Fermierii se revoltă
Dimensiune font:
Fermierii din judeţul Iaşi şi din alte judeţe sunt extrem de nemulţumiţi de faptul că marfa lor nu mai are loc pe pieţe din cauza cerealelor din Ucraina. Totodată, aceștia se plâng că seceta severă le aduce pierderi de zeci de milioane de euro. Sunt motive pentru care fermierii se pregătesc să iasă în stradă, vineri, considerând că le sunt încălcate drepturile.
Fermierii din zona Moldovei se plâng că au ajuns la capătul puterilor din cauza faptului că preţul mic la cereale, care a apărut după sufocarea pieţei cu produse din Ucraina, le-a adus pierderi de milioane de euro. Aceștia au rămas cu depozitele pline acum, cu două luni înainte de a începe o nouă campanie agricolă, motiv pentru care vor ieși în stradă, la proteste. „Demersul este menit să evidențieze perspectivele limitate de soluționare a situației generate, îndeosebi, de concurența neloială provocată de fluxurile necontrolate de marfă de proveniență ucraineană. Practic, eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina a exportat, în plan comercial, efectele războiului în țările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forțarea ritmului fluxurilor de marfă”, declară membrii Asociației „Grânarii” Iași.
Asociația lansează un apel la reacție pentru celelalte organizații și asociații de fermieri, precum și pentru orice fermier din România, să se alăture protestului. Acțiunile de protest vor avea loc vineri, 7 aprilie 2023, în mai multe localități din România.
Acțiunea de protest a Asociației „Grânarii” Iași se va derula în proximitatea Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Siret, județul Suceava, în intervalul orar 12-15, în deplină sincronizare cu organizațiile naționale de profil agricol.
„Protestul nu este împotriva fermierilor din Ucraina”
„Nu facem acest protest împotriva fermierilor din Ucraina. Noi vrem să tragem un semnal de alarmă pentru a fi luate măsurile necesare cât mai curând posibil care se impun. Adică să nu se mai tergiverseze, să nu ni se mai spună că trebuie înfiinţate comisii pentru a afla ce impact are războiul din Ucraina. A trecut un an de la izbucnirea lui, iar noi fiind la graniţă are un impact devastator asupra fermierilor români. Pierderile sunt foarte mari pentru că vin la pachet cu seceta cumplită şi importurile masive din Ucraina. Efectiv au invadat piaţa din România. Totodată, nu au respectat regulile de a produce. Noi am respectat regulile impuse de Uniunea Europeană. Pierderile sunt foarte mari. De exemplu, la secetă pierderile sunt între 30 şi 80 la sută, în funcţie de de zona fiecăruia. Iar la produsele venite, pierderile sunt numai la porumb sunt de 600-700 milioane de euro. Nu mai spun că vin preţuri la input-uri de trei ori mărite. În toamnă am cumpărat complexele de toamnă la 6-7000 de lei/tonă, ureea la 5.200-5.300 lei. Eu la ce preţ să produc un kilogram de grâu?”, a spus Cătălin Furnică, un fermier din judeţul Vaslui.
Agricultorii mai sunt nemulţumiţi şi de faptul că nu au fost acordate despăgubiri pentru pierderile suferite din cauza secetei, iar culturile au de suferit tot mai mult din cauza lipsei apei în sol. „Au crescut inputurile enorm de mult prin aducerea de importuri. Au scăzut preţurile noastre enorm de mult prin eliminarea taxelor vamale. În loc să vină cu metode de protecţie şi de control dintr-o ţară care e în război, şi poate să vină cu enorm de multă marfă stricată”, a spus Tiberiu Stan, un fermier judeţul Iaşi.
2022, an dezastruos care a dus la dublarea preţurilor
Fermierii au declarat că pierderile mari vin după ce anul 2022 s-a dovedit a fi un an dezastruos, iar preţul de producţie pentru un kilogram de grâu s-a dublat. „Nici până la această dată nu avem o soluţie, nu avem ceritudinea că o să primim sumele respective, deşi o parte din bani au fost aprobaţi prin bugetul naţional. Cât s-au gândim politicienii să ne pună nouă, agricultorilor, să ne prindă în buget? Suma de 300.000 de lei. E o sumă foarte mică. E o sumă derizorie, având în vedere că sunt foarte mulţi fermieri care s-au confruntat cu problema achiziţiei inputurilor majorate de 20%, cu a îngrăşămintelor care s-au triplat, a motorinei care a fost 10 lei. Pentru a-şi acoperi investiţia, un fermier ar fi trebuit să vândă un kilogram de grâu, un kilogram de porumb, cu 1,4 -1,45 de lei per kilogram”, a spus Ion Notingar, fermier din judeţul Iaşi.
Agricultorii spun că din cauza secetei în unele zone din judeţul Iaşi sau ale Moldovei au fost afectate între 60 şi 100 la sută culturile înfiinţate în primăvara anului trecut. Ei nu ştiu încă dacă vor fi despăgubiţi şi cum vor reuşi să se descurce în continuare. De asemenea, lipsa unei poliţe de asigurare pentru secetă nu face decât să suplimenteze durerile celor care au culturi şi care spun că nu primesc ajutor atunci când îl solicită, de la instituţiile competente. „Dacă în perioada imediat următoare nu se vor completa rezervele vom avea din nou un an secetos şi fără modalităţi concrete de a asigura stabilitatea financiară a unei ferme. Preţul de vânzare nu este corelat cu costurile de producţie. În acest moment bursa este într-o situaţie defavorabilă pentru noi. Problema este că vom vinde ieftin când am produs la cel mai mare cost de până acum. Iar asta va impacta foarte mult fermierii şi nu sunt soluţii pentru a asigura printr-o poliţă, sau ştiu prin ce alt mecanism, o stabilitate financiară. Ori, acesta este cel mai mare risc al unui femier”, a spus și Cristian Stoica, fermier din judeţul Iaşi. Laura RADU, Denisa PINTILIE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau