Iași, oraș al depresiei! Peste 5.000 de ieșeni au cerut sprijinul psihiatrilor, în câteva luni!

1depresia2

Dimensiune font:

| 04-10-2024 09:08

De la an la an, tot mai mulți ieșeni ajung la Institutul de Psihiatrie „Socola”, din Iași. Nu sunt neapărat mai bolnavi, dar nu se mai simt atât de rușinați de a recunoaște ca au o problemă și a cere ajutor de specialitate. De altfel, adresabilitatea mare se vede și în interesul tinerilor de a deveni psihiatri sau psihologi.  Peste 5.300 de pacienți au ajuns la camera de gardă de la „Socola” în primele luni ale acestui an și au fost diagnosticați cu depresie, mai bine de jumătate fiind femei. Cifrele sunt mari, ținând cont ca anul trecut au fost, în total, 7.700 astfel de cazuri.

„A crescut numărul de cazuri, dar și numărul de prezentări”

Vedem, așadar, un număr în creștere al celor care vin să ceară ajutor. „A crescut adresabilitatea pentru că cer ajutorul mai ales familiile. În ultimul an am întâlnit tineri ajunși în urgență pentru atac de panică și tulburări de anxietate. Încă există stigma, dar a scăzut numărul celor care sunt interesați că vor fi judecați de cei din jur. Mai sunt și cei care încă au păstrat această nevoie de a nu se afla, mai ales cei de peste 50 de ani. De multe ori îi auzim cu frază eu nu sunt nebun. Un pacient care nu doarme până la urmă e un pacient care are nevoie de ajutor. A crescut și numărul de cazuri și numărul de prezentări. Acceptă că au o problemă și sunt trimiși din ambulatoriu, ori de către medicul de familie și acceptă ajutorul”, spune dr. Raluca Modoranu, medic psihiatru la Institutul „Socola” din Iași.

Teama ca ar putea afla ceilalți rămâne

Deși numărul de prezentări la psihiatru crește, mulți pacienți preferă încă discreția. Cei mai mulți amânau prezentarea la medic de teama că ar putea fi considerați „nebuni” de ceilalți și marginalizați, ulterior. Cu toate acestea, decid să vină la medic.

O femeie de 67 de ani, din județ, care suferă de depresie a venit la Institutul „Socola”, chiar dacă copiii ei nu au văzut cu ochi buni acest lucru. A decis ca are nevoie de ajutor și nu a mai ținut cont de ce spune lumea.  „O boală grea, grea de nu poți spune în cuvinte, depresia asta. Din burtă m-a luat cu frică, palpitații. Amețeam, nu vedeam nimic. Nu puteam să mă ridic din pat sau să mănânc, nu mai făceam treabă. Am avut niște probleme cu niște rude și am ajuns așa. De astă vară am început. Un preot mi-a recomandat să merg la medic și am mers și am primit tratament și apoi mă simțeam bine și l-am întrerupt și după a venit iar depresia. Când am auzit că vin aici, copiii mi-au zis că sună urât, dar eu am zis că merg ca să mă fac bine. Sună urât, ziceau, că mă țin închisă, dar nu e așa. Oamenii nu înțeleg ce e aici. Și în comună, dacă te aude, zic că ești nebun și nu am zis la nimeni”, explică pacienta diagnosticată cu depresie.

Terapia la psiholog, o nouă modă

La psiholog apelează din ce în ce mai mulți oameni. Comunicarea de pe rețelele de socializare și promovarea beneficilor terapiei au făcut ca mulți să se prezinte din timp la specialist. Mulți apelează la terapie cu psihologi și evită astfel să ajungă direct pe mâinile psihiatrilor. Specialiștii recunosc faptul că,, în ultimii ani, deschiderea oamenilor spre terapie a crescut simțitor. „Decizia mea de a fi psiholog a fost luată de acum 25 de ani și a fost influențată de pasiunea mea de a discuta cu oamenii. De mică am observat că oamenii se confruntă cu diverse emoții distructive care îi făceau să aibă comportamente diferite. A fi psiholog e despre a fi uman, a asculta activ, a oferi ghidaj în situații critice. E o diferență foarte mare între ce era acum 25 de ani și ce e în prezent. În primul rând, vorbim de accesul la informație, care era restrâns acum 3 decenii, erau diverși indivizi cu concepții greșite față de cei cu afecțiuni psihologice și s-a creat și stigmatizarea mare a celor care cereau ajutor”, spune Irina Mitrea Iliescu, psiholog clinician în cadrul Institutului „Socola” din Iași.

Teama există și când vine vorba de psiho-terapie

Mulți preferă să vină în privat, pentru că li se pare mai discret. „Există o oarecare rușine în ceea ce privește identitatea lor personală. Le e rușine ca ceilalți să vadă că au o problemă. Mulți consideră că a veni la psiholog e despre a veni la psihiatrie sau a lua un tratament, ceea ce e fals. Sunt mulți care merg la privat. Mai ales mulți tineri și adolescenți avem. A crescut adresabilitatea în rândul tinerilor”, explică Irina Mitrea Iliescu, psiholog clinician în cadrul Institutului „Socola” din Iași.

Concurență record la Facultatea de psihologie

Și din partea tinerilor se vede o creștere a interesului de a deveni specialiști în domeniu. La fel cum la rezidențiat bătaia pe locurile în psihiatrie e mare, anul acesta s-a înregistrat un record privind numărul celor care au vrut să studieze, la facultate, psihologia. „Am avut o concurență foarte mare atât în sesiunea din iulie, cât și în cea din septembrie. În iulie, doar la psihologie am avut concurență de peste 7 candidați pe un loc, iar în română la psihologie învățământ la distanță am avut concurență de 26,7 candidați pe loc. Pe 8 locuri s-au înscris 200 de candidați. Am putea să remarcăm faptul că, în linii mari, avem două feluri de candidați. Absolvenții de liceu, care vor o carieră în domeniu, dar și cei care deja au o altă meserie, alte studii și vor o reconversie spre psihologiei. Dorința de a munci cu alți oameni îi face să vină spre psihologie”, spune conf.dr Cornelia Mairean, prodecan Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul UAIC Iași.

Statistici depresie

Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași arată că, în 2020, erau 4.720 pacienți diagnosticați și internați cu depresie, dintre aceștia aproape 3.000 erau femei. În 2021. numărul acestora a crescut la 5.803, anul următor a ajuns la aproape 6.000, iar anul trecut la aproape 7.700.

Maria STANCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Lucrări de modernizarea și extinderea la trei colegii din Iași
04/11/2024 22:51

* investitiile sunt realizate in cadrul programului PNRR - Componenta 15: Educatie, Investitia 10: Construirea si dezvoltarea unei retele-pilot de scoli verzi Primarul Mihai Chirica a semnat contractul de serv ...

Centrul Multifuncțional din zona Cicoarei, la un pas de finalizare
04/11/2024 22:50

* in cadrul centrului vor fi organizate spaţii pentru activităţi educative dedicate dezvoltării copiilor şi tinerilor care locuiesc in cartierul Cicoarei şi in zonele invecinate Lucrările la Centrul Mul ...

Zeci de instituţii ieşene, jefuite de trei mureşeni
04/11/2024 22:49

* aceştia au operat in intreaga ţară, cumpărau online vouchere de vacanţă, la un pic peste jumătate din preţ * le decontau apoi la cel real, dar beneficiarii nu ajungeau la vacanţele visate * in dosar ...

Tâlhăria, infracţiune gravă? La Iaşi, nici vorbă de aşa ceva!
04/11/2024 22:48

* in acest an, pe mesele judecătorilor ieşeni au ajuns, in total 576 dosare avand ca obiect infracţiunile de „talhărie” şi „talhărie calificată” * despre cele mai interesante, am ...

Schimbarea la față a Spitalului de Recuperare
04/11/2024 22:47

La Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi au fost livrate şi recepţionate, recent, echipamente medicale finanţate din bugetul local şi din veniturile proprii ale spitalului pentru Laboratorul de radiologie ...

TUIASI va avea cele mai moderne cămine din Iași
04/11/2024 22:46

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) a obtinut finantare, prin PNRR, pentru reabilitarea si eficientizarea energetică a trei cămine din Campusul „Tudor Vladimirescu&rdq ...

Prețul apartamentelor vechi, mai mare decât al celor noi, la Iași!
04/11/2024 22:45

* in octombrie, in Iasi, o garsonieră de 40 mp a avut un pret mediu de 66.413 euro, apartamentele cu două camere de 55 mp au costat 91.318 euro, iar apartamentele de 75 mp cu trei camere au ajuns la 124.524&n ...

Homeschooling, educație fără bariere
04/11/2024 13:17

Într-o lume in continuă schimbare, sistemele de educatie traditionale au inceput să fie puse sub semnul intrebării, iar homeschooling-ul – educatia la domiciliu – a devenit o alternativă d ...

Conferințele de la Ateneu, dialog între artă și știință
04/11/2024 12:58

Pe 9 noiembrie, la ora 18:00, Sala Unirii a Ateneului din Iasi va găzdui cea de-a III-a editie a proiectului cultural „Conferinte la Ateneu”, un eveniment care pune in dialog două domenii aparent ...

  Expoziție dedicată lui Alexandru Ioan Cuza, la Vaslui
04/11/2024 12:38

Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui va găzdui, in perioada 5 noiembrie 2024 -28 februarie 2025, expoziţia temporară „Alexandru Ioan Cuza 150”, organizată de Muzeul Naţional d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei