Iaşul găzduiește un important eveniment medical
Dimensiune font:
La Conferinţa Southeastern European Club of Endocrine and Breast Tumors (SECEBT) participă peste 400 de medici chirurgi, endocrinologi şi oncologi. Preşedinţii evenimentului sunt medicul Alexandru Grigorovici, prof. univ. dr. la UMF „Grigore T. Popa” Iaşi şi medicul Cătălina Poiană, prof. univ. dr. la UMF „Carol Davila” Bucureşti.
„Este un schimb de experienţă la nivel internaţional. Avem participanţi nu numai din Iaşi şi din ţară, ci şi din Turcia, Ucraina, chiar şi din Rusia, Grecia, Croaţia, Georgia”, a spus Alexandru Grigorovici, preşedintele conferinţei organizate la Iaşi.
În cadrul manifestărilor ştiinţifice din zilele acestea sunt organizate conferinţe, mese rotunde şi dezbateri ce vor aborda două teme principale de mare interes: „Cancerul de sân hormono-dependent” şi „Cancerul tiroidian folicular”. „Un procent de 85% din cancerele tiroidiene nu sunt periculoase. Mai puţin înseamnă mai mult pentru aceşti pacienţi care au cancere mai mult benigne. Mulţi medici spun că trebuie doar să le urmărim, nu să le operăm. Întrebarea este cum să le găseşti pe cele periculoase dintre acestea bine diferenţiate. Sunt multe cercetări în SUA şi ţările dezvoltate pentru a afla dacă aceste cancere sunt periculoase sau nu, astfel încât prin efectuarea de teste genetice să ştim care sunt periculoase şi care nu”, a spus Rumen Pandev, prof.univ.dr la Universitatea de Medicină din Sofia.
Celebrul medic a atras atenţia asupra pericolului în care se află în această perioadă persoanele care au probleme endocrine şi sunt prinşi în conflictul din Ucraina. „Spre exemplu, dacă în această perioadă te afli în Mariopol şi fără tiroidă şi nu ai hormoni tiroidieni pe care să îi iei zilnic, după 30 de zile în care nu ai luat tratament ajungi să nu mai vezi, devii foarte slab. Acolo, cum nu au mâncare, aşa nu au nici medicamente, nici pastile cu hormoni tiroidieni pentru astfel de pacienţi. În astfel de cazuri vederea începe să devină foarte slabă mai ales în cursul nopţii. Dacă ai 100 de noduli în tiroidă, trăieşti 1-3 ani. Este un profesor de chirurgie în Coreea de Sud care spune că trebuie să avem o rezervă în ceea ce înseamnă operaţia acestor tumori”, a spus Rumen Pandev. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau