Iaşul rămâne fără Institut Regional de Boli Cardiovasculare
Dimensiune font:
Ministerul Sănătății a selectat 27 de spitale publice care vor fi construite cu bani din PNRR * pe listă nu se regăseşte construirea și dotarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași deşi, la un moment dat, investiţia era „în cărţi” pentru a fi finanţată * preşedintele PMP Iaşi, Petru Movilă, susţinător al proiectului, a comentat în termeni duri decizia Ministerului Sănătăţii, acuzându-i, în acelaşi timp, pe parlamentarii ieşeni de pasivitate în susţinerea unui proiect vital pentru regiunea de Nord –Est * „Trebuie demontată această decizie, trebuie determinat Guvernul României să construiască acest spital întrucât el se construieşte pentru oameni şi nu pentru cifrele pe care ministerul le foloseşte pentru a-şi argumenta decizia”, spune actualul city-manager al Iaşului
Ministerul Sănătății a selectat ieri 27 de spitale publice care vor fi construite sau modernizate cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în urma unui proces de evaluare dintr-o listă inițială de 49 de obiective. Cele 27 de spitale au fost selectate în urma unui proces de evaluare în două etape. În prima etapă, finalizată la sfârșitul anului trecut, au fost selectate 42 de spitale. Evaluarea s-a făcut pe baza a şapte criterii de ierarhizare pentru selecția unităților medicale.
Potrivit listelor publicate de minister, cele mai mari punctaje au fost primite de Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, pentru construirea unui centru chirurgical cardiovascular, de Spitalul Nr. 2 Vaslui, pentru construire de secții, și de Spitalul Județean de Urgență Bistrița, pentru construirea unei clădiri noi. Din cele 27 de spitale selectate, 6 unități (22% din total) sunt militare - 4 ale MApN (Sibiu, Pitești, Craiova și Brașov), unul al SRI (Balotești) și unul la MAI („Gerota” din București). „Majoritatea cofinanțărilor sunt de cel mult 5%. Există doar două proiecte cu cofinanțări de mai mari, unul cu 40%, iar altul cu 30%”, a declarat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
Criterii care au dezantajat Iaşul
Marele perdant rămâne Iaşul, care figura pe lista lungă a ministerului cu proiectul construirii şi dotării Institutului de Boli Cardiovasculare (IBCV). Deznodământul era cumva previzibil dat fiind faptul că Ministerul Sănătăţii a elaborat criterii dezavantajoase pentru finanţarea prin PNRR a spitalului ieşean. Metodologia lansată în ceea ce priveşte prioritizarea investiţiile în infrastructura publică de sănătatea avut la bază o serie de criterii care au dezavantajat marile centre universitare, implicit şi Iaşul. Într-o primă etapă, au fost selectate doar investiţii care nu depăşesc 206,88 milioane euro, fără TVA. Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) din Iaşi a depăşit această suma, fiind estimat la peste 300 milioane euro, dar cu toate acestea a rămas pe lista lungă. Au intervenit însă criterii de selecţie care avantajează investiţiile naţionale. Acestea au primit 10 puncte comparativ cu cele regionale, care au beneficiat de doar 5 puncte.
Un alt punctaj care a dezavantajat Iaşul este faptul că spitalele amplasate în marile centre universitare, București, Iași, Cluj, Mureș, Timiș, Dolj au primit 1 punct, iar celelalte, 5 puncte. A fost un criteriu cel puţin ciudat, în condiţiile în care marile centre universitare au nevoie de cele mai mari investiţii de vreme ce ele concentrează cei mai buni medici din sistemul de sănătate. „Din punctul meu de vedere, după analiza criteriilor şi punctajelor, este clar că Iaşul va avea probleme serioase în a reuşi să modernizeze sau să construiască spitale din PNRR. IBCV, ca proiect integral, construcţie şi dotare, nu este eligibil din cauza costului total. De aceea fac un apel public, atât către Ministerul Sănătăţii, cât şi către actorii politici locali, PSD şi PNL, să reanalizeze aceste criterii şi să lase Iaşului şansa de a face investiţiile de care este atâta nevoie în întreaga Regiune de Nord-Est. Un spital în Iaşi reprezintă o şansă la viaţă pentru peste 3,7 milioane de locuitori, din întreaga regiune”, spunea fost deputat Petru Movilă.
Ce prevedea investiţia de la Iaşi
Institutul de Boli Cardiovasculare Iaşi a fost structurat în mai multe sectoare, urmând a avea 500 de paturi, din care 450 la spitalizare continuă şi 50 la spitalizare de zi. În proiect sunt propuse 19 săli de operaţie. Pe lângă spitalul propriu-zis, va exista un centru de cercetare, un hotel pentru vizitatori, un hotel pentru personalul medical, clădiri tehnice, grădiniţă şi parcări subterane şi supraterane, amenajări exterioare. Prin costruirea unei grădiniţe se urmăreşte atragerea cadrelor medicale din alte localităţi. Durata totală de realizare a investiţiei este de 48 luni, iar costurile totale au fost estimate la 330 milioane de euro.
Parlamentarii ieşeni, acuzaţi de neimplicare
Ieri, în urma deciziei Ministerului Sănătăţii, Movilă şi-a radicalizat discursul, acuzându-i pe parlamentarii ieşeni de pasivitate. „Decizia ministerului este o ruşine pentru parlamnetarii ieşeni, mai ales pentru cei din PNL şi PSD. S-au mulţumit cu postări în loc să susţină un proiect extrem de important pentru Moldova, deşi aveau la ăndemână toate argumentele pentru a o face. Acum trebuie demontată această decizie, trebuie determinat Guvernul României să construiască acest spital întrucât el se construieşte pentru oameni şi nu pentru cifrele pe care ministerul le foloseşte pentru a-şi argumenta decizia”, mai spune actualul city-manager al Iaşului. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau