Iaşul se dezvoltă!
Dimensiune font:
Conducerea Consiliului Judeţean Iaşi şi-a prezentat ieri raportul de activitate după primul an de mandat * Costel Alexe a trecut în revistă investiţiile realizate în infrastructura rutieră din judeţ şi sănătate, domeniile care au consumat cele mai multe fonduri de la bugetul instituţiei sau nerambursabile * nu au fost uitate parcurile industriale, o noutate pentru judeţul Iaşi, modernizarea Aeroportului şi cel mai mare contract derulat vreodată în Iaşi de o instituţie aflată în subordinea CJ (ApaVital)
La împlinirea unui an de la preluarea mandatului, președintele Consiliului Județean (CJ) Iaşi, Costel Alexe, a prezentat, în cadrul unei conferinţe extraordinare de presă cele mai importante proiecte pe care actuala administrație judeţeană le-a inițiat, continuat sau finalizat în cele 12 luni care au trecut de la învestirea în funcţie. Potrivit şefului CJ Iaşi, prioritatea instituţiei a fost și este dezvoltarea județului, în acest sens fiind alocaţi 1,47 miliarde de lei din bugetul Consiliului Județean pentru realizarea acestui deziderat. Acestei sume i se adaugă fondurile nerambursabile. „Am obținut, fonduri guvernamentale și europene pentru proiectele Iașului. Vorbim despre 16 milioane de lei din fonduri guvernamentale pentru parcurile industriale Miroslava 2 și Lețcani, dar și de peste 40 de milioane de lei prin Proiectul Combat COVID, pentru dotarea a cinci din cele șase spitale din subordinea Consiliului Județean”, a spus Alexe.
Centuri ocolitoare
Evident, mare parte din bani au fost cheltuiţi pe infrastructura rutieră, însumat fiind vorba de modernizarea sau asfaltarea a aproximativ 200 km de drumuri județene. Peste 100 km au fost reabilitaţi prin Direcția Proiecte, pe cele două axe, Iași – Suceava și Iași – Botoșani, iar peste 80 km prin Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Iași. „Am alocat peste 77 milioane de euro pentru realizarea obiectivelor de investiții privind drumurile județene, aprobate prin hotărâri ale Consiliului Județean Iași. Peste 73 de km de drum județean din opt comune vor fi reabilitați și modernizați prin Înființarea centurii ușoare de ocolire a municipiului Iași. Pentru acest proiect am semnat contractul de finanțare și am scos la licitație contractul de achiziție publică de proiectare. Tot la etapa de proiectare este și Centura ocolitoare a municipiului Iași-varianta Sud, pe traseul Uricani-Cicoarei, a mai spus Alexe.
157 milioane de euro pentru Sănătate
Sănătatea este un alt domeniu care s-a bucurat de atenţia şefului CJ Iaşi, fiind alocaţi anul acesta peste 784 de milioane de lei. „Am asigurat și finalizarea lucrărilor cu fonduri europene de reabilitare și modernizare a celui mai mare tronson de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Sfânta Maria Iași, care urmează să fie dat în folosință, sperăm cât de curând. Tot la Spitalul de Pediatrie am înființat prima secție de chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă din Moldova și vom extinde Unitatea de Primiri Urgențe. În plus, am demarat procedurile pentru construirea a două spitale de la zero: Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iași și Spitalul Clinic Integrat de Boli Respiratorii Iași. În contextul pandemiei, am operaționalizat șase centre de vaccinare coordonate de Consiliul Județean pentru a susține imunizarea ieșenilor – centre care sunt printre cele mai performante din județ. Am înființat Centrul Județean de Comunicare Medicală COVID-19 Iași – proiect unic în țară, în care mai multe instituții din județ medicale și administrative colaborează voluntar pentru a comunica despre modul în care evoluează situația epidemiologică și cum ne pregătim în continuare să îi facem față”, a mai precizat şeful CJ.
Parcuri industriale în cinci localităţi din judeţ
Costel Alexe consideră că Parcurile Industriale sunt proiecte esențiale pentru dezvoltarea economică a județului Iași, care au lipsit cu desăvârșire până acum. „Încă de la preluarea mandatului, am deblocat Proiectul Iași Industrial Park de la Lețcani. Aici au început deja lucrările, iar în maximum doi ani, parcul industrial va fi operational și vom fi pregătiți cu infrastructura necesară pentru a atrage investitori și a crea noi locuri de muncă. Am scos la licitație contractul de achiziție publică de servicii de proiectare, faza PUZ, pentru obiectivul de investiții Parc Industrial Holboca și am demarat procedurile pentru operaționalizarea de parcuri industriale și la Pașcani, Dumești, Deleni”, spune acesta.
Rute noi de pe Aeroportul Iaşi
De pe lista investiţiilor derulate sau în curs de implementare nu putea lipsi Aeroportul Iaşi. Până la finalul anului 2023, aerogara ieşeană va dispune de un nou terminal, cu facilități suplimentare, prin care capacitatea de procesare a pasagerilor va creşte până la 3,5 milioane. Totodată, şefii CJ Iaşi au reuşit să convingă cel mai mare operator aerian – Lufthansa, să opereze zboruri pe ruta Iași – Frankfurt. Şi Blue Air va deschide în primăvară o bază operațională la Iași și va opera zboruri directe și de conexiune către peste 23 de destinații. Prin zborurile operate și de ceilalți operatori aerieni – Wizz Air, HiSky, Tarom, Austrian Airlines, Iașul este astfel conectat cu cele mai mari centre europene.
Apa şi canalizare pentru întreg judeţul
Şeful CJ a menţionat şi proiectul derulat de ApaVital. Este vorba de cel mai mare proiect regional cu fonduri europene (509 milioane de euro), care cuprinde peste 40 de UAT-uri din județul Iași și 4 UAT-uri din județul Neamț . Toate acestea vor beneficia de apă și canalizare prin Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Iași, în perioada 2014 – 2020.
La capitolul Mediu, a fost operaționalizat Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor Iași. „SMID Iași este acum 100% operational și am obținut avizul de mediu pentru Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor în Județul lași 2019 -2025. Am organizat campania de ecologizare Iași Mai Verde prin acțiuni de curățenie în întreg județul, dar și acțiuni de plantare în pădurile județului”, a mai precizat Alexe.
Reabilitări de muzee
În domeniul cultural, în mandatul lui Costel Alexe a fost finalizat proiectul de consolidare și refuncționalizare a clădirii monument istoric din strada Vasile Alecsandri nr. 6, unde a fost inaugurată Casa Muzeelor. Ulterior, a fost semnat contractul de grant și scos la licitație contractul de execuție a lucrărilor pentru restaurarea și integrarea turistică a monumentului istoric Ansamblul Muzeal „Ion Creangă” Iași, care include și reabilitarea Bojdeucii. De asemenea, în plenul Consiliului Județean a fost votată finanțarea actualizării și elaborării documentației tehnico-economice pentru „Reparații capitale la clădirea Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul”. „Am alocat un milion de lei pentru susținerea FILIT și un milion de lei pentru Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr. Am continuat investițiile pentru reparații la muzeele Pogor și Gane, care se desfășoară conform graficului. Am oferit sprijinul necesar pentru construirea caselor de tip familial care să le ofere copiilor aflați în grija DGASPC Iași condiții de viață și de studiu mai bune”, mai spune Alexe.
Mai puţine taxe
Nu în ultimul rând, în procesul administrativ, au fost eliminate 12 taxe speciale practicate de Direcția Arhitect Șef și de Biroul Relații cu Publicul, Arhivă și Secretariat. De asemenea, a fost alocat un milion de lei finanțare nerambursabilă pentru proiectele societății civile în baza legii 350/2005.
„Acestea sunt doar o parte dintre proiectele pe care ne-am concentrat în primul an de mandat. Le mulțumesc ieșenilor pentru încrederea pe care ne-au acordat-o și îi asigur că voi duce la îndeplinire întregul program de guvernare, împreună cu echipa de conducere, consilierii județeni și toți angajații Consiliului Județean și ai instituțiilor subordonate”, a declarat Costel Alexe. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau