Iașul sprijină Ucraina și Republica Moldova în accesarea de fonduri europene
Dimensiune font:
Consiliul Județean Iași a bugetat, pentru acest an, suma de un milion de lei pentru proiectele comune cu Republica Moldova și Ucraina * „Prin cele 22 de acorduri de parteneriat pe care le avem cu raioane din Republica Moldova și două acorduri cu regiunile Vinița și Cernăuți, din Ucraina, vom continua tradiția cooperării transfrontaliere și, desigur, suntem deschiși la noi parteneriate”, a anunțat Costel Alexe, preşedintele CJ Iași
Forumul Transfrontalier – Oportunități de accesare a fondurilor europene prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2021 – 2027, a reunit, la sfârșitul săptămânii trecute, reprezentanți ai raioanelor din Republica Moldova, ai municipiilor Chișinău și Bălți, precum și UTA Găgăuzia.
În deschiderea evenimentului, Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, a anunțat că în acest an a inclus, pentru prima oară în bugetul CJ, suma de un milion de lei pentru proiectele comune cu Republica Moldova și Ucraina. „Prin cele 22 de acorduri de parteneriat pe care le avem cu raioane din Republica Moldova și două acorduri cu regiunile Vinița și Cernăuți, din Ucraina, vom continua tradiția cooperării transfrontaliere și, desigur, suntem deschiși la noi parteneriate”, a spus Costel Alexe, preşedintele CJ.
Alexe a reamintit de frumoasa relație și legătură de sânge și de suflet dintre judeţul nostru şi Moldova de peste Prut. „Suntem parte a Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, iar sub aceste auspicii, cooperarea transfrontalieră între comunitățile pe care le reprezentăm este cu atât mai importantă și necesară. Fondurile europene sunt cea mai importantă șansă a noastră la dezvoltare, iar județul Iași, prin vecinătatea directă cu Republica Moldova, vă poate fi un partener cu care să duceți la îndeplinire proiectele pe care le-ați gândit pentru comunitățile dumneavoastră”, a afimat, în deschiderea evenimentului, Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.
„Moldova nu va reuși să se miște, singură, cu viteza de care este nevoie în procesul de dezvoltare”
„Regretăm că s-au folosit până acum doar 30 la sută dintre fonduri, dar la minister va fi tot suportul ca să deblocăm și să mișcăm lucrurile. Moldova nu va reuși singură să se miște cu viteza de care este nevoie în procesul de dezvoltare... Avem un proiect în care, săptămâna viitoare, se va face pasul decisiv, vorbim de ApaVital. Avem foarte multe inițiative la nivel transfrontalier și ele trebuie duse la bun sfârșit. Republica Moldova rămâne în continuare atașată valorilor europene”, a declarat Andrei Spînu, viceprim-ministru al Guvernului Republicii Moldova, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
„Republica Moldova are acum, în 2022, instrumente extinse de finanțare europeană și cele mai multe oportunități de atragere a fondurilor europene din istora sa. Am analizat cu atenție lista celor 83 de proiecte contractate deja în exercițiul 2014-2020 și am constatat că, Iașul a fost un partener direct implicat în dezvoltarea proiectelor cu finanțare europeană alături de Republica Moldova, prin universitățile ieșene, unitățile spitalicești, autoritățile locale și județene și instituțiile deconcentrate”, a spus Alexandru Muraru, reprezentantul special al Guvernului României.
„Este, de fapt, o continuare a unui traseu pe care Republica Moldova şi România trebuie să îl aibă în contextul în care Moldova trebuie să devină stat membru al comunităţii europene, iar România trebuie să îşi continue demersurile de atingere a idealurilor”, a precizat primarul Iaşului, Mihai Chirica.
Fonduri europene atrase prin programe tranfrontaliere
Printre programele transfrontaliere derulate de Consiliul Județean Iași amintim Programul operațional comun România - Republica Moldova - Ucraina, în exercițiul financiar 2007-2013, prin care CJ Iași a beneficiat de fonduri europene în valoare de 17.056.388,84 lei pentru trei proiecte transfrontaliere: „Parcul Agroindustrial TransAgropolis”, „Crearea unui climat favorabil investiţiilor în regiunile de frontieră din Ucraina şi România” și „Îmbunătățirea transfrontalieră a gestionării deșeurilor solide din Republica Moldova, România și Ucraina”.
Prin Fondurile de preaderare PHARE CBC, CJ Iași a atras 2.629.099 lei fonduri nerambursabile prin proiectele „Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de transport în regiunea transfrontalieră Iaşi – Ungheni, pe sectorul de drum DJ 249A”, „Retehnologizarea staţiei de epurare a apelor uzate în localitatea Vlădeni, judeţul Iaşi”, „Susţinerea Politicilor de Identitate Comunitară– SPIC” și „Semnalizarea Obiectivelor Turistice de Interes Regional din Judeţul Iaşi”.
Prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020 se află în etapa de precontractare proiectul „Creșterea accesibilității transfrontaliere prin modernizarea infrastructurii de interes local din Județul Iași, România și Raionul Sîngerei, Republica Moldova” și în implementare proiectul „Călător pe meridiane culturale”. Se asigură, astfel, restaurarea și integrarea turistică a monumentului istoric Ansamblul Muzeal „Ion Creangă” Iași, care include și reabilitarea bojdeucii lui Ion Creangă.
În cadrul Forumul Transfrontalier - Oportunități de accesare a fondurilor europene, prin Programul Operațional Comun România - Republica Moldova 2021 - 2027 a fost semnat Acordul de Cooperare între județul Iași și Raionul Taraclia, precum și o anexă la Acordul de Cooperare cu Consiliul Raional Hâncești. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau