Iașul restrânge activitate în construcţii şi comerţ
Dimensiune font:
* cu toate astea, numărul locurilor de muncă vacante continuă să crească * tot mai multe joburi din sfera serviciilor * ceva semne bune şi din HoReCa * în continuare, multe oportunităţi pentru cei cu studii superioare şi pentru necalificaţi
Ultimul centralizator cu locurile de muncă vacante remis presei de către Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă arată destule schimbări ale trendului. În primul rând, pentru prima dată de la ieşirea din starea de urgenţă, asistăm la o scădere a numărului de posturi vacante în construcţii. Acum sunt disponibile doar 341, faţă de 356 câte erau săptămâna trecută. Oricum, acest domeniu rămâne lider detaşat în ce priveşte piaţa muncii.
Altă contracţie se înregistrează în comerţ. De la 41, la 34. Nici din industrie nu vin veşti mai bune, aici e nevoie de 48 persoane, faţă de 50 în intervalul precedent. Nimic noi în confecţii, tot 66 posturi disponibile, în continuare zero în asigurări şi transporturi. În schimb, veşti bune din HoReCa, unde, în afară de barmani, mai e nevoie de bucătari şi lucrători în bucătărie, precum şi din sfera serviciilor, altele decât cele enumerate. Aici creşterea e chiar spectaculoasă, 248 oferte de angajare faţă de 222, câte erau cu o săptămână în urmă.
În continuare, un procent însemnat din locurile de muncă vacante e rezervat celor cu studii superioare, aproape 11% din total. Astfel, absolvenţii de facultate se pot angaja ca agent de turism, analist resurse umane, asistent comercial, biolog, consilier juridic, contabil, designer pagini web, economist, inginer (CCIA, CFDP, energetician, instalaţii, mecanic), manager comercial, medic stomatolog, şef şantier, specialist marketing sau specialist în organizare.
Şi cei aflaţi la polul opus din punctul de vedere al şcolarizării au de unde alege. Necalificaţii îşi pot găsi de lucru în construcţii ori ca agenţi de securitate, ambalator manual, curier, portar-bagajist, femei de serviciu, îngrijitori (animale, clădiri, spaţii verzi), legător manual, manipulanţi mărfuri sau săpător manual.
Construcţiile au nevoie de dulgheri, electricieni, fierar-betonişti, finisor, instalatori, macaragiu, mecanic utilaj, montatori pereţi rigips-carton, tâmplari, tinichigii, zidari şi zugravi. În zona confecţiilor se caută, în principal, asamblori de articole din textile, croitori şi operatori, industria oferă de lucru lăcătuşilor şi sudorilor, iar în comerţ, deocamdată, doar vânzători. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau