GALERIE FOTO/VIDEO - Cum va arăta viitorul Spital Regional de Urgență
Dimensiune font:
Ministerul Sănătății a prezentat la Iași, în cadrul unei conferințe de presă, macheta viitorului Spital Regional de Urgență. Noua unitate medicală va fi un complex de 7 etaje, cu 850 de paturi, heliport și spații speciale pentru dezvoltarea profesională a medicilor și asistenților. Structurat pe șase secții, spitalul va reuni Centrul pentru cap și gât (99 paturi), Centrul toracic (104 paturi), Centrul abdominal (275 paturi), Centrul pentru articulaţii, coloană vertebrală și traumă (75 paturi), Centrul de medicină internă (135 paturi), Centrul pentru mamă și copil (76 paturi). „În primul an de funcționare estimăm că vor fi 47.500 de internări continue și peste 100.000 de urgențe”, a spus Cristina Gafton, director în cadrul Ministerului Sănătății. Proiectul va urmări îmbunătăţirea calității vieţii și bunăstării în regiune, dar și sporirea satisfacţiei și experienţei pacienţilor în ceea ce privește îngrijirea în centrele moderne și actualizate. Alături de unitatea medicală de la Iași vor mai fi construite încă două la Craiova și Cluj. „Până acum, 19 miniștri ai Sănătății au tot anunțat construirea de spitale regionale, însă proiectele au rămas pe hârtie. Ei bine, lucrurile se vor schimba. În paralel cu construcția Spitalului Regional de Urgențe Iași va fi realizată și viitoarea bretea de legătură cu Autostrada A8”, a spus președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.
De curând, ministrul Alexandru Rafila a dat ca sigur termenul de finalizare din 2027, precizând că spitalul de urgență de la Iași va fi primul din cele trei care va primi pacienți. Afirmația a fost reiterată și de prefectul Bogdan Cojocaru: „Din discuțiile pe care le-am avut atât cu reprezentanții Ministerului Sănătății, dar și cu cei care se ocupă de managementul acestui proiect, anul 2027 ar cam trebui să fie anul în care se finalizează proiectul și să putem să vedem primii beneficiari ai noului spital de urgență”.
Proiectul va aduce o îmbunătăţire a accesului populaţiei, în special pentru grupurile de pacienţi vulnerabili, la servicii de spital acut secundar și terţiar de înaltă calitate, o îmbunătăţire a standardelor clinice, eficienţei, rentabilităţii, calităţii și siguranţei și durabilității serviciilor spitalicești din judeţul Iași. „Sperăm ca în momentul în care spitalul regional va exista şi va funcţiona, toată lumea să fi în jurul pacientului, toate investigaţiile să fie în acelaşi loc, toate variantele terapeutice să fie în acelaşi loc, astfel încât timpul de reacţie, timpul în care se rezolvă atât diagnosticul cât şi tratamentul să fie unul mult mai scurt. Şi asta, pentru a scade mortalitatea, pentru a scădea complicaţiile, pentru a creşte gradul de confort. Şi e bine şi pentru colegii noştri. Acest tip de colaborare, de a lucra unul cu celălalt, toţi specialiştii, este cu siguranţă, şi e dovedit de multe studii, mult mai bun decât a comunica de la distanţă. Este mult mai bună implicarea interdisciplinară, pornind de la specialităţile medicale şi chirurgicale sau supraspecialităţi, astfel încât toată lumea să lucreze pentru un pacient sau câteva sute de pacienţi", a spus dr. Diana Cimpoeşu, şefa UPU-SMURD Iaşi.
Investiția însumează 670 de milioane de euro, fonduri care vor veni prin Programul Operațional Regional 2014-2020, la care se adaugă un împrumut de 250 de milioane de euro angajat de către Ministerul Sănătății pentru a co-finanța proiectul.
Maura ANGHEL, Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau