Gripa aviară din Rusia amenință două județe din Moldova
Dimensiune font:
Un focar de gripă aviară a fost raportat în Rusia, ceea ce îl face primul caz uman de virus, au declarat astăzi surse oficiale. Șapte persoane au avut rezultate pozitive la testele pentru virusul H5N8 la o fermă de păsări din sudul Rusiei. Agentul patogen nu a fost raportat anterior la oameni. Au fost raportate focare în întreaga lume, dar de obicei se găsesc la păsările infectate sau bolnave. Dacă ajunge să infecteze omul, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că gripa aviară poate provoca moarte sau boli severe.
Oamenii de știință de la Centrul științific Vector au detectat gripa aviară în decembrie înainte de a raporta primele cazuri umane care prezintă simptomele gripei aviare, la OMS.
“Astăzi, vreau să vă informez despre o descoperire științifică importantă făcută de oamenii de știință de la Centrul Științific Vector. Cazurile au fost raportate acum la OMS pentru investigații suplimentare”, a spus Anna Popova, șefa organizației pentru sănătate publică din Rusia.
Fermele de păsări sunt primele verificate, pentru că, alături de păsări sălbatice, sunt principalele responsabile de răspândirea virusul gripei aviare în sistemul de sănătate publică. În România județul Tulcea este pe lista de alarmă a ministerului agriculturii și ministerului sănătății, Delta fiind un loc în care rațele sălbatice pot îmbolnăvi păsările de curte sau fermele de păsări. La acesta se adaugă Maramureș, Neamț, Suceava, aflate la granița de est.
Acest focar de gripă aviară semnalat de Anna Popova apare imediat după ce OMS a fost nevoită să acționeze în urma unei creșteri a epidemiei de Ebola în Guineea.
Peste 11.000 de vaccinuri au fost trimise acum în zona africană, a dezvăluit directorul OMS pentru Africa, Matshidiso Moeti. Alte 8.600 de vaccinuri vor fi expediate din Statele Unite pentru a ajuta la combaterea focarului.
Pe 14 februarie, șapte persoane s-au îmbolnăvit de vărsături, sângerări și diaree. Alte cinci persoane au murit de boală în urma focarului de Ebola. Izbucnirea din Guineea a avut loc la o săptămână după ce Republica Democrată Congo a raportat o reapariție a virusului.
Președintele SUA, Joe Biden, s-a angajat să sprijine eforturile de combatere a celor două epidemii. Vorbind la Conferința de securitate din München cu alți lideri mondiali, el a cerut un efort colectiv pentru a ajuta națiunile africane.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau