Iaşul poate intra în carantină!

1scenariu rosu2
1scenariu rosu1

Dimensiune font:

| 12-10-2020 00:00

Indicele de infectare în municipiu se apropie vertiginos de 3 la mie, lucru sinonim cu carantinarea oraşului * prezent ieri la Iaşi, ministrul Sănătăţii susţine că, deocamdată, nu se pune problema carantinării Capitalei şi nici a Iaşului, însă evoluţia infectărilor în oraşul nostru l-ar putea determina să se răzgândească * practic, o medie de infectări de 80 de cazuri astăzi şi mâine ar duce municipiul în scenariul roşu, cu şcoli închise şi carantină * carantina este cumva sinonimă cu starea de urgență, însă cu ceva mai puține restricții: locuitorii pot circula prin localitate, pot merge la muncă și la cumpărături şi fără a fi nevoie să completeze o declarație, așa cum se întâmpla în starea de urgență

 


Numărul de infectări COVID-19 creşte într-un ritm accelerat în municipiul Iaşi. Rata de incidenţă pe municipiu este acum de 2,8 la mia de locuri, aici fiind incluse şi cifrele raporate în focare. Dacă în următoarele zile se înregistrează o medie de peste 80 de cazuri pe municipiu, atunci rata de incidenţă ajunge la 3 la mia de locuitori, situaţia în care se va lua în discuţie carantinarea oraşului. Deocamdată, ministrul Sănătăţii, prezent ieri la Iaşi, exclude această variantă. „Nu luăm în calcul carantinarea Bucureștiului (n.r. - Capitala are un indice de infectare similar cu cel al Iaşului, 2,85 la mie). Nu luăm în calcul carantinarea Iașului! Se merge strict pe acele măsuri locale, dar şi măsuri restrictive în vederea scăderii numărului de cazuri noi prin scăderea transmiterii. În contextul în care vom avea o transmitere liberă accentuată cu o creştere exponenţială a numărului de cazuri se vor lua şi alte decizii. Ar trebui să respectăm niște restricții, nu este necesar să închidem țara o lună sau două luni, cum spun unii experți. Cei care nu cred în aceste cazuri să-și așeze atitudinea și discursul. Haideți să respectăm măsurile! Suntem pe o creștere progresivă. Sunt localități unde s-au depășit acele procente stabilite și autoritățile trebuie să ia măsurile necesare. Nu vom ajunge la un blocaj pe 20 octombrie, cum a spus domnul Rafila“, a spus Nelu Tătaru.

 

O medie de 80 de cazuri pe zi, luni şi marţi ne aruncă în scenariul roşu. Trebuie să aşteptăm raportările. Totuşi, înainte de cifre, voi convoca mâine (n.r. – azi) un Comitet Local pentru Situaţii de Urgenţă pentru a analiza situaţia”, spune viceprimarul Radu Botez, cel care a preluat temporar  atribuţiile de primar după ce Mihai Chirica a fost testat pozitiv vinerea trecută.

 

Urmează două zile decisive

Situaţia de la nivelul unei localităţi este evaluată de către Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) la propunerea DSP şi, dacă se avizează favorabil, procedura vizează sesizarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU). Ulterior, carantina zonală se instituie prin ordin şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă în baza hotărârii CJSU. O carantină zonală este valabilă pentru cel puţin 14 zile, moment în care trebuie făcută o nouă evaluare a situaţiei locale. „Sunt semnale că am putea atinge indicele de infectare de 3 la mie în zilele următoare, nu înainte de joi, desigur, dacă se menţine acest trend, cu peste 3.000 de cazuri la nivel naţional, din care 150 în judeţul Iaşi şi 60-70 de cazuri pe municipiu. O medie de 80 de cazuri pe zi, luni şi marţi ne aruncă în scenariul roşu. Trebuie să aşteptăm raportările. Totuşi, înainte de cifre, voi convoca mâine (n.r. – azi) un Comitet Local pentru Situaţii de Urgenţă pentru a analiza situaţia”, spune viceprimarul Radu Botez, cel care a preluat temporar  atribuţiile de primar după ce Mihai Chirica a fost testat pozitiv vinerea trecută. Radu Botez mai spune că interpretările diferă de la o instituţie la alta. „O şcoală intra în scenariul roşu dacă sunt trei cazuri de COVID-19 în trei clase diferite. În Iaşi avem unităţi şcolare cu doi elevi infectaţi plus doi profesori, cum ar fi Racoviţă, situaţie mult mai periculoasă întrucât un cadru didactic dovedit infectat a avut o libertate de mişcare mai mare decât cea a unui elev”, spune viceprimarul.

Persoanele confirmate pozitiv stau la coadă pentru a fi evaluate

Între timp, la Iaşi, cetăţenii confirmaţi infecţi cu noul coronavirus stau la rând la poarta Spitalului de Boli Infecţioase pentru a fi luaţi în evidenţă, evaluaţi de către un medic şi, în funcţie de starea lor, fie trimişi acasă, fie internaţi. Majoritatea stăteau ieri fie pe la poarta spitalului, fie pe borduri şi completau acte pe maşinile parcate în apropierea unităţii medicale. Directorul DSP Iaşi, Vasile Cepoi îţi spune că sistemul nu mai face faţă, că reglementările spun clar că cei confirmaţi trebuie văzuţi de un medic infecţionist. „Asta este situaţia. Asta e incidenţa cazurilor, populaţia se comportă după cum bine aţi văzut, nerespectând regulile de protecţie, se întâmplă aceste lucruri. Sistemul atenţionează de multă vreme că nu poate să mai facă faţă, dacă populaţia continuă să se comporte astfel.  Procedura normală ar fi să transformăm toate spitalele în spitale de boli infecţioase, ca să îi împrăştiem prin mai multe spitale, lucru care este imposibil. Virusul nu a vindecat celelalte boli, trebuie trataţi şi ceilalţi pacienţi. Deocamdată reglementările sunt să fie văzuţi de medicul infecţionist, pentru că în mod normal ar trebui făcut şi un examen radiologic şi o serie de teste, de văzut în ce măsură poate fi izolat la domicliu, pentru că şi în situaţia în care pacientul este asimptomatic, el poate să aibă deja leziuni generate de infecţia COVID-19. Dar, ştiu că este deja în lucru un ordin al Ministrului Sănătăţii, care îi implică mai mult pe medicii de familie, care din păcate până în prezent au fost neglijaţi din acest punct de vedere”, spune şeful DSP Iaşi.

Totuşi, atingerea unei rate de 3 la mia de locuitori nu este singurul criteriu luat în calcul de autorităţi pentru instituirea carantinei zonale. În iulie 2020, ministrul Sănătăţii a emis un ordin în acest sens, iar printre alte criterii se numără: trend crescător în ultimele 14 zile, o pondere majoritară a cazurilor în cadrul comunităţii faţă de focarele înregistrate în comunităţi închise (centre rezidenţiale, unităţi sanitare), personal insuficient pentru desfăşurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP (în raport cu numărul de cazuri confirmate), personal insuficient în spitale care asigură asistenţa medicală pacienţilor suspecţi sau confirmaţi cu COVID-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecţie şi, nu în ultimul rând, gradul de ocupare a paturilor atât pe secţiile COVID, cât şi pe secţiile ATI să fie mai mare de 90% cu pacienţi din zona luată în calcul pentru instituirea carantinei. Dan CONSTANTINESCU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Lucrări de modernizarea și extinderea la trei colegii din Iași
04/11/2024 22:51

* investitiile sunt realizate in cadrul programului PNRR - Componenta 15: Educatie, Investitia 10: Construirea si dezvoltarea unei retele-pilot de scoli verzi Primarul Mihai Chirica a semnat contractul de serv ...

Centrul Multifuncțional din zona Cicoarei, la un pas de finalizare
04/11/2024 22:50

* in cadrul centrului vor fi organizate spaţii pentru activităţi educative dedicate dezvoltării copiilor şi tinerilor care locuiesc in cartierul Cicoarei şi in zonele invecinate Lucrările la Centrul Mul ...

Zeci de instituţii ieşene, jefuite de trei mureşeni
04/11/2024 22:49

* aceştia au operat in intreaga ţară, cumpărau online vouchere de vacanţă, la un pic peste jumătate din preţ * le decontau apoi la cel real, dar beneficiarii nu ajungeau la vacanţele visate * in dosar ...

Tâlhăria, infracţiune gravă? La Iaşi, nici vorbă de aşa ceva!
04/11/2024 22:48

* in acest an, pe mesele judecătorilor ieşeni au ajuns, in total 576 dosare avand ca obiect infracţiunile de „talhărie” şi „talhărie calificată” * despre cele mai interesante, am ...

Schimbarea la față a Spitalului de Recuperare
04/11/2024 22:47

La Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi au fost livrate şi recepţionate, recent, echipamente medicale finanţate din bugetul local şi din veniturile proprii ale spitalului pentru Laboratorul de radiologie ...

TUIASI va avea cele mai moderne cămine din Iași
04/11/2024 22:46

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) a obtinut finantare, prin PNRR, pentru reabilitarea si eficientizarea energetică a trei cămine din Campusul „Tudor Vladimirescu&rdq ...

Prețul apartamentelor vechi, mai mare decât al celor noi, la Iași!
04/11/2024 22:45

* in octombrie, in Iasi, o garsonieră de 40 mp a avut un pret mediu de 66.413 euro, apartamentele cu două camere de 55 mp au costat 91.318 euro, iar apartamentele de 75 mp cu trei camere au ajuns la 124.524&n ...

Homeschooling, educație fără bariere
04/11/2024 13:17

Într-o lume in continuă schimbare, sistemele de educatie traditionale au inceput să fie puse sub semnul intrebării, iar homeschooling-ul – educatia la domiciliu – a devenit o alternativă d ...

Conferințele de la Ateneu, dialog între artă și știință
04/11/2024 12:58

Pe 9 noiembrie, la ora 18:00, Sala Unirii a Ateneului din Iasi va găzdui cea de-a III-a editie a proiectului cultural „Conferinte la Ateneu”, un eveniment care pune in dialog două domenii aparent ...

  Expoziție dedicată lui Alexandru Ioan Cuza, la Vaslui
04/11/2024 12:38

Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui va găzdui, in perioada 5 noiembrie 2024 -28 februarie 2025, expoziţia temporară „Alexandru Ioan Cuza 150”, organizată de Muzeul Naţional d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei