Iaşul a ajuns la 962 de străzi

1strazi iasi

Dimensiune font:

| 10-04-2022 12:00

Acestea au diverse denumiri: stradă, piaţă, fundac, trecătoare, bulevard, stradelă, alee, şosea sau  pasaj * majoritatea îşi păstrează denumirile însă, în ultimii ani, au apărut şi denumiri noi, cum ar fi „Aleea Lt. Col. Henry Watkins Anderson” sau „Acad. Cristofor Simionescu” * ultimele modificări sunt datate martie 2022 şi se referă la două străzi din Valea Adâncă botezate după numele sculptorului Constantin Brâncuși, respectiv a pictorului Nicolae Grigorescu

 

Încă din 2013, municipalitatea a decis să facă ordine în ceea ce priveşte denumirile şi limitele străzilor din oraş. Astfel, în urmă cu nouă ani, au fost elaborate două proiecte, unul referitor la nomenclatorul de adrese al municipiului Iaşi şi altul vizând introducerea unui regulament privind nomenclatura urbană. „Autorităţile publice au obligaţia de a sprijini crearea şi actualizarea cadastrului prin punerea la dispoziţie cu titlu gratuit a datelor şi informaţiilor deţinute şi să acorde sprijin informaţional, tehnic şi de altă natură pentru crearea şi actualizarea sistemului de cadastru şi carte funciară. Nomenclatura arterelor se aprobă prin hotărâre a Consiliului Local, se organizează pe fiecare localitate şi reprezintă evidenţa primară unitară şi actualizată care serveşte la atribuirea numărului de imobil”, se arăta în nota de fundamentare al proiectului referitor la denumirile străzilor din Iaşi.

Potrivit documentaţiei întocmite, Iaşul avea în acel moment 949 de artere, sub diverse denumiri: stradă, piaţă, fundac, trecătoare, bulevard, stradelă, alee, şosea sau  pasaj. Majoritatea îşi păstraseră denumirile însă pe listă apăreau în acel an denumiri noi, cum ar fi Piaţa 14 Decembrie, ale cărei limite sunt reprezentate de strada Cuza Vodă şi strada 14 Decembrie, care până acum era încorporată B-dului Ştefan cel Mare. În alte cazuri a fost vorba de actualizarea datelor. De exemplu, cu toţii ştim de existenţa B-dul Poitiers, numai că în vechiul nomenclator apărea Şoşeaua Iaşi - Ciurea. La fel au stat lucrurile cu Piaţa de la Hală, a cărei denumire a devenit Piaţa Sf. Vineri.

În 2014, s-au mai găsit două străzi în Iaşi!

La un an după apariţia nomenclatorului de artere al municipiului Iaşi a fost votată o altă hotărâre. „Este vorba de reintroducerea în nomenclator a denumirii iniţiale a tipului de arteră pentru Fundac Armeană, în loc de Fundătura Armeană, cum s-a corectat iniţial, întrucât corecţia respectivă creează probleme proprietarilor din zonă”, se arată în nota de fundamentare. Un alt motiv care a determinat apariţia acestei noi hotărâri derivă din faptul că reprezentanţii Serviciului GIS Cadastru a omis din nomenclator două străzi. „Este vorba de strada Virgiliu şi Fundacul Ocolului întrucât există cetăţeni care au adresa şi accesul la aceste drumuri publice”, mai explică funcţionarii Primăriei. În fine, noul act rectifica limitele pentru străzile Fragilor, Icoanei, Iancu Bacalu, Trecătoarea Iancu Bacalu, Sărăriei, Piaţa Universităţii, Titu Maiorescu, Răchiţi şi Baluşescu conform situaţiei reale.

Cum au ajuns câţiva ieşeni să locuiască pe străzi ”americanizate”

În 2017, două zone din oraş şi-au schimbat denumirea, în urma unor propuneri venite din partea Asociației Urmașilor Persecutaților Regimului Comunist din România, respectiv Serviciul Coordonare Programe Culturale, Compartimentul Centenar. Astfel, o alee delimitată de stradela Bărboi şi strada Elena Doamna poartă numele „Aleea Lt.Col.Henry Watkins Anderson”. Acesta a fost șeful Comisiei Crucii Roșii Americane pentru Balcani și a înființat și coordonat cu succes activitatea Comisiei ce și-a desfășurat activitatea pe întreg teritoriul României Mari.

A doua zonă vizată este scuarul delimitat de Esplanada Costache Negri, Str. Golia, str. Cuza Vodă, Str. Elena Doamna, Biserica Bărboi, Std. Bărboi, care se numeşte „Parcul prieteniei româno-americane Woodrow Wilson”. A fost aleasă această denumire pornind de la faptul că un moment important pentru istoria orașului Iași și a României din perioada primului război mondial l-a constituit sosirea Misiunii Militare Americane în Iași, pe data de 3 sept.1917. Participarea României, a cărei capitală s-a aflat la Iași în perioada decembrie 1916-noiembrie 1918, la primul război mondial a fost elogiată de președintele SUA Woodrow Wilson, care într-un mesaj adresat regelui Ferdinand I afirma că „cetățenii Statelor Unite au urmărit cu sentimente de cea mai caldă simpatie și admirație lupta curajoasă a Majestății Voastre și a poporului român de a feri de dominația militarismului german integritatea țării și libertatea națională”.

În 2018 a apărut strada „Acad. Cristofor Simionescu”

O altă decizie este datată decembrie 2018. Atunci, consilierii locali au aprobat denumirea unei artere de circulație din Iași drept „strada Acad. Cristofor Simionescu”. Aceasta începe din strada Prof. Anton Șesan și se termină în bulevardul Prof. Dimitrie Mangeron. Inițiativa aparține Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași.

Interesant este faptul că deşi hotărârile fuseseră luate încă din 2017-2018, de-abia la finele anului trecut Consiliul Local a actualizat nomenclatorul arterelor de circulație din municipiul Iași care nu a mai fost actualizat din 2017. Odată cu introducerea noilor denumiri, Primăria a operat modificări în cazul unor artere în funcție de tipul străzii. În octombrie 2021 au fost introduse în nomencaltor Fundacul Ion Mitican, Aleea Lt. Col. Henry Watkins Anderson, str. Acad. Cristofor Simionescu, Aleea Prof. Victor Bulacovschi, Piața Elenismului, bld. Regele Ferdinand I al României, bld. Regele Mihai I al României și str. Arh. Nicolae Porumbescu. De asemenea,

A fost detaliată delimitarea exactă a bld. Prof. Dimitri Mangeron (limita de început în str. Palat și limita finală în bld. Tudor Vladimirescu – pe ambele maluri ale râului Bahlui) şi schimbate următoarelor tipuri de arteră: fundacul Păstorului (fostă stradă), fundătura Italiană (fostă stradelă), stradela Florentz (fost fundac), trecătoarea Dimitrie Ralet (fost fundac).

Ultimele modificări: două străzi din Valea Adâncă

Cele mai recente modificări de denumiri vizează două străzi din zona Valea Adâncă. Acestea vor purta numele sculptorului Constantin Brâncuși, respectiv pictorului Nicolae Grigorescu, la propunerea formulată de doi artiști ieșeni, Sanda și Adrian Moisei, decizie luată în plenul CL pe 31 martie. „Atât eu, cât și soția mea, suntem membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, propunerea modificării numelor stradale venind din două motive: primul este utilizarea excesivă a numelui (strada Valea Adâncă), iar al doilea este dorința de a promova valorile românești, chiar dacă nu au legătură directă cu orașul Iași. Este vorba despre doi mari artiști români: Constantin Brâncuși și Nicolae Grigorescu”, se arată în cerere.

Aproape 1.000 de străzi

În acest moment, potrivit nomenclatorului de artere, Iaşul are 962 de artere, sub diverse denumiri: stradă, piaţă, fundac, trecătoare, bulevard, stradelă, alee, şosea sau  pasaj. Tudor DAMASCHIN

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
Iași: Spectacol deosebit cu ocazia celor 68 de ani de la înființarea Operei
01/11/2024 16:19

Artiştii Operei Naţionale Romane Iaşi (ONRI) vor interpreta, sambătă şi duminică seara, in Sala Mare a Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri", in spectacolul "Tosca" de Giacomo Puccini. Managerul inter ...

Inaugurarea unui colț de interpretare a naturii – Pădurea Tătăruși
01/11/2024 15:14

Inaugurarea unui colt de interpretare a naturii – Pădurea Tătărusi Directia Silvică Iasi in parteneriat cu Agentia Natională pentru Arii Naturale Protejat, prin Serviciul Teritorial I ...

Seri de Muzică Simfonică la Casa de Cultură a Studenților
01/11/2024 12:54

Luna noiembrie aduce la Iasi două concerte simfonice de exceptie, organizate de Filarmonica „Moldova” la Casa de Cultură a Studentilor. În centrul atentiei se află lucrări semnate de marii ...

Expoziția „Traian Bilțiu-Dăncuș: Culorile Maramureșului” la Palatul Culturii
01/11/2024 12:50

  Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi invită publicul să viziteze expozitia „Traian Biltiu-Dăncus: Culorile Maramuresului”, organizată in part ...

Mașină de pompieri,implicată într-un incendiu la Neamț
01/11/2024 12:33

O autospecială de stingere din cadrul Detasamentului Piatra-Neamt a fost implicată intr-un accident rutier in localitatea Vaduri din comuna Alexandru cel Bun. Autospeciala se afla in misiune cu semnale acust ...

Opera Iași, spectacol extraordinar la a 68-a aniversare
01/11/2024 11:53

 Opera Natională Romană din Iasi isi celebrează cea de-a 68-a aniversare printr-un eveniment de o deosebită elegantă, un omagiu adus primei sale reprezentatii, Tosca de Giacomo Puccini, care a deschis ...

Accident la Falcău
01/11/2024 11:18

Şase persoane, dintre care patru sunt minore, au fost transportate la spital in urma unui accident rutier produs, in noaptea de joi spre vineri, in zona localităţii Falcău, au anunţat reprezentanţii Inspe ...

Bărbat deghizat în măicuță, prins de polițiști
01/11/2024 11:16

Un bărbat in varstă de 31 ani, din Moineşti, a fost reţinut de poliţişti după ce a fost prins, fiind deghizat in măicuţă, că solicita bani pentru o presupusă intervenţie medicală, a informat, vine ...

Iașul poate deveni un punct de atracție pentru „nomazii digitali”
01/11/2024 10:59

* „Mă bucur că si Romania acordă această viză de nomad digital, pe 12 luni, si că se află in topul tărilor din Europa care primesc acesti tineri pe teritoriul ei... Iasul are de toate pentru a atr ...

Alimentația necorespunzătoare poate conduce la dezechilibru emoțional
01/11/2024 10:56

* psihologii si nutritionistii ieseni intampină tot mai multe astfel de cazuri * „Este important să intelegem că alimentele pe care le consumăm au capacitatea de a ne schimba starea de spirit. O perso ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei