Iaşul, oraşul protestelor!

protest vasile lupu 1
WhatsApp-Image-2023-03-23-at-15.52.12

Dimensiune font:

| 24-03-2023 09:30

Ieri a fost o zi cu multă emoţie şi tensiune pentru sute de elevi, profesori, părinţi, legaţi, într-un fel sau altul, de soarta Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, dar şi pentru autorităţile din Iaşi. Pentru prima dată în ultimii ani, a fost organizat un marş de protest, început în Copou şi terminat în faţa Palatului Roznovanu, unde s-au scandat lozinci anti-primar, s-a huiduit, toate acestea în încercarea de a determina autorităţile să-şi schimbe decizia de mutarea a activităţii de la Pedagogic în Bulevardul Poitiers. Însă nu a fost singurul protest de ieri. La câţiva metri distanţă de Primăria Iaşi, în faţa Casei Pătrate, poliţiştii ieşeni s-au vărsat năduful cerând aplicarea integrală a legii salarizării unice precum și cea a pensiilor militare de stat.

Părinţii elevilor care au fost evacuaţi de la Colegiul Naţional Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi, din cauza riscului seismic de gradul unu al clădirii principale, au protestat ieri, faţă de decizia luată. Peste 600 de persoane au mărşăluit la orele amiezii dinspre Copou către Primăria Iaşi, însoţite de jandarmi şi un echipaj ISU, cerând relocarea într-o clădire din zona Copou şi nu în cea din Bulevardul Poitiers. „Nemulţumirea e că a trebuit să plecăm foarte repede de aici, din căminul nostru. Temerea noastră este că nu ne vom întoarce niciodată aici, având în vedere ce este în jurul nostru. Ştim de mult că ne vânează mult. Dacă tot am ajuns aici, nu ne dorim o locaţie care să nu ne facă cinste, în capătul celălalt al oraşului, ci una în centru. Dorinţa elevilor este la fel, mai ales programul de dimineaţă. Nu ştiu dacă este vreun liceu în care să înveţe elevii după amiază. Fugi de la un liceu la altul. Pentru ei şi nici pentru noi nu este plăcut”, a transmis Reta Costin, profesoara de Educație Fizică și dirigintă. La rândul său, secretarul Asociației de Părinți de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu ” din Iași, Cătălin Leonte, spune că elevii normalişti nu au ce căuta la Liceul Mangeron. „Ne dorim că elevii şi noi părinţii să revenim la viaţa normală pe care am avut-o înainte. Asta presupune că am dat un termen autorităţilor locale, un termen până pe 1 aprilie, pentru a ne găsi un corp de clădire în care să înveţe efectiv toţi elevii Colegii Pedagogic, toţi cei 840 de elevi, într-un singur corp de clădire în zona Copou, exclus în zona industrială sau altă zonă a oraşului şi revenirea la programul de dimineaţă", a declarat Cătălin Leonte, secretarul Asociaţiei de Părinţi.

Au plecat la protest fără a avea un dialog în prealabil cu Inspectoratul Școlar

Protestul a fost organizat de Asociaţia de Părinţi de la Colegiul Pedagogic, însă au participat şi părinţii care nu sunt membri ai asociaţiei. Elevii au scandat lozinci precum „Pedagogic!”, „Vrem educație, nu improvizație!”, „Vrem școală în Copou!”, „Normaliștii suntem noi, ne vrem școala înapoi!” „Normaliștii sunt uniți, vă rugăm, nu-i despărțiți!”. Pe traseul pe care a avut loc marşul, circulaţia s-a derulat cu dificultate.

La Primărie, reprezentanţii Asociaţiei Părinţilor de la Colegiul Pedagogic au fost invitaţi la masa discuţiilor. Şefa Inspectoratului Şcolar Iaşi, Luciana Antoci, le-a dat asigurări că până la începutul săptămânii viitoare vor fi găsite soluţii pentru anul şcolar următor. Nu şi pentru acest semestru. 

„Nu a existat nicio solicitare oficială depusă la Inspectoratul Şcolar pentru a purta un dialog. Azi am discutat foarte detaliat solicitările lor şi am convenit că până la sfârşitul anului şcolar rămâne valabilă soluţia înaintată de Inspectoratul Şcolar şi aprobată de Consiliul de Administraţie al Colegiului Pedagogic. Începând de mâine, copiii se întorc la cursuri acolo unde au fost relocaţi. Pe de altă parte, împreună cu Primăria căutăm soluţii pentru a reorganiza programul de toamnă. Sunt mai multe variante de lucru. Avem câteva zile la dispoziţie, iar luni ne întâlnim cu părinţii să discutăm despre soluţiile identificate” a declarat inspectorul general Luciana Antoci. 

La rândul său, primarul Mihai Chirica a declarat şi el că au fost găsite mai multe soluţii. „Vorbim de viaţa copiilor. Prioritară a fost punerea lor în siguranţă. Măsurile au trebuit luate imperativ. Desigur, dialogul puteam să îl avem şi acum câteva luni în urmă. Discuţia a fost potrivită şi necesară. Copiii nu trebuie aduşi de la şcoala primară la protest. Soluţiile trebuie găsite de adulţi. Ceea ce am putut vedea acum e panica adulţilor care s-au folosit de copii în loc să discute cu Inspectoratul Şcolar şi Primărie. Soluţiile nu sunt foarte multe, dar au timpi de aplicare diferiţi”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Variante ciudate: cursuri într-o unitate militară sau în containere!

Una dintre aceste soluţii ar fi desfiinţarea dormitoarelor, spargerea pereţilor despărţitori, şi înfiinţarea unor săli de curs pentru şcoala primară şi gimnazială. „Învăţământul liceal implică 23 de săli de curs, pentru toate formele de învăţământ. Pentru ei este nevoie de un corp de clădire liber, de săli de curs. Nu poţi să îi duci într-o unitate militară, cum a cerut unul dintre părinţi, sau într-un spital, cum a cerut altul. Trebuie să îi ducem într-o şcoală, astfel încât pe parcursul lucrărilor pe care le demarăm la Colegiul Vasile Lupu ei să facă educaţie. De asta poate depinde viitorul lor pentru toată viaţa. Din acest motiv s-a propus, ori învăţământ în două schimburi, după modelul în care învaţă elevii de la Cantemir şi Alecsandri, ori într-un schimb, la Colegiul Mangeron, numai că acolo nu se doreşte. A mai apărut varianta unei şcoli modulare tip containere. Personal nu o evit ca discuţie, dar experienţa mea îmi spune că e foarte greu să găseşti containere pentru 23 de clase care să funcţioneze cu avizele necesare şi de la ISU şi de la DSP”, a mai spus primarul.

Pe 27 februarie 2023 elevii Colegiului Naţional Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi au fost evacuaţi din instituţia de învăţământ, din cauza riscului seismic de gradul unu al clădirii principale.

Şi poliţiştii au ieşit în stradă

Aproximativ 300 de angajați ai Ministerului de Interne au protestat, tot ierti, timp de două ore, în fața Prefecturii Iași. Președintele sindicatului naţional al polițiștilor, Vasile Zelca, a declarat că solicită aplicarea integrală a legii salarizării unice precum și cea a pensiilor militare de stat. „Principalele revendicări sunt salarizarea precară, ne dorim aplicarea legii 153 din 2017, așa cum a fost votată și promulgată în Parlament, ne dorim aplicarea legii 223 privind pensiile militare de stat, așa cum a fost votată și promulgată în Parlament în 2015, ne dorim un Ghid al carierei polițistului, care acum lipsește cu desăvârșire. De asemenea, ne dorim modernizarea Statutului polițistului. Toate aceste revendicări nu pot duce decât către predictibilitate în ceea ce privește cariera polițistului, salarizarea acestuia și pensionare a acestuia”, a spus acesta. Laura RADU, Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Femeile care sparg bariere în meserii considerate masculine
22/11/2024 13:45

Într-un peisaj profesional adesea modelat de idei preconcepute, femeile din Iasi isi construiesc propriile drumuri in domenii care păreau candva rezervate exclusiv bărbatilor. Ele nu doar că infruntă ...

Educația alimentară în școli. O revoluție cu impact asupra sănătății și economiei
22/11/2024 13:00

Pe un teren insorit, in spatele unei scoli dintr-un mic oras, cativa copii plantează rosii, morcovi si busuioc. Îmbrăcati in sorturi viu colorate, altii amestecă ingrediente simple in bucătăria sco ...

A fost lansată licitaţia pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii
22/11/2024 08:50

 * toate loturile montane de pe sectiunea montană de pe A8 sunt in licitatie de Proiectare si Executie, odată cu lansarea in SEAP a lotului Grinties - Pipirig *  Cătălin Urtoi: „Vineri, tron ...

Frunzele se reîntorc în oraș!
22/11/2024 08:48

Suntem in plin sezon de căderea frunzelor, dar la Iasi acestea nu sunt considerate doar un simplu deseu vegetal, ci materie primă pentru compost. Zilnic, cate 10 autocamioane pline cu frunze sunt adunate de p ...

Primul avertisment al iernii, trecut cu bine!
22/11/2024 08:47

 Comandamentele de Iarnă au intrat in acţiune. Pe tot parcursul nopţii trecute s-a lucrat la deszăpezirea străzilor din Iaşi şi judeţ. Participanţii la trafic sunt sfătuiţi să circule cu pruden ...

Sănătatea mintală a copiilor, pusă tot mai mult în pericol
22/11/2024 08:44

* „Sunt foarte multe cazuri de ADHD, de autism, de anxietate in randul copiilor. Vorbim de depresie, de tentative suicidare. A crescut in ultimii ani numărul copiilor cu tentative suicidare… Să n ...

Apavital SA investește peste 74 milioane lei pentru reducerea pierderilor de apă
22/11/2024 07:51

  * operatorul iesean de apă-canal va externaliza, etapizat, saerviciile de proiectare si de executie a lucrărilor pentru 32 de proiecte finantate din surse proprii În perioada 2025-2029, Apa ...

Artiștii echilibrului între carieră și familie
21/11/2024 17:46

În multe case din Iasi există o poveste nestiută despre o femeie care jonglează cu mai multe roluri intr-o singură zi. Este mama grijulie care pregăteste cu drag micul dejun si isi imbrătisează cop ...

Curse aeriene cu întârzieri de până la trei ore pe Aeroportul din Iaşi din cauza ninsorilor
21/11/2024 15:45

Mai multe zboruri inregistrează intarzieri de pană la trei ore pe Aeroportul din Iaşi, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Potrivit conducerii aeroportului ieşean, majoritatea curselor aeriane care a ...

Două milioane de călători pe Aeroportul Iaşi: Pasagerul norocos este o femeie care a zburat pentru prima dată cu avionul
21/11/2024 15:35

Aeroportul din Iaşi a inregistrat, miercuri, pasagerul cu numărul două milioane din acest an, fiind vorba de o femeie din judeţul Bacău care a zburat cu avionul pentru prima dată in viaţa sa. Femeia a s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei