Festivalul Străzii Lăpușneanu
Dimensiune font:
În perioada 15-17 septembrie, Ateneul Naţional din Iaşi aduce în prim-plan strada Lăpuşneanu, prin cea de-a V-a ediţie a Festivalului Străzii Lăpuşneanu.
Acest eveniment are ca scop reînvierea atmosferei fostei Uliţe Sârbeşti, cunoscută în trecut drept Strada Veseliei, şi readucerea la viaţă a străzii Lăpuşneanu.
Festivalul se va desfăşura pe parcursul a trei zile şi este dedicat tuturor categoriilor de vârstă. Programul cuprinde spectacole de teatru pentru copii, concerte live susţinute de artişti precum Andra Botez, Florin Ristei şi Cross Medio, dar şi un spectacol de Stand Up Comedy cu Edi Vacariu, câştigătorul emisiunii iUmor în 2020, şi Gabriel Dumitriu, finalist iUmor. De asemenea, vor avea loc concerte de jazz în grădina Muzeului Unirii şi spectacole de dans cu tineri artişti din şcolile de talente ieşene pe scena din faţa Cinematografului Trianon.
Directorul artistic al Ateneului Naţional din Iaşi, Gheoghiţă Rusu-Persic, a subliniat că această ediţie a festivalului aduce mai multe evenimente de calitate şi parteneriate extinse. „Faţă de ediţiile anterioare, acum am încercat să conturăm programul şi să ne axăm pe evenimente mai mari şi de mai multă calitate, bineînţeles, fără să le neglijăm pe celelalte. Am încercat să aducem mai mulţi artişti pe partea muzicală şi să extindem parteneriatele. Parteneriatul cu Uniunea Artiştilor Plastici ne aduce un atelier de sculptură. Vom avea două târguri, Târgul de Antichităţi şi Târgul de meşteşugari, din dorinţa noastră de a ne adresa publicului de toate vârstele şi de toate categoriile”, a precizat Gheoghiţă Rusu-Persic.
Strada Lăpuşneanu are o istorie bogată, remarcându-se începând cu anul 1873, când şi-a luat numele de la voievodul Alexandru Lăpuşneanu, care a mutat capitala Moldovei la Iaşi. Strada a devenit rapid un centru al diversităţii culturale şi etnice, atrăgând localnici şi turişti cu cofetării, magazine de lux şi anticariate. A fost un loc preferat pentru promenade de către toate categoriile sociale.
„E un sfârşit de săptămână şi e o invitaţie ca toţi cei care iubesc oraşul şi care simt româneşte pot să-şi dea întâlnire pe vechea Uliţă Sârbească, actuala Stradă Lăpuşneanu, o stradă a iubirii, o stradă a amintirilor, o stradă plină de istorie. Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iaşi, la Galeriile „Dumitru I. Grumăzescu”, are expoziţia „Napoleon I”. De asemenea, acolo o să puteţi să vă reîntâlniţi cu cel care a fost Dumitru I. Grumăzescu şi Ion Mitican, prin intermediul filmelor pe care noi le vom prezenta. Strada va fi veselă, plină de muzică, costume de epocă şi artă culinară, astfel încât acest festival să capete importanţă şi frumuseţe”, a declarat managerul Muzeului Municipal „Regina Maria” Iaşi, Aurica Ichim.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau