FOTO - NOAPTEA MUZEELOR 2020 LA ATENEUL NAȚIONAL DIN IAȘI
Dimensiune font:
Într-un an în care nu puține au fost restricțiile în ceea ce privește organizarea evenimentelor cu public, Ateneul Național din Iași dorește să păstreze tradiția și specificul frumoaselor activități realizate în cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor”, cu respectarea tuturor prevederilor legale impuse de oficialități.
Astfel, mâine, 14 noiembrie 2020, în intervalul 19.00 – 21.00, aducem ieșenilor expoziții diverse, de la picturi și portrete caricaturizate cu diverse tematici, până la interpretări inedite ale unor manuscrise celebre sau icoane și obiecte de cult vechi, colecționate din mai multe zone ale țării.
Spațiile expoziționale care vor fi accesibile publicului sunt: Galeria Regală, Galeria Veche, Mica Galerie de Artă și Foaierul Ateneului. Va putea fi vizitată, de asemenea, și Capela Artiștilor, un loc plin de spiritualitate, de care se bucură instituția publică de cultură ieșeană.
În cadrul acestei ediții a evenimentului „Noaptea Muzeelor” 2020, la Ateneul Național din Iași, vor putea fi admirate:
- Galeria Regală – „Văzuți de Mălăele”, Expoziție cuprinzând 50 de picturi și portrete caricaturizate, cu diverse tematici, marca Horațiu Mălăele. Această expoziție remarcabilă a fost prezentată publicului ieșean în cadrul celei de-a XI-a ediții a Festivalului Serile Filmului Românesc.
- Galeria Veche – „Cultura Industriei Ieșene”, fotografii de Andrei Cucu.
Această expoziția de fotografie a fost realizată cu sprijinul artistului fotograf Andrei Cucu și cel al Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”.
- Mica Galerie de Artă – „Casa regală și Academia, instituții fundamentale ale națiunii române”.
Expoziție de fotografie, cu imagini inedite prezentându-i pe A.S.R. Principesa Sophia a României și Președintele Academiei Române Ioan-Aurel Pop, al cărei vernisaj a avut loc în anul 2019, la inaugurarea Salonului Marilor Români.
- Capela Artiștilor – „Biserica Satului din urmă cu 100 de ani.”
Ateneul Național din Iași este prima instituție de cultură din România care deține o capelă proprie, dedicată artiștilor, angajaților, dar și vizitatorilor instituției. Locul de rugăciune este închinat Sf. Filimon și Sf. Cecilia, protectorii artiștilor și a fost sfințită în anul 2019, de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei.
Interiorul locului de rugăciune are aspectul unei biserici de sat de acum 100 de ani, în care pot fi admirate icoane și obiecte de cult vechi, colecționate din mai multe zone ale țării.
- Foaierul Ateneului – „Interpretări la manuscrisul Reginei” | Antonela Corban.
„Expoziţia de ilustraţii realizate de Antonela Corban, aflată în foaierul Ateneului Naţional Iaşi, porneşte de la celebrul Manuscris pictat şi caligrafiat de Regina Maria, pe care aceasta l-a oferit Regelui Ferdinand în anul 1906. El este alcătuit din 50 de file de pergament, minuţios decorate şi montate într-o ferecătură de argint cu pietre preţioase, iar tehnica folosită este cea a guaşei. În cea mai mare parte, temele pictate în culori vii şi vibrante sunt cele florale: irişi, crini, genţiene, caprifoi, scaieţi, maci, brânduşe. Alături de ele, apare un element decorativ care se repetă, anume crucea - cu toate semnificaţiile sale, care este realizată în multe dintre variantele cunoscute: greacă, celtică, rusă, svastica (la 1906, acest simbol încă nu căpătase conotaţii negative, fiind prezent chiar şi pe coroana reginei). Toate compoziţiile sunt realizate în maniera Art Nouveau, stil pe care Regina Maria îl aprecia foarte mult.
În cadrul expoziţiei „Interpretări la Manuscrisul Reginei”, Antonela Corban a reluat temele florale şi motivele principale şi le-a reinterpretat într-o manieră personală, o îmbinare între pictura decorativă, acuarela botanică şi ilustraţia de carte. La rezultatul final a ajuns printr-o documentare minuţioasă, ce a avut ca subiect perioada numită Epoca de aur a ilustraţiei, în care lucrările reginei se încadrează foarte bine.
Întrucât la 29 octombrie se împlinesc 145 de ani de la naşterea ei, această expoziţie vine ca un gest de admiraţie al artistei faţă de un personaj remarcabil şi fascinant, aşa cum a fost Regina Maria.” (Antonela Corban, 2020)
- Salonul Marilor Români - doar ONLINE, în cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor” 2020 (www.ateneuiasi.ro/smr/)
Salonul Marilor Români s-a dezvoltat ca un proiect de constituire a unei colecții publice de obiecte de patrimoniu, aparținând unor mari personalități ale culturii române sau legate de viața și de opera acestora, prin care se dorește a promova, în rândul publicului larg, reperele relevante ale spațiului cultural și istoric românesc.
Colecția este caracterizată de inovație și atractivitate pentru public, de elementul educațional, de interdisciplinaritate și, nu în ultimul rând, conferă elemente de egalitate de șanse și de adresabilitate largă, atât din punct de vedere structural, cât și din punct de vedere social. În prezent, ea este deschisă publicului, după ce a fost inaugurată în data de 1 decembrie 2019, în prezența Președintelui Academiei Române, Excelența Sa acad. dr. Ioan Aurel Pop, cu ocazia Zilei Naționale a României.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau