Fermierii au blocat ieșirea din Iași

protest1-IS

Dimensiune font:

| 15-01-2024 14:49

 Peste 200 de fermieri și-au lăsat treburile și au ieşit la un protest cu tractoarele și alte utilaje agricole, dorind să fie alături de colegii lor din țară * traficul a fost infernal între rondul giratoriu Carrefour şi rondul giratoriu din  Leţcani * cinci kilometri au fost străbătuți în 50 de minute * motivele protestului sunt legate de nesiguranța pieței agricole, de scumpirile din ultima perioadă, dar și de concurența făcută de mărfurile din Ucraina

Problemele din agricultură i-au scos ieri în stradă pe fermieri. Peste 200 de fermieri și-au lăsat treburile și au ieşit în stradă cu tractoare și alte utilaje agricole, dorind să fie alături de colegii lor din țară. Ei spun că în decursul timpului atât fermierii din agricultură, cât și transportatorii au avut de suferit și au ajuns în pragul falimentului. De asemenea, ei sunt nemulțumiți că nu își mai pot vinde produsele din cauza invaziei mărfurilor din Ucraina. O altă nemulțumire a protestatarilor de la Iași este cea legată de blocajul care există în portul Constanța.

Este un protest spontan al tuturor fermierilor din judeţ. Nu e organizat de nimeni. Fiecare a tras linie şi şi-a văzut situaţia economică a fermei pe care o coordonează şi a ajuns la concluzia că nu mai putem. S-au acumulat de-a lungul timpului probleme cu care se confruntă atât transportatorii, cât şi agricultorii. Avem o listă de revendicări. Reprezentanţii noştri sunt la Bucureşti, pentru a rezolva o parte din doleanţe şi a negocia problemele cu care se confruntă agricultorii, care au ajuns în pragul falimentului, spune Ion Noțingher, fermier din Lețcani.

Vorbe în vânt și nesiguranță 

Tiberiu, un alt fermier, spune că a ieșit în stradă pentru că s-au adunat foarte multe probleme la care Ministerul Agriculturii nu a venit cu soluţii. Mărirea de taxe a fost ultima picătură care ne-a determinat să ieșim în stradă. Avem 14 revendicări punctuale. Nu vorbim neapărat de creşterea RCA sau alte cheltuieli. La o ieşire neorganizată în stradă, cum e şi aceasta, sunt oameni care au tendinţa de a cere mai mult, lucruri exagerate. Eu personal vreau lucruri de bun simţ şi consider că mesajul transmis de Forumului Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România, care nu e organizatorul acestui protest, este unul de bun simţ. Cred că ministerul ar putea să găsească rezolvare la problemele punctuale, care au fost aduse la cunoştinţa ministrului de aproape un an, dar nu s-au găsit soluţii”, spune  Tiberiu Stan.

La fel ca alţi fermieri, și el s-a săturat de promisiunile şi tergiversările guvernanţilor.

Avem nevoie de certitudine şi stabilitate în activitatea pe care o desfăşurăm, pentru a putea fi profitabili. Dorim promisiuni concrete, cu termene rapide pentru că este o situaţie dificilă. E un context greu, seceta şi războiul (din Ucraina - n.r), s-au lăsat greu pe spatele fermierilor. În aceste condiţii, chiar e  nevoie de soluţii de bun simţ, practice şi rapide.  Ne dorim un fond de garantare a riscului. În condiţiile în care s-au purtat enorm de multe discuţii în ultimii ani, nu s-a întâmplat nimic. Singurul lucru care s-a întâmplat a fost că s-a luat 3% din subvenţia fermierilor. Nu avem legislaţie care să ne spună cum se vor întoarce aceşti bani în buzunarele fermierilor. E o chestie de corectitudine şi de practică. Ne dorim planuri concrete pentru irigaţii. Ne dorim un răspuns concret şi urgent la politica europeană, cu privire la GAEC 7 şi GAEC 8. Anul agricol a început din septembrie, dar noi nu ştim ce trebuie să facem în câmpurile noastre. Va trebui să lăsăm 5% din terenurile noastre necultivate? Europa aşa spune, iar ministrul nu ne dă un răspuns clar, mai spune Tiberiu Stan.

Taxele mari, veșnica problemă 

Mărirea de taxe a determinat şi alţi fermieri agricultori şi transportatori să iasă în stradă. De-a lungul timpului s-au acumulat probleme atât pentru transportatori, cât şi pentru agricultori. În primul rând, lipsa resurselor financiare care să compenseze o parte din pierderile suferite de agricultori sau transportatori. În acelaşi timp, se preconizează că în viitorul apropiat vor fi creşteri la combustibili, rovinietă, asigurări, dar noi nu le mai putem suporta. Efectiv, situaţia noastră economică nu ne permite să suportăm cheltuieli mai mari. Începând din 2022 preţurile au înregistrat o descreştere constantă. Între timp, ne afliem pieţei mondiale, pieţei europene, unde preţurile nu sunt dictate de noi. Pe de altă parte, costurile de producţie sunt ridicate din cauza produselor pe care le introducem în manoperă: motorină, îngrăşămite (în 2022 preţul a crescut de trei ori mai mult). După trei ani de secetă, efectiv nu mai putem susţine această activitate agricolă, a spus Ion Popa.

Protestele fermierilor vor continua şi în zilele următoare, dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate.

Scandalul se extinde

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) a anunţat că vor iniţia de urgenţă demersurile pentru organizarea unui protest autorizat la nivel naţional dacă Ministerul Agriculturii nu le soluţionează revendicările. Pe lista de solicitări este menţionată plata către toţi fermierii în regim de urgenţă a subvenţiilor APIA - plăţi directe şi plăţi compensatorii, iar termenul este 31 ianuarie 2024 pentru schemele care nu ţin de alte termene. Asociaţia a făcut referire la derogarea GAEC 7 (rotaţia culturilor) şi GAEC 8 (lăsarea a 4% din suprafaţa fermei teren necultivat) solicitând clarificarea condiţiilor în care se aplică sau nu se aplică cele două GAEC-uri începând cu anul de cerere 2023 - 2024, termenul fiind 23 ianuarie 2024.

Pe listă se mai află compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectaţi de importurile din Ucraina şi reintroducerea taxelor vamale pentru mărfurile de origine ucraineană. Se mai cere compensarea costului energiei folosite pentru irigaţii (termen: 31 ianuarie 2024), reintroducerea facilităţilor fiscale pentru salariaţii din agricultură (termen: 30 iunie 2024), clarificarea legislaţiei pentru plata ANT (Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii) şi SCZ (Sprijinul Cuplat în Zootehnie) în zootehnie, începând cu anul de cerere 2023 (termen: 31 ianuarie 2024) şi sprijin pentru sectorul de vaci de lapte printr-un ajutor de minimis pentru achiziţia de viţele (termen: 31 martie 2024).

Printre revendicări se mai află: plata subvenţiilor pe baza unor dovezi privind activitatea agricolă pentru combaterea încasării sumelor APIA de către persoane care nu fac agricultură, cu termen de implementare 29 februarie 2024.

Laura RADU, Maria STANCU

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„AMPRENTE” – Imersiuni Vizuale pe simeze, la Muzeul Unirii din Iași
17/05/2024 09:04

  În perioada 19 - 26 mai 2024, Muzeul Unirii din Iasi va găzdui o expozitie colectivă, intitulată „AMPRENTE” – Imersiuni Vizuale, organizată de Asociatia „Excelentă pe ...

 O nouă premieră la Opera Iași. Se pot cumpăra bilete!
17/05/2024 08:50

Opera Natională Romană din Iasi pune in vanzare astăzi, la ora 12:00, biletele de intrare la ultimele spectacole ale stagiunii 2023-2024.  Stagiunea se va incheia cu o nouă premieră, „Turandot& ...

 Complexul Național Muzeal „Moldova” nu va participa la Noaptea Muzeelor
16/05/2024 19:16

Tot mai multe institutii de cultură din tară anuntă că nu vor participa la editia aniversară a evenimentului „Noaptea muzeelor”. La Iasi, angajatii Complexului Muzeal National „Moldova&r ...

Răsturnare de situație în accidentul care a generat Legea Anastasia
16/05/2024 16:02

Femeia care a accidentat-o mortal pe Anastasia, o fetiţă de 4 ani, evenimentul avand loc in comuna Scobinţi din judeţul Iaşi, a fost trimisă in judecată şi pentru ucidere din culpă. Potrivit unui comu ...

ATN Show, nou concept de spectacol marca Ateneul Național din Iași
16/05/2024 15:01

 Iesenii sunt invitati marti, 21 mai, de la ora 19.00, in Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” al Ateneului iesean, la cel mai nou proiect de improvizatie intitulat ATN Show, cu alte cuvinte ...

„Recital Classic”, prima ediție la Petran Music School
16/05/2024 14:39

Petran Music School, impreună cu Asociatia Excelentă pe Portativ si Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi organizează prima editie a „Recitalului Classic”, un eveniment dedicat dez ...

Povestea genții Lady Dior, spusă la Iași
16/05/2024 14:27

Cea de-a patra editie a Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din UE, transformă clădirea-monument Baia Turcească, ridicată la finele secolului XIX si recent rea ...

Lotul „Mavromati” nu scapă de arestul la domiciliu
16/05/2024 12:24

Fostul manager al Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botosani, medicul Monica Adăscăliţei, rămane in arest la domiciliu pentru incă 30 de zile. Aceeaşi decizie a fost luată şi in cazul a i ...

COMUNA FĂLCIU, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului  „Înființare centre sociale pentru persoane vârstnice în comuna FĂLCIU, județul VASLUI
16/05/2024 10:46

   COMUNICAT DE PRESĂ   Data: 16.05.2024  COMUNA FĂLCIU, in calitate de beneficiar, anuntă finalizarea proiectului  „Înfiintare centre sociale pentru perso ...

COMUNA FĂLCIU, beneficiar, anunță finalizarea proiectului „construire corp nou și dotare Liceu Tehnologic „DIMITRIE CANTEMIR”, comuna FĂLCIU, județul VASLUI”
16/05/2024 10:35

  COMUNICAT DE PRESĂ Data: 16 mai 2024 COMUNA FĂLCIU, ÎN CALITATE DE BENEFICIAR, ANUNTĂ FINALIZAREA PROIECTULUI „CONSTRUIRE CORP NOU SI DOTARE LICEU TEHNOLOGIC „DIMITRIE CANTEMI ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei