FOTO - NOAPTEA MUZEELOR 2020 LA ATENEUL NAȚIONAL DIN IAȘI

Afis NM 2020-Ateneul National din Iasi
Galeria Mică - Ateneul Național din Iași
Galeria Regala - ateneu

Dimensiune font:

| 14-11-2020 13:01

 

Într-un an în care nu puține au fost restricțiile în ceea ce privește organizarea evenimentelor cu public, Ateneul Național din Iași dorește să păstreze tradiția și specificul frumoaselor activități realizate în cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor”, cu respectarea tuturor prevederilor legale impuse de oficialități.
Astfel, mâine, 14 noiembrie 2020, în intervalul 19.00 – 21.00, aducem ieșenilor expoziții diverse, de la picturi și portrete caricaturizate cu diverse tematici, până la interpretări inedite ale unor manuscrise celebre sau icoane și obiecte de cult vechi, colecționate din mai multe zone ale țării.
Spațiile expoziționale care vor fi accesibile publicului sunt: Galeria Regală, Galeria Veche, Mica Galerie de Artă și Foaierul Ateneului. Va putea fi vizitată, de asemenea, și Capela Artiștilor, un loc plin de spiritualitate, de care se bucură instituția publică de cultură ieșeană.

În cadrul acestei ediții a evenimentului „Noaptea Muzeelor” 2020, la Ateneul Național din Iași, vor putea fi admirate:

- Galeria Regală – „Văzuți de Mălăele”, Expoziție cuprinzând 50 de picturi și portrete caricaturizate, cu diverse tematici, marca Horațiu Mălăele. Această expoziție remarcabilă a fost prezentată publicului ieșean în cadrul celei de-a XI-a ediții a Festivalului Serile Filmului Românesc.

- Galeria Veche – „Cultura Industriei Ieșene”, fotografii de Andrei Cucu.
Această expoziția de fotografie a fost realizată cu sprijinul artistului fotograf Andrei Cucu și cel al Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”.

- Mica Galerie de Artă – „Casa regală și Academia, instituții fundamentale ale națiunii române”.
Expoziție de fotografie, cu imagini inedite prezentându-i pe A.S.R. Principesa Sophia a României și Președintele Academiei Române Ioan-Aurel Pop, al cărei vernisaj a avut loc în anul 2019, la inaugurarea Salonului Marilor Români.

- Capela Artiștilor – „Biserica Satului din urmă cu 100 de ani.”
Ateneul Național din Iași este prima instituție de cultură din România care deține o capelă proprie, dedicată artiștilor, angajaților, dar și vizitatorilor instituției. Locul de rugăciune este închinat Sf. Filimon și Sf. Cecilia, protectorii artiștilor și a fost sfințită în anul 2019, de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei.
Interiorul locului de rugăciune are aspectul unei biserici de sat de acum 100 de ani, în care pot fi admirate icoane și obiecte de cult vechi, colecționate din mai multe zone ale țării.

- Foaierul Ateneului – „Interpretări la manuscrisul Reginei” | Antonela Corban.
„Expoziţia de ilustraţii realizate de Antonela Corban, aflată în foaierul Ateneului Naţional Iaşi, porneşte de la celebrul Manuscris pictat şi caligrafiat de Regina Maria, pe care aceasta l-a oferit Regelui Ferdinand în anul 1906. El este alcătuit din 50 de file de pergament, minuţios decorate şi montate într-o ferecătură de argint cu pietre preţioase, iar tehnica folosită este cea a guaşei. În cea mai mare parte, temele pictate în culori vii şi vibrante sunt cele florale: irişi, crini, genţiene, caprifoi, scaieţi, maci, brânduşe. Alături de ele, apare un element decorativ care se repetă, anume crucea - cu toate semnificaţiile sale, care este realizată în multe dintre variantele cunoscute: greacă, celtică, rusă, svastica (la 1906, acest simbol încă nu căpătase conotaţii negative, fiind prezent chiar şi pe coroana reginei). Toate compoziţiile sunt realizate în maniera Art Nouveau, stil pe care Regina Maria îl aprecia foarte mult.
În cadrul expoziţiei „Interpretări la Manuscrisul Reginei”, Antonela Corban a reluat temele florale şi motivele principale şi le-a reinterpretat într-o manieră personală, o îmbinare între pictura decorativă, acuarela botanică şi ilustraţia de carte. La rezultatul final a ajuns printr-o documentare minuţioasă, ce a avut ca subiect perioada numită Epoca de aur a ilustraţiei, în care lucrările reginei se încadrează foarte bine.
Întrucât la 29 octombrie se împlinesc 145 de ani de la naşterea ei, această expoziţie vine ca un gest de admiraţie al artistei faţă de un personaj remarcabil şi fascinant, aşa cum a fost Regina Maria.” (Antonela Corban, 2020)


- Salonul Marilor Români - doar ONLINE, în cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor” 2020 (www.ateneuiasi.ro/smr/)
Salonul Marilor Români s-a dezvoltat ca un proiect de constituire a unei colecții publice de obiecte de patrimoniu, aparținând unor mari personalități ale culturii române sau legate de viața și de opera acestora, prin care se dorește a promova, în rândul publicului larg, reperele relevante ale spațiului cultural și istoric românesc.
Colecția este caracterizată de inovație și atractivitate pentru public, de elementul educațional, de interdisciplinaritate și, nu în ultimul rând, conferă elemente de egalitate de șanse și de adresabilitate largă, atât din punct de vedere structural, cât și din punct de vedere social. În prezent, ea este deschisă publicului, după ce a fost inaugurată în data de 1 decembrie 2019, în prezența Președintelui Academiei Române, Excelența Sa acad. dr. Ioan Aurel Pop, cu ocazia Zilei Naționale a României.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:39

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Parsifal, arhetipul cavalerului
09/05/2024 16:42

  Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, in parteneriat cu Asociatia „Noua Acropolă” - Filiala Iasi, invi ...

Pregătiri pentru Titularizare. Sunt disponibile aproape 2.800 de posturi
09/05/2024 15:35

Sunt 2.677 de posturi disponibile in invătămantul preuniversitar iesean pentru anul scolar 2024-2025 care pot fi ocupate prin examenul de Titularizare. Însă, mai putin de 10% dintre acestea pot fi ocup ...

Primarul unei comune din Botoșani, singurul candidat la Primărie
09/05/2024 15:12

Situatie inedită in judeţul Botoşani, unde primarul unei comune este singurul candidat la Primărie la alegerile locale din 9 iunie. Primarul comunei Hănesti, Costel Matei, este singurul care şi-a depus ...

Turneul SoNoRo Conac ajunge în Casa Balș
09/05/2024 13:51

Turneul SoNoRo Conac ajunge in Casa Bals din Iasi pentru un concert care va avea loc luni, 20 mai 2024, de la ora 19:00. Concertul va fi sustinut de muzicienii Răzvan Popovici (violă), Ioan-Dragos Dimitriu (p ...

Regina Maria și Iașul. Strălucirea unei legături regale
09/05/2024 12:01

  De cateva zile, Palatul Braunstein sclipeste intr-o lumină blandă, care pare să străbată din timpuri demult apuse. Zidurile sale, păstrătoare de taine vechi, apără cu grijă o bijuterie car ...

A fost semnalată prezența viperelor pe dealurile dintre Tomești și Păun!
09/05/2024 09:49

* potrivit activistilor de mediu de la Asociatia „Codrii Iasului”, in această primăvară, tot mai multi drumeti au semnalat prezenta unui sarpe care, desi nu este considerat ca fiind unul veninos, ...

Activitate intensă pe șantierul Autostrăzii Moldovei
09/05/2024 09:34

* termenul de finalizare a lucrărilor pe tronsonul Mircesti - Pascani este de 30 de luni, ceea ce inseamnă că iesenii vor putea circula pe autostradă, in judet, cel mai devreme la finalul anului 2026 * valo ...

Bogdan Ota va lansa un nou album la Iași
09/05/2024 09:10

  Pianistul si compozitorul Bogdan Ota este artistul roman cu una din cele mai spectaculoase evolutii nationale si internationale. Un nume sonor in industria muzicală contemporană, el a vandut peste ...

Circulația pe strada Arcu, închisă timp de trei zile
09/05/2024 09:10

În perioada de 8 - 10 mai, intre orele 22 si 6, circulatia autovehiculelor pe str. Arcu, pe  tronsonul cuprins de la intersectia cu străzile Gavriil Muzicescu si Gandu, pană la intersectia cu str. ...

Finanțare pentru proiectele zonei rurale
09/05/2024 08:59

Consiliul Judeţean a deschis apelul de proiecte pentru cea de-a treia ediţie a Programului Judeţean de Dezvoltare Economico-Socială (PJES), prin care primăriile pot primi finanţare pentru construirea şi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei