Iașul, singurul mare oraș din țară care nu are grădină zoologică
Dimensiune font:
* pe 9 august, în întreaga lume se sărbătorește Ziua Internațională a Grădinilor Zoologice și a Parcurilor, iar locuitorii de toate vârstele, în special copiii, sunt oaspeții grădinilor zoologice * la Iași, în lipsa unui astfel de obiectiv, copiii, părinții și bunicii se vor mulțumi, ca de fiecare dată în ultimii 30 de ani, să admire caii Poliției Locale trecând agale pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt
Deși este al doilea oraș al României ca număr al populației și unul dintre cele mai importante centre universitare ale țării, în care învață zeci de mii de elevi și studenți, Iașul nu dispune de un obiectiv cu care alte localități mult mai mici, cum ar fi, de exemplu, Bârladul, se mândresc de ani buni. Este vorba despre o grădină zoologică, punct de atracție pentru copii dar și pentru părinți ori bunici, un loc care ar putea atrage anual zeci de mii de turiști aflați în vizită în capitala Moldovei.
Ieșenii trecuți de o anumită vârstă își aduc aminte cu nostalgie de anii când în pădurea Bucium exista o grădină zoologică, recunoscută pentru diversitatea faunei, în care puteai admira animale pe care până atunci le vedeai doar la televizor. Lei, tigri, urși, maimuțe, cămile, zebre și chiar girafe, alături de lupi, vulpi sau căprioare erau atunci „vedetele” grădinii zoologice, un loc unde în week-end se formau rânduri întinse pe zeci de metri pentru achiziționarea unui bilet de intrare.
Soarta grădinii zoologice din Bucium s-a schimbat brusc după anul 1990, când terenul pe care aceasta era amplasată a început să le facă serios cu ochiul zecilor de așa-ziși „întreprinzători” apăruți ca ciupercile după ploaie după Revoluție. Încet-încet, au dispărut mai întâi animalele, după care cuștile și apoi gardurile, iar în final întreaga zonă s-a transformat într-un adevărat „
Pe locul și în imediata apropiere a fostei grădini zoologice au „răsărit” zeci de vile și vilișoare, care au făcut repede uitate forfota și glasurile pline de uimire și fascinație ale copiilor care văzuseră, unii poate pentru pentru prima dată în viață, un animal „în carne și oase”.
Tentative timide de înființare a unei noi grădini zoologice la Iași au existat, însă ele au fost înăbușite din fașă de către autorități, care au invocat în acest sens ba lipsa unui teren pentru amenajarea unui astfel de obiectiv, ba faptul că întreținerea animalelor ar costa prea mult pentru bugetul și așa „sărac” al capitalei Moldovei.
Acest lucru nu i-a împiedicat însă pe decidenții de la Palatul Roznovanu să înființeze în urmă cu câțiva ani o instituție pe cât de inutilă pe atât de mare consumatoare de resurse (financiare și nu numai), este vorba despre Poliția Locală Călare.
Pe 9 august, în întreaga lume se sărbătorește Ziua Internațională a Grădinilor Zoologice și a Parcurilor, iar locuitorii de toate vârstele și în special copiii sunt oaspeții grădinilor zoologice. La Iași, în lipsa unui astfel de obiectiv, copiii, părinții și bunicii se vor mulțumi, ca de fiecare dată în ultimii 30 de ani, să admire caii Poliției Locale trecând agale pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt și, eventual, să imortalizeze momentul prin intermediul unei fotografii făcute cu telefonul mobil. Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau