Festival de vin cu primul concurs de brânzeturi din România
Dimensiune font:
Se apropie luna mai și Iașul se pregătește să vibreze la multe evenimente cărora le dă valoare și care îi aduc consacrare, unul fiind festivalul „Vin la Cultură”. De la degustări delicioase la primul concurs de brânzeturi din țară și prezentări captivante de cărți gastronomice, evenimentul va oferi foarte multe surprize, o parte devoalate ieri de către somelierul Marian Timofti, fondatorul Federației Naționale a Degustatorilor Autorizați, într-o întâlnire ce și-a dorit a fi un preambul la evenimentul înscris pe agenda Florarului. „Vin la cultură, ca și celelalte evenimente pe care le organizăm în țară, au ca principal obiectiv educația enologică a consumatorului, prin masterclass-uri susținute de către producători sau de către somelieri. Un alt obiectiv este cel al promovării soiurilor autohtone, a vinurilor realizate din aceste soiuri și cramelor care le produc. Iașul se poate mândri cu singurul producător din România care are doar plantații de soiuri autohtone și care va avea mult de câștigat la export. Tot Iașul se poate mândri cu faptul că Feteasca Neagră, port drapelul soiurilor românești, a plecat de aici, de pe dealurile Uricani și s-a răspândit în toată țara, cucerind papilele și terenurile multor enologi renumiți. Al treilea obiectiv este acela de a susține consumul moderat de vin și asocierea lui cu preparatele gastronomice, motiv pentru care vom avea un masterclass demonstrativ. Știți, nu toate cărnurile albe merg cu vinul alb și nu toate cele roșii se potrivesc cu vinul roșu. Încercăm să îndrumăm consumatorii către plăcerea gustativă, nu către cea bahică, să consumăm vinul potrivit la preparatul potrivit și să nu lăsăm alcoolul să pună stăpânire pe reacțiile noastre. Încercăm să atragem tinerii către o lume care ne poate completa vocabularul, ne poate îmbogăți biblioteca de arome stocată în firidele cele mai ascunse ale creierului, lucru care nu poate duce decât la o evoluție pozitivă a individului. Cu alte cuvinte să dezvoltăm cultura vinului, deoarece VINUL FĂRĂ DE CULTURĂ NU-I DECÂT O BĂUTURĂ”. Acesta este și motivul pentru care evenimentul se numește Vin la cultură”, a spus Marian Timofti.
Inițiatorii pledează pentru o educație prin astfel de evenimente rafinate. „Cu cât reușim să atragem mai mulți expozanți, cu atât vinurile vor fi mai diversificate, chiar dacă sunt produse din același soi. Fiecare cramă are un terroir diferit, o altă expunere, o altă zonă geografică de apartenență, practic soiul plecat din Moldova și ajuns în Oltenia este o clonă a soiului, cu o altă exprimare aromatică, gustativă, practic este un alt vin. Noi, degustătorii, suntem fascinați de aceste exprimări ale vinului și căutăm de multe ori să degustăm vinuri din același soi, de la mai mulți producători, din zone diferite. Asta duce la o îmbogățire permanentă a înțelegerii soiului care, de multe ori, se armonizează foarte bine cu preparatele din zona respectivă”, a completat somelierul.
La evenimentul din luna mai vor fi invitați producători de vin din toate regiunile țării, dar și fabricanți de brânzeturi, urmând ca anul viitor să ajungă și mulți producători de salamuri și mezeluri, cu care se va încerca să se creeze simbioze de asociere cu vinurile. „Va fi o nebunie totală să vezi că un anumit salam merge foarte bine cu Fetească Neagră de pe Târnave, dar mai puțin bine cu Feteasca Neagră din Dobrogea, dintr-o zonă mai caldă. Toate acestea dau acea doză de incitare la cunoaștere – de ce da, de ce nu...?”, a râs Marian Timofti.
Din astfel de „dezbateri”, care de cele mai multe ori se transformă în discuții de lungă durată, se poate învăța modul de exprimare a vinului, se poate aprecia munca producătorilor, a enologilor. De la balconul din piața San Pietro, Papa Ioan Paul al Doilea a spus: „Fiecare om are dreptul la un pahar cu vin la masă!”, iar de atunci unele state din UE, care au o populație cu educație în domeniu, permit condusul la volan cu o alcoolemie de 0,5 la mie. Și nimeni nu bea mai mult, doar acel pahar la masă, pe care studiile medicale l-au definit Paradoxul francez pentru sănătate. În Bordeaux se mănâncă foarte multă carne de porc și grasă, dar nimeni nu este bolnav de boli coronariene, deoarece un pahar de vin la masa de prânz și la cină curăță vasele sanguine.
Pentru Iași, un astfel de eveniment completează imaginea și notorietatea fiindcă reușește să sprijine vinificatorii locali și să promoveze vinurile produse în regiune, în contextul unei competiții deloc de neglijat din industrie. Un astfel de eveniment – festival de vinuri, cu expozanți relevanți din zonă, mai mari sau mai mici, adresate nu doar cercurilor restrânse de cunoscători, ci și publicului larg, este extrem de prețios și important pentru ieșeni. „Oferă o bună oportunitate cramelor de a-și promova vinurile și de a propune și testa direct pe consumatorul final etichete noi. Dar, poate și mai important, ele atrag un segment semnificativ de public neofit, care abia întrezărește farmecul poveștilor spuse de o etichetă sau alta, dar care pare pregătit să facă pasul în lumea magică a vinului. Inițierea și educația tinerilor în cultura și civilizația vinului trebuie să fie vocația primordială a unui astfel de eveniment. Și Vin la cultură nu poate avea alt destin, știind că în spatele lui se află munca, stăruința, entuziasmul și pasiunea organizatorilor”, a spus în cadrul unui dialog derulat, ca preambul la evenimentul din mai, consulul onorific al Franței la Iași Radu Grădinaru, antreprenor și un pasionat al vinurilor de calitate, un ambasador al podgoriilor. Toți curioșii au ridicat un colț al mapei care ascundea lista surprizelor și au aflat că degustările de vin vor fi acompaniate de concursuri de brânzeturi, de lansări de cărți gastronomice și de dialoguri între oamenii care înțeleg cu adevărat conceptul de wellbeing.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau