Iaşul a ajuns la 962 de străzi
Dimensiune font:
Acestea au diverse denumiri: stradă, piaţă, fundac, trecătoare, bulevard, stradelă, alee, şosea sau pasaj * majoritatea îşi păstrează denumirile însă, în ultimii ani, au apărut şi denumiri noi, cum ar fi „Aleea Lt. Col. Henry Watkins Anderson” sau „Acad. Cristofor Simionescu” * ultimele modificări sunt datate martie 2022 şi se referă la două străzi din Valea Adâncă botezate după numele sculptorului Constantin Brâncuși, respectiv a pictorului Nicolae Grigorescu
Încă din 2013, municipalitatea a decis să facă ordine în ceea ce priveşte denumirile şi limitele străzilor din oraş. Astfel, în urmă cu nouă ani, au fost elaborate două proiecte, unul referitor la nomenclatorul de adrese al municipiului Iaşi şi altul vizând introducerea unui regulament privind nomenclatura urbană. „Autorităţile publice au obligaţia de a sprijini crearea şi actualizarea cadastrului prin punerea la dispoziţie cu titlu gratuit a datelor şi informaţiilor deţinute şi să acorde sprijin informaţional, tehnic şi de altă natură pentru crearea şi actualizarea sistemului de cadastru şi carte funciară. Nomenclatura arterelor se aprobă prin hotărâre a Consiliului Local, se organizează pe fiecare localitate şi reprezintă evidenţa primară unitară şi actualizată care serveşte la atribuirea numărului de imobil”, se arăta în nota de fundamentare al proiectului referitor la denumirile străzilor din Iaşi.
Potrivit documentaţiei întocmite, Iaşul avea în acel moment 949 de artere, sub diverse denumiri: stradă, piaţă, fundac, trecătoare, bulevard, stradelă, alee, şosea sau pasaj. Majoritatea îşi păstraseră denumirile însă pe listă apăreau în acel an denumiri noi, cum ar fi Piaţa 14 Decembrie, ale cărei limite sunt reprezentate de strada Cuza Vodă şi strada 14 Decembrie, care până acum era încorporată B-dului Ştefan cel Mare. În alte cazuri a fost vorba de actualizarea datelor. De exemplu, cu toţii ştim de existenţa B-dul Poitiers, numai că în vechiul nomenclator apărea Şoşeaua Iaşi - Ciurea. La fel au stat lucrurile cu Piaţa de la Hală, a cărei denumire a devenit Piaţa Sf. Vineri.
În 2014, s-au mai găsit două străzi în Iaşi!
La un an după apariţia nomenclatorului de artere al municipiului Iaşi a fost votată o altă hotărâre. „Este vorba de reintroducerea în nomenclator a denumirii iniţiale a tipului de arteră pentru Fundac Armeană, în loc de Fundătura Armeană, cum s-a corectat iniţial, întrucât corecţia respectivă creează probleme proprietarilor din zonă”, se arată în nota de fundamentare. Un alt motiv care a determinat apariţia acestei noi hotărâri derivă din faptul că reprezentanţii Serviciului GIS Cadastru a omis din nomenclator două străzi. „Este vorba de strada Virgiliu şi Fundacul Ocolului întrucât există cetăţeni care au adresa şi accesul la aceste drumuri publice”, mai explică funcţionarii Primăriei. În fine, noul act rectifica limitele pentru străzile Fragilor, Icoanei, Iancu Bacalu, Trecătoarea Iancu Bacalu, Sărăriei, Piaţa Universităţii, Titu Maiorescu, Răchiţi şi Baluşescu conform situaţiei reale.
Cum au ajuns câţiva ieşeni să locuiască pe străzi ”americanizate”
În 2017, două zone din oraş şi-au schimbat denumirea, în urma unor propuneri venite din partea Asociației Urmașilor Persecutaților Regimului Comunist din România, respectiv Serviciul Coordonare Programe Culturale, Compartimentul Centenar. Astfel, o alee delimitată de stradela Bărboi şi strada Elena Doamna poartă numele „Aleea Lt.Col.Henry Watkins Anderson”. Acesta a fost șeful Comisiei Crucii Roșii Americane pentru Balcani și a înființat și coordonat cu succes activitatea Comisiei ce și-a desfășurat activitatea pe întreg teritoriul României Mari.
A doua zonă vizată este scuarul delimitat de Esplanada Costache Negri, Str. Golia, str. Cuza Vodă, Str. Elena Doamna, Biserica Bărboi, Std. Bărboi, care se numeşte „Parcul prieteniei româno-americane Woodrow Wilson”. A fost aleasă această denumire pornind de la faptul că un moment important pentru istoria orașului Iași și a României din perioada primului război mondial l-a constituit sosirea Misiunii Militare Americane în Iași, pe data de 3 sept.1917. Participarea României, a cărei capitală s-a aflat la Iași în perioada decembrie 1916-noiembrie 1918, la primul război mondial a fost elogiată de președintele SUA Woodrow Wilson, care într-un mesaj adresat regelui Ferdinand I afirma că „cetățenii Statelor Unite au urmărit cu sentimente de cea mai caldă simpatie și admirație lupta curajoasă a Majestății Voastre și a poporului român de a feri de dominația militarismului german integritatea țării și libertatea națională”.
În 2018 a apărut strada „Acad. Cristofor Simionescu”
O altă decizie este datată decembrie 2018. Atunci, consilierii locali au aprobat denumirea unei artere de circulație din Iași drept „strada Acad. Cristofor Simionescu”. Aceasta începe din strada Prof. Anton Șesan și se termină în bulevardul Prof. Dimitrie Mangeron. Inițiativa aparține Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași.
Interesant este faptul că deşi hotărârile fuseseră luate încă din 2017-2018, de-abia la finele anului trecut Consiliul Local a actualizat nomenclatorul arterelor de circulație din municipiul Iași care nu a mai fost actualizat din 2017. Odată cu introducerea noilor denumiri, Primăria a operat modificări în cazul unor artere în funcție de tipul străzii. În octombrie 2021 au fost introduse în nomencaltor Fundacul Ion Mitican, Aleea Lt. Col. Henry Watkins Anderson, str. Acad. Cristofor Simionescu, Aleea Prof. Victor Bulacovschi, Piața Elenismului, bld. Regele Ferdinand I al României, bld. Regele Mihai I al României și str. Arh. Nicolae Porumbescu. De asemenea,
A fost detaliată delimitarea exactă a bld. Prof. Dimitri Mangeron (limita de început în str. Palat și limita finală în bld. Tudor Vladimirescu – pe ambele maluri ale râului Bahlui) şi schimbate următoarelor tipuri de arteră: fundacul Păstorului (fostă stradă), fundătura Italiană (fostă stradelă), stradela Florentz (fost fundac), trecătoarea Dimitrie Ralet (fost fundac).
Ultimele modificări: două străzi din Valea Adâncă
Cele mai recente modificări de denumiri vizează două străzi din zona Valea Adâncă. Acestea vor purta numele sculptorului Constantin Brâncuși, respectiv pictorului Nicolae Grigorescu, la propunerea formulată de doi artiști ieșeni, Sanda și Adrian Moisei, decizie luată în plenul CL pe 31 martie. „Atât eu, cât și soția mea, suntem membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, propunerea modificării numelor stradale venind din două motive: primul este utilizarea excesivă a numelui (strada Valea Adâncă), iar al doilea este dorința de a promova valorile românești, chiar dacă nu au legătură directă cu orașul Iași. Este vorba despre doi mari artiști români: Constantin Brâncuși și Nicolae Grigorescu”, se arată în cerere.
Aproape 1.000 de străzi
În acest moment, potrivit nomenclatorului de artere, Iaşul are 962 de artere, sub diverse denumiri: stradă, piaţă, fundac, trecătoare, bulevard, stradelă, alee, şosea sau pasaj. Tudor DAMASCHIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau