Iașul vrea un nou spital de boli respiratorii, în Bucium
Dimensiune font:
* investiția va depășu cu mult 100 de milioane de euro * viitoarea clădire va avea o amprentă la sol de 8.000 de metri pătrați, suprafața desfășurată de aproximativ 26.000 mp * „Acest spital ar trebui să fie integrat. Să aibă toate cele 347 de paturi, inclusiv să fie adus şi ambulatoriul astfel încât să ne putem trata pacienţii la standardele anului 2022”, a spus dr. Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași
Ediţia din anul acesta a „Zilelor pneumologiei ieşene” reuneşte pentru două zile numeroşi medici din Iaşi, Bucureşti şi din ţară. Alături de manifestările medicale şi ştiinţifice, în aces an este organizată o campanie de conştientizare a rolului Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi în societate. „Campania de conştientizare a fost numită Tu cât mai poţi să îţi ţii respiraţia?, făcând aluzie la faptul că Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi are nevoie de cât mai mulţi ambasadori, de toată atenţia opiniei publice, pentru că are nevoie să se reformeze şi are nevoie să primească un ajutor susţinut din partea autorităţilor locale, care ne-au susţinut foarte mult şi până acum investind foarte mulţi bani în infrastructura noastră, dar mai ales a autorităţilor naţionale care trebuie să ne ajute şi să ne susţină proiectul prin care încercăm să avem o clădire nouă. Nu un spital nou, ci o clădire nouă în care să ne desfăşurăm activitatea şi în care atât pacienţii, cât şi colegii să poată beneficia de îngrijiri şi de un loc de muncă la nivelul anului 2022”, a spus conf.univ.dr Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.
Patru clădiri în stadiu avansat de degradare
Spitalul de Pneumoftiziologie are 347 de paturi amplasate în şase secţii unde sunt internaţi pacienţi din întreaga Regiune de Nord Est.
Cele patru clădiri în care funcţionează Spitalul de Pneumoftiziologie au un grad ridicat de uzură și sunt amplasate în diferite zone ale orașului, la distanță de câte circa 10 kilometri una de alta. „Toate aceste clădiri sunt un patrimoniu interesant istoric. Dacă este să ne uităm la cum a evoluat medicina, în niciun caz aceste clădiri nu au ţinut pasul. Sunt totuşi clădiri care fac parte din patrimoniul nostru cultural însă au devenit improprii pentru un act corect realizat la nivelul anului 2022. Am beneficiat de sprijinul Consiliului Judeţean pentru încercarea noastră de a le repara, de a le face să fie funcţionale însă e ca şi atunci când ai o casă foarte veche: indiferent cât o repari ea nu mai corespunde funcţional şi nu mai poate să ajungă la necesităţile sanitare ale momentului”, a spus dr. Radu Crişan Dabija.
Cea mai veche clădire a Spitalului de Pneumoftiziologie, este Spitalul Paşcanu, o clădire din 1860, construită să fie spital cu bani de la boierul Cantacuzino Paşcanu. Iniţial a fost un spital general, apoi a fost predat Epitropiei „Sf .Spiridon”, în timpul celor războaie a funcţionat şi ca spital de chirurgie şi a adus un beneficiu important în timpul epidemiilor de tifos şi de tuberculoză. „Acest spital este monument istoric şi costă extraordinar de mult să îl renovăm. Dar facem aceste eforturi. El a fost pus pe lista proiectelor din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă dar refuncţionalizarea sa din punct de vedere medical este dificilă. O clădire din 1860 oricât de bine o renovezi este greu să corespundă unor nevoi epidemiologice sanitare şi sociale. Ea ar trebui conservată exact aşa cum este”, a spus managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.
Secția nr. 4 „Dr. Clunet” funcţionează într-o clădire foarte veche. Din cauza problemelor care împiedică personalul medical să își desfășoare o activitate medicală, această unitate medicală riscă ca din 2023 să nu mai primească acreditarea.
Pledoarie pentru un spital integrat demn de secolul XXI
O nouă clădire se doreşte a fi construită cu bani europeni alocaţi prin Programul Operaţional Sănătate 2021-2022, prin Mecanismul de Redresaere și Reziliență, pe strada Bucium nr 6, pe locul în care acum se află clădirea Secției 4 „Dr.Clunet”. Investiția era estimată în urmă cu ceva timp la 116,5 milioane de euro fără TVA.
Viitoarea clădire va avea o amprentă la sol de 8.000 de metri pătrați, suprafața desfășurată de aproximativ 26.000 de metri pătrați. „Am dori să construim, în Bucium, în natură, un nou spital de boli respiratorii. Acest spital ar trebui să fie integrat. Să aibă toate cele 347 de paturi, inclusiv să fie adus şi ambulatoriul astfel încât să ne putem trata pacienţii la standardele anului 2022”, a spus dr. Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.
Practic, se dorește construcția unui imobil structurat în trei corpui de clădire legate între ele prin coridoare în care să funcționeze secțiile actuale. Capacitatea de cazare va rește de la cele 55 de paturi câte erau până acum, la 400 de paturi. În premieră națională, aici va fi construit și primul centru de diagnostic al bolilor rare, primul compartiment de pneumologie oncologică, primul compartiment de diagnostic în tabacologie și studierea efectelor noxelor respiratorii și un bloc operator cu trei săli de operație. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau