Iaşul, unul dintre pionierii „oraşelor sustenabile” din România
Dimensiune font:
* „Sustenabilitatea include mai mulţi indicatori care, cumulat, conduc la ceea se se numeşte starea de bine a locuitorilor unui oraş. Noi, la Iaşi, am decis să stopăm industrializarea şi să o ducem la periferie, creând astfel transportul metropolitan, o altă caracteristică a unui oraş sustenabil”, a declarat primarul Mihai Chirca
Iaşul a reuşit în ultimii ani să se afirme ca un oraş cu adevărat sustenabil, mai ales în ceea ce priveşte schimbările de mediu, prin crearea de noi „oaze verzi” în cartiere, dar şi din punct de vedere social şi, mai ales, economic. Aceasta este concluzia la care au ajuns participanţii prezenţi joi la masa rotundă organizată în cadrul Romanian Creative Week (RCW) în Sala Voievozilor de la Palatul Culturii. „Trebuie să fim foarte atenţi atunci când vorbim despre dezvoltarea sustenabilă, pentru că nu facem dezvoltare de dragul dezvoltării. Sustenabilitatea include mai mulţi indicatori care, cumulat, conduc la ceea se se numeşte starea de bine a locuitorilor unui oraş. Noi, la Iaşi, am decis să stopăm industrializarea şi să o ducem la periferie, creând astfel transportul metropolitan, o altă caracteristică a unui oraş sustenabil”, a declarat primarul Mihai Chirca.
Potrivit şeful municipalităţii, autorităţile locale au avut de răspuns unei întrebări foarte dificile după Revoluţie şi anume: „Mai poate fi Iaşul un oraş industrializat aşa cum a fost înainte de Decembrie 1989 sau trebuie să schimbăm acest statut?”.
„Ei bine, ştiţi care a fost răspunsul nostru. Şi chiar dacă industrializarea a fost dusă la periferie, Iaşul a rămas şi chiar s-a afirmat în ultimile decenii ca un puternic centru regional din punct de vedere administrativ, tot mai multe companii importante din ţară şi mai ales de peste hotare alegând să-şi deschidă filiale la Iaşi”, afirmă primarul Mihai Chirica.
Edilul a adăugat, referindu-se la tema propusă de organizatori, că Iaşul a făcut progrese semnificative în ceea ce priveşte protecţia mediului înconjurător, oraşul aderând încă din anul 2007 la proiectul „Oraşe Verzi” iniţiat de Uniunea Europeană. „În acest moment, la nivelul autorităţilor locale avem în desfăşurare un amplu proiect de plantări de arbori în oraş şi de amenajare de noi spaţii verzi în toate cartierele din municipiu”, a precizat edilul.
Prezent la întâlnirea de la Palatul Culturii, preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe, a subliniat, în cuvântul adresat participanţilor, că Iaşul este şi important pol al economiei circulare, un rol împortant în implementarea acestui concept avându-l darea în folosinţă, în urmă cu mai mulţi ani, a depozitului ecologic de la Ţuţora. „Ca fost ministru al Mediului ţin foarte mult la sustenablitatea mediului înconjurător. Din acest punct de vedere pot spune că Iaşul se află în top 3 la reciclarea deşeurilor. Cu toate acestea, consider că statul român ar trebui să facă mai mult pentru promovarea noţiunii de sustenabilitate, mai ales în rândurile tinerei generaţii”, a încheiat preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe. Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau