Greva continuă, deși numărul protestatarilor s-a înjumătățit
Dimensiune font:
* „Vom sta în grevă până când Nicolae Ciucă va înţelege că profesorii nu mai pot fi minţiţi. Ne-aţi dat vouchere, ne-aţi dat libere, ne-aţi dat prime. Noi vrem salarii... Nu vrem să mergem la şcoală în faţa elevilor şi să le spunem că suntem nişte învinşi. Nu facem compromisuri şi nu ne vindem pentru un voucher”, susține liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi, Laviniu Lăcustă
După minivacanţa de patru zile, profesorii au început a treia săptămână de grevă generală. Angajatii din învăţământul preuniversitar resping toate ofertele Guvernului. Ei susţin în continuare că nu se vor opri până când nu primesc majorări mai mari. În faţa Prefecturii din Iași, ieri, peste 2.000 de persoane şi-au strigat nemulţumirile.
Profesorii au venit cu pancarte, microfoane şi boxe ca să se facă auziţi mai bine din faţa Prefecturii. Ei au ocupat zona din faţa Prefecturii judeţului, iar circulaţia rutieră a fost blocată.
Manifestanţii au scandat printre altele „Nu cedăm”, „Unitate” și „Vrem respect”. În zona unde au protestat profesorii și alte categorii de personal din preuniversitar au fost mobilizate mai multe echipaje de poliție și jadarmerie, fără a fi înregistrate incidente.
Sindicaliștii din preuniversitar continuă bătălia cu guvernanții
Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, Laviniu Lăcustă a declarat în faţa celor câteva mii de manifestanţi că este o bătălie grea şi dificilă, dar cu toate acestea profesorii nu vor face compromisuri. „Această grevă va intra în cărţile de istorie. Depinde de noi cum vom intra, fie o facem ca pierzători, fie vom intra ca invingători. Asta suntem noi, învingători. Nu vrem să mergem la şcoală în faţa elevilor şi să le spunem că suntem nişte învinşi. Nu facem compromisuri şi nu ne vindem pentru un voucher”, a spus sindicalistul.
Laviniu Lăcustă susține că responsabilitatea pentru greva generală din învăţământul preuniversitar aparţine guvernului. „Suntem în stradă mai mulţi decât eram la început. Aveţi, domnule prim-ministru, obligaţia să rezolvaţi problema şi să soluţionaţi favorabil revendicările salariaţilor din învăţământ. Nu am venit aici pentru că ne-a mânat cineva din spate. Am venit aici pentru că fluturaşul pe care îl vedem la sfârşitul lunii ne spune că nu putem trăi cu aceşti bani. Ăsta este adevărul. Au crescut facturile, preţurile din hipermarketuri. Demnitatea şi respectul nu sunt doar vorbe. Trebuie susţinute şi cu bani”, a spus liderul USLIP Iaşi.
El a precizat că angajaţii din preuniversitar nu şi-au dorit această grevă dar au avertizat încă din luna decembrie a anului trecut că sunt nemulţumiri mari. „Această criză poate fi rezolvată în 30 de minute dacă exista voinţa politică necesară din partea reprezentanţilor guvernului. Vom sta în grevă până când Nicolae Ciucă va înţelege că profesorii nu mai pot fi minţiţi. Ne-aţi dat vouchere, ne-aţi dat libere, ne-aţi dat prime. Tot ceea ce nu au vrut voi ne-aţi oferit. Domnule Ciucă, noi vrem salarii. Nu peste 1 an, nu peste 2, acum vrem salarii. Ăsta este respectul pe care trebuie să ni-l arătaţi”, a spus preşedintele USLIP.
O fostă învăţătoare de la Şcoala din Tomeşti a urcat pe scena improvizată pe treptele Prefecturii şi a spus celor prezenţi la protest cât este de greu se descurcă cu o pensie lunară de 2.500 de lei. „După 40 de ani la şi alţii. În anul 2000 am fost la greva din Bucureşti. Atunci am spus câteva cuvinte. Văd că moda a perpetuat şi guvernanţii nu au băgat la cap că şi noi suntem aici. Astăzi guvernanţii, de la mic la mare, îşi împart talanţii cum vor fiecare, ş-apoi dau o fugă prin străinătăţuri de unde se încarcă cu multe fineţuri, căci de pe la noi pute, nu le place. Nu cedaţi”, a spus învăţătoarea pensionară.
Începe să scadă numărul protestatarilor din Educaţie
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, spune că pe zi ce trece tot mai mulţi protestatari renunţă la grevă. Dar procentul celor care sunt încă în grevă depăşeşte 52%.
Ligia Deca a anunţat că în urma întâlnirii avute ieri cu elevii, părinţii şi sindicaliştii s-a stabilit că în acest moment nu se impune modificarea datelor de desfăşurare a probelor examenelor naţionale. „În acest moment nu se impune modificarea datelor de desfăşurare a probelor examenelor naţionale. De asemenea, Ministerul Educaţiei a invitat reprezentanţii federaţiilor sindicale la o nouă întâlnire, pentru finalizarea negocierilor pe Contractul Colectiv de Muncă”, a transmis ministrul Educaţiei.
Părinţii susţin greva, dar vor examene naţionale
De cealaltă parte, reprezentantul părinţilor, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Iulian Cristache, consideră că greva personalului din învăţământ este îndreptăţită, dar că ar trebui găsită o soluţie de compromis astfel încât examenele naţionale să fie susţinute aşa cum este stabilit în calendarul Ministerului Educaţiei. „Aceşti profesori nemulţumiţi sunt umiliţi prin salarizare, în special. Un profesor debutant are 2.400 de lei. Totul trebuie să aibă o limită, iar limita înseamnă că trebuie să venim în sprijinul acestor copii astfel încât să dea examenele, în special cei care sunt deja pre-admişi la universităţile din spaţiul european şi nu numai. Să nu le punem stop unor viitoare cariere profesionale” , a spus Iulian Cristache. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau