Fericire generală după prima probă a Simulării Evaluării Naţionale
Dimensiune font:
* pe parcursul a două ore, elevii au trebuit să rezolve cerinţele din două fragmente de text * unul din ele a fost realizarea rezumatului din „Dansul ursului”, de Ioan D.Sîrbu, al doilea text a fost un fragment din „30 de ani în faţă”, de Felix Ţopescu
La prima probă a Simulării Evaluării Naţionale, organizată în judeţul Iaşi de Ministerul Educaţiei, proba la Limba şi literatura română, au fost prezenţi 93,76% dintre elevii de clasa a VIII-a. Cea mai mare participare a fost în mediul urban.
Antonina Bliorţ, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar, a spus că în mediul urban a fost înregistrată o prezenţă de 96,2 la sută şi de 91,56 la sută în mediul rural.
Pentru 46 de elevi, cu diferite tipuri de deficienţe, care învaţă în 24 de unităţi de învăţământ s-au adaptat procedurile privind condiţiile de examen. De exemplu, a fost mărit timpul de lucru, un alt elev a avut nevoie de profesor de sprijin, iar alţii au avut nevoie de tipărirea subiectelor cu caractere mărite.
Pe parcursul a două ore, elevii au trebuit să rezolve cerinţele din două fragmente de text. Unul din ele a fost realizarea rezumatului din „Dansul ursului”, de Ioan D.Sîrbu, al doilea text a fost un fragment din „30 de ani în faţă”, de Felix Ţopescu.
Elevii au trebuit să răspundă la nouă întrebări de limbă, pe baza celor două texte la prima vedere, şi să rezolve opt cerinţe de gramatică a limbii române.
La ieşire, mulţi dintre elevi au ieşit mulţumiţi din sala de examen, iar unii dintre ei au spus că vor lua note de peste 9. „Pentru cine a învăţat, aceste subiecte nu au fost dificile. Au fost de nivel mediu. Cred că voi lua peste 9”, a spus Codrin Florea.
Au fost şi elevi care s-ar mulțumi cu nota 6. „A fost aşa şi aşa. Am avut emoţii foarte mari. Nu mă aşteptam la astfel de subiecte. Mă mulţumesc cu un 6 şi sper ca la vară să iau notă mai mare”, a spus Alexandra Ionescu.
Simularea Evaluării Naţionale va continua azi, cu proba la Matematică. Rezultatele vor fi anunţate pe 29 martie. Spre deosebire de examenul de Evaluare din vară, la simulare rezultatele nu se pot contesta şi nu se pot trece în catalog decât în baza unei cereri scrise depuse din partea elevilor interesaţi.
Examenul propriu-zis va fi organizat pe 19 iunie, când absolvenţii de gimnaziu vor susţine prima probă scrisă, cea la limba şi literatura română. Pe 21 iunie va fi susţinut examenul la Matematică, iar pe 28 iunie vor fi afişate rezultatele. Contestaţiile se vor depune până pe 29 iunie, iar pe 4 iulie vor fi afişate rezultatele finale. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau