Fermierii au blocat ieșirea din Iași

protest1-IS

Dimensiune font:

| 15-01-2024 14:49

 Peste 200 de fermieri și-au lăsat treburile și au ieşit la un protest cu tractoarele și alte utilaje agricole, dorind să fie alături de colegii lor din țară * traficul a fost infernal între rondul giratoriu Carrefour şi rondul giratoriu din  Leţcani * cinci kilometri au fost străbătuți în 50 de minute * motivele protestului sunt legate de nesiguranța pieței agricole, de scumpirile din ultima perioadă, dar și de concurența făcută de mărfurile din Ucraina

Problemele din agricultură i-au scos ieri în stradă pe fermieri. Peste 200 de fermieri și-au lăsat treburile și au ieşit în stradă cu tractoare și alte utilaje agricole, dorind să fie alături de colegii lor din țară. Ei spun că în decursul timpului atât fermierii din agricultură, cât și transportatorii au avut de suferit și au ajuns în pragul falimentului. De asemenea, ei sunt nemulțumiți că nu își mai pot vinde produsele din cauza invaziei mărfurilor din Ucraina. O altă nemulțumire a protestatarilor de la Iași este cea legată de blocajul care există în portul Constanța.

Este un protest spontan al tuturor fermierilor din judeţ. Nu e organizat de nimeni. Fiecare a tras linie şi şi-a văzut situaţia economică a fermei pe care o coordonează şi a ajuns la concluzia că nu mai putem. S-au acumulat de-a lungul timpului probleme cu care se confruntă atât transportatorii, cât şi agricultorii. Avem o listă de revendicări. Reprezentanţii noştri sunt la Bucureşti, pentru a rezolva o parte din doleanţe şi a negocia problemele cu care se confruntă agricultorii, care au ajuns în pragul falimentului, spune Ion Noțingher, fermier din Lețcani.

Vorbe în vânt și nesiguranță 

Tiberiu, un alt fermier, spune că a ieșit în stradă pentru că s-au adunat foarte multe probleme la care Ministerul Agriculturii nu a venit cu soluţii. Mărirea de taxe a fost ultima picătură care ne-a determinat să ieșim în stradă. Avem 14 revendicări punctuale. Nu vorbim neapărat de creşterea RCA sau alte cheltuieli. La o ieşire neorganizată în stradă, cum e şi aceasta, sunt oameni care au tendinţa de a cere mai mult, lucruri exagerate. Eu personal vreau lucruri de bun simţ şi consider că mesajul transmis de Forumului Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România, care nu e organizatorul acestui protest, este unul de bun simţ. Cred că ministerul ar putea să găsească rezolvare la problemele punctuale, care au fost aduse la cunoştinţa ministrului de aproape un an, dar nu s-au găsit soluţii”, spune  Tiberiu Stan.

La fel ca alţi fermieri, și el s-a săturat de promisiunile şi tergiversările guvernanţilor.

Avem nevoie de certitudine şi stabilitate în activitatea pe care o desfăşurăm, pentru a putea fi profitabili. Dorim promisiuni concrete, cu termene rapide pentru că este o situaţie dificilă. E un context greu, seceta şi războiul (din Ucraina - n.r), s-au lăsat greu pe spatele fermierilor. În aceste condiţii, chiar e  nevoie de soluţii de bun simţ, practice şi rapide.  Ne dorim un fond de garantare a riscului. În condiţiile în care s-au purtat enorm de multe discuţii în ultimii ani, nu s-a întâmplat nimic. Singurul lucru care s-a întâmplat a fost că s-a luat 3% din subvenţia fermierilor. Nu avem legislaţie care să ne spună cum se vor întoarce aceşti bani în buzunarele fermierilor. E o chestie de corectitudine şi de practică. Ne dorim planuri concrete pentru irigaţii. Ne dorim un răspuns concret şi urgent la politica europeană, cu privire la GAEC 7 şi GAEC 8. Anul agricol a început din septembrie, dar noi nu ştim ce trebuie să facem în câmpurile noastre. Va trebui să lăsăm 5% din terenurile noastre necultivate? Europa aşa spune, iar ministrul nu ne dă un răspuns clar, mai spune Tiberiu Stan.

Taxele mari, veșnica problemă 

Mărirea de taxe a determinat şi alţi fermieri agricultori şi transportatori să iasă în stradă. De-a lungul timpului s-au acumulat probleme atât pentru transportatori, cât şi pentru agricultori. În primul rând, lipsa resurselor financiare care să compenseze o parte din pierderile suferite de agricultori sau transportatori. În acelaşi timp, se preconizează că în viitorul apropiat vor fi creşteri la combustibili, rovinietă, asigurări, dar noi nu le mai putem suporta. Efectiv, situaţia noastră economică nu ne permite să suportăm cheltuieli mai mari. Începând din 2022 preţurile au înregistrat o descreştere constantă. Între timp, ne afliem pieţei mondiale, pieţei europene, unde preţurile nu sunt dictate de noi. Pe de altă parte, costurile de producţie sunt ridicate din cauza produselor pe care le introducem în manoperă: motorină, îngrăşămite (în 2022 preţul a crescut de trei ori mai mult). După trei ani de secetă, efectiv nu mai putem susţine această activitate agricolă, a spus Ion Popa.

Protestele fermierilor vor continua şi în zilele următoare, dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate.

Scandalul se extinde

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) a anunţat că vor iniţia de urgenţă demersurile pentru organizarea unui protest autorizat la nivel naţional dacă Ministerul Agriculturii nu le soluţionează revendicările. Pe lista de solicitări este menţionată plata către toţi fermierii în regim de urgenţă a subvenţiilor APIA - plăţi directe şi plăţi compensatorii, iar termenul este 31 ianuarie 2024 pentru schemele care nu ţin de alte termene. Asociaţia a făcut referire la derogarea GAEC 7 (rotaţia culturilor) şi GAEC 8 (lăsarea a 4% din suprafaţa fermei teren necultivat) solicitând clarificarea condiţiilor în care se aplică sau nu se aplică cele două GAEC-uri începând cu anul de cerere 2023 - 2024, termenul fiind 23 ianuarie 2024.

Pe listă se mai află compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectaţi de importurile din Ucraina şi reintroducerea taxelor vamale pentru mărfurile de origine ucraineană. Se mai cere compensarea costului energiei folosite pentru irigaţii (termen: 31 ianuarie 2024), reintroducerea facilităţilor fiscale pentru salariaţii din agricultură (termen: 30 iunie 2024), clarificarea legislaţiei pentru plata ANT (Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii) şi SCZ (Sprijinul Cuplat în Zootehnie) în zootehnie, începând cu anul de cerere 2023 (termen: 31 ianuarie 2024) şi sprijin pentru sectorul de vaci de lapte printr-un ajutor de minimis pentru achiziţia de viţele (termen: 31 martie 2024).

Printre revendicări se mai află: plata subvenţiilor pe baza unor dovezi privind activitatea agricolă pentru combaterea încasării sumelor APIA de către persoane care nu fac agricultură, cu termen de implementare 29 februarie 2024.

Laura RADU, Maria STANCU

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Femei care schimbă satul. Antreprenoarele ce cultivă vise
19/11/2024 16:49

Pe o vale ascunsă intre dealuri, la Tăcuta, Ioana, o tanără de 35 de ani, a construit un mic imperiu al gastronomiei traditionalei. Crescută intr-o familie unde rolurile erau bine definite – bărbatu ...

Educația sexuală în școli, cheia pentru un viitor informat sau subiect tabu?
19/11/2024 16:41

Clopotelul sună schimbare in scolile din Romania. Subiectul educatiei sexuale in programa scolară a devenit un teren fertil pentru dezbateri, emotii puternice si, uneori, lupte ideologice. Este oare timpul s ...

  Livrat la ușă, revoluția platformelor de livrare și prețul ascuns al comodității
19/11/2024 15:21

Pandemia de COVID-19 a accelerat adoptarea serviciilor de livrare, iar expansiunea lor pare să nu dea semne de incetinire. În Romania, platforme precum Glovo, Bolt Food, Tazz sau Uber Eats au devenit ind ...

De la vise, la joburi cool
19/11/2024 14:44

La Colegiul National „Emil Racovită” din Iasi, atmosfera a fost cu totul specială astăzi. Peste 120 de elevi au lăsat deoparte manualele si timp de oră au fost invitati să participe la o căl ...

  Concerte de Vivaldi, Mozart și Beethoven în trei comune ieșene
19/11/2024 14:01

  Elevi din zone cu acces redus la cultură din judetul Iasi se vor bucura de trei recitaluri sustinute de formatii camerale formate din studenti si absolventi ai Facultătii de Interpretare, Compozitie ...

Ziua Mondială a Filosofiei, la Muzeul „Poni-Cernătescu”
19/11/2024 13:42

  Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, in parteneriat cu Asociatia „Noua Acropolă” – Filiala Iasi ...

  Capodopere ale muzicii clasice, oferite de Filamornica „Moldova”
19/11/2024 13:39

Filarmonica „Moldova” din Iasi invită publicul să se bucure de două seri exceptionale de muzică simfonică in luna noiembrie, desfăsurate in atmosfera elegantă a Casei de Cultură a Studentilo ...

Revoluția roboților redefinește piața muncii la Iași
19/11/2024 13:35

La Iasi, oras unde traditia si modernitatea se intrepătrund, schimbările tehnologice incep să contureze un viitor in care masinile si inteligenta artificială devin tot mai prezente in viata de zi cu zi. &Ic ...

UAT Comuna AGĂȘ anunță finalizarea proiectului  “Extindere, reabilitare, dotare și construire teren de sport la școala gimnazială din sat AGĂȘ, Comuna AGĂȘ, județul BACĂU”,
19/11/2024 13:06

 COMUNICAT DE PRESĂ  19 noiembrie 2024 FINALIZAREA PROIECTULUI EXTINDERE, REABILITARE, DOTARE SI CONSTRUIRE TEREN DE SPORT LA SCOALA GIMNAZIALĂ DIN SAT AGĂS, COMUNA AGĂS, JUDETUL BACĂU ...

Incendiu devastator în Botoşani: Casă, bucătărie de vară şi adăpost de animale, mistuite de flăcări
19/11/2024 10:17

Un incendiu violent a mistuit, marţi dimineaţă, o intreagă gospodărie din localitatea Suharău, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani Potrivit acestora, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei