe care se regăsesc în filosofia japoneză a celor cinci elemente definite prin pământ, apă, foc, vânt şi spirit. O reprezentare peisageră a acestor elemente este sugerată cu ajutorul speciilor de plante decorative prin frunze cu care au fost realizaţi pereţii vegetali sau cu seminţe, fructe şi deşeuri vegetale cu care a fost realizată alegoria care sugerează spiritul”, spun reprezentanţii Grădinii Botanice.
Întreaga compoziţie poate fi considerată a fi un instantaneu specific vegetaţiei montane asiatice. Din mediile tropicale umede vor fi expuse specii de begonii, peperomii, ferigi, orhidee, cerceluşi, bromelii, iar din zonele aride se vor remarca cactuşii, dar şi plante suculente din genurile Agave, Aloe, Crassula, Euphorbia, Kalanchoe, Pelargonium, Sansevieria, Sedum.
Fascinante, dar mai puţin înţelese sunt mediile de viaţă în care se dezvoltă plantele cu nutriţie mixtă, cunoscute drept plante carnivore. Din această categorie sunt expuse în diorame exemplare din genurile Drosera (roua cerului), Pinguicula (foaie grasă), Nepenthes (cupa maimuţei) sau Sarracenia (planta ulcior). Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau